Nikola Radojević: Koliko je vaš berber edukovan toliko će vaša frizura biti dobra

0

Muškarci su rjeđe u fokusu od žena, ali moderni muškarci vrlo dobro znaju šta žele, prate aktuelne trendove i tehnologiju preuzimaju one dijelove koji najviše odgovaraju njihovim osobnim interesima.

Piše: Nikola Radojević, berber

Nikola Radojević je berber i vlasnik „Barber shop Berberinjo“ iz Beograda. 2019-ta godina bila je veoma značajna za njega. Iste godine bio je Državni prvak BiH, Crne gore i Vicešampion Srbije. Njegove radove možete pratiti na IG profilu barber_shop_berberinjo 

Već duže vrijeme je ponovno porastao interes muškaraca za usluge barbershopova, uređenih i opremljenih proizvodima namijenjenim upravo njima, i to ne samo za održavanje kose već i stiliziranje i održavanje brada. One su gotovo ključan dodatak stilu i nikada nisu bile popularnije. U daljem tekstu Nikola će pisati o važnosti konstantnog usavršavanja i edukovanja frizera kako bi krajnji rezultat bio zadovoljavajući između klijenta i berbera.

Živimo u vremenu u kome žene i muškarci podjednako vode računa o frizuri i izgledu. Savremeni muškarac itekako zna da je za njegov lijep izgled jedan od važnijih izbora – frizura. Sve više se susrećemo sa situacijom da muškarci lutaju od jednog do drugog frizera ne bi li pronašli frizera koji će znati koja će frizura njemu najviše odgovarati. Odabirom adekvatne frizure rađa se povjerenje klijenata.  Na samom početku moramo biti svjesni da nikada ne možemo znati sve. Konstantno kroz posao, druženje, edukacije možemo naučiti nešto novo. Formalno obrazovanje je nešto kroz šta svi prolazimo, dobivajući osnovu, ali šta dalje? Kada steknemo osnovno znanje a ne nastavimo se edukovati bit ćemo prosječni a u većini slučaja i ispod prosjeka.

Šta to znači? 

Cijena vaših usluga će biti znatno manja od kolega koji su odlučili da svoje znanje i vještine podignu na viši nivo. Izuzetno je važno ispratiti sve trendove i aktuelnosti kako biste uvijek bili korak ispred svoje konkurencije. Bez konstantnog usavršavanja i edukacije ovo je nemoguće. Pravila poslovanja se neprekidno mijenjaju, da biste ostali među najboljima uvijek morate biti u toku zbivanja. Pored toga ni jedan zaposleni se neće dugo zadržati na radnom mjestu koje sputava njegov lični potencijal, napredak i razvoj. Usavršavanje zaposlenih je nešto o čemu svaki ozbiljan preduzetnik mora da razmišlja.  Prije svega budite sami primjer i uložite vrijeme i sredstva u sopstvenu edukaciju.

Koji su benefiti edukacije?

Osim ličnog napredovanja, većeg samopouzdanja, kvalitetnih radova, većih cijena usluga. Vremenom možete i sami postati edukator, a time naplatiti uloženo vrijeme i trud.

Od početnika do edukatora

Na samom početku morate imati ogromnu želju za učenjem, kao i cilj koji želite da ostvarite. Znamo da je talenat 20% sve ostalo je predanost, posvećenost, trud i rad.

Bitna stvar je da osnove naučimo pravilno. Ukoliko prvi koraci budu pogrešni teško ćemo ispravljati pogrešno naučeno.

Kada se savlada osnova kreću edukacije. Nije dobro imati samo jednog mentora, nego više njih, jer svako ima svoj stil rada i od svakog možete ͈ uzeti po neštoˮ i tako formirati sebe i svoj stil rada koji će kasnije biti prepoznatljiv. Dobro je da fotografišete svoje radove od samog početka vremenom ih analizirate i vidite svoj napredak. Vremenom će tehnika, iskustvo i kreativnost stvoriti vaša umjetnička djela.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here