HomeLjepotaNjega i oporavak kose nakon hladnih zimskih dana

Njega i oporavak kose nakon hladnih zimskih dana

Pored pravilne njege i hidratacije, ne zaboravite da su za bujnu kosu i blistav izgled veoma važni pravilna ishrana i zdrave životne navike.

Piše: Svetlana Pećanin, master komunikolog, urednica bloga Alexandar Cosmetics

Velika koncentracija vlage u vazduhu, vjetar, magla, kiša, snijeg, pa kape, šalovi i zimska garderoba, sve to može ostaviti negativne posljedice po izgled i zdravlje kose. Promjene godišnjih doba diktiraju i promjene navika koje se odnose na njegu i stilizovanje kose. Svetlana, urednica bloga Alexandar Cosmetics sa nama dijeli dobre savjete za njegu kose, od preparata za pranje do sušenja kose.

Oporavak kose nakon zime

Početak proljeća zahtjeva pojačanu njegu kose. Kako biste oporavili oštećene vlasi, nahranite ih proteinima i vitaminima koji hidriraju, jačaju, obnavljaju i štite dlaku. U svoje sedmične rituale njege kose uvrstite tretmane bez ispiranja. Birajte ampule na bazi keratina, matičnog mliječa i pantenola. Ovi aktivni sastojci dubinski prodiru u strukturu dlake, hrane je i obnavljaju iznutra, vraćajući kosi elastičnost, sjaj i mekoću.

 

Šišanje kao dio njege

Skraćivanje kose je obavezno nekoliko puta godišnje, kako bi se uklonili ispucali, suhi krajevi i podstakao brži rast zdrave kose. Proljeće je idealno vreme za posjetu frizerskog salona. Nakon duge zime i stalnih temperaturnih oscilacija kojima smo izloženi (hladan i vlažan vazduh napolju, a topao i suh u zatvorenom prostoru), sasvim je normalno da dođe do manjih oštećenja na kosi i pojave „rascvjetalih” krajeva. Ovaj problem se može riješiti isključivo šišanjem, odnosno minimalnim skraćivanjem ispucalih krajeva.

Birajte kvalitet: fen za kosu sa generatorom negativnih jona

Osim pojačane njege i hidratacije, važno je i na koji način sušite i stilizujete kosu. Pojedini aparati za kosu, ukoliko se ne koriste pravilno, mogu nanijeti više štete nego koristi. Obavezno pre upotrebe fena, prese ili figara, koristite sredstvo za zaštitu kose od toplote.

Ulaganje u kvalitetne aparate za stilizovanje kose je uvijek isplativa investicija na duže staze. Osim što olakšavaju posao i štede vrijeme, profesionalni aparati su namijenjeni čestoj upotrebi i imaju duži vijek trajanja. Pri kupovini fena za kosu, birajte uređaj koji ima AC motor velike snage, što omogućava veći i brži protok vazduha. Većina fenova nove generacije sadrži i određene komponente, zahvaljujući kojima se ne narušava kvalitet kose, a sam proces stilizovanja frizure se olakšava i ubrzava.

„Infinity Zonda 6000” profesionalni fen za kosu, sa AC motorom snage 2300 W, posjeduje generator negativnih jona, koji smanjuje pojavu statičkog elektriciteta, spriječavanja otvaranje kutikule dlake i time štiti kosu od toplote, dajući joj dodatni sjaj.

Farbanje kose koje ne oštećuje vlasi

Proljeće je idealno za drastičnu promjenu frizure, pa i boje kose. Ukoliko ipak ne volite da eksperimentišete i da često mijenjate nijanse, iskoristite buđenje prirode za osvježavanje postojeće boje. Birajte farbe koje su obogaćene biljnim ekstraktima i uljima, kako biste spriječili pretjerano isušivanje vlasi.

“Infinity” boje sadrže ekstrakte lanenog sjemena i arganovo ulje. Ovi sastojci njeguju i hidriraju vlasi, dajući kosi sjaj i nježnost. Paleta sadrži veliki broj nijansi, od klasičnih do modernih i ultrapopularnih, što omogućava lak odabir željene boje. Odlični rezultati u prekrivanju sjedih i dobijanju ujednačene i postojane nijanse, najlakše se postižu u kombinaciji „Infinity” farbe sa hidrogenom iz iste kolekcije.

Korekcija plave boje bez preljeva za kosu

Najčešći problem sa kojim se susreću oni koji farbaju kosu je ispiranje boje nakon nekoliko sedmica. Ovo je posebno izraženo kod plavuša, kada platinastoplava kosa već nakon nekoliko pranja postane žuto-narandžasta. Tada na scenu stupaju tzv. ljubičasti šamponi, koji su kreirani tako da neutrališu neželjene žute tonove, dajući kosi pepeljasto – biserni odsjaj.

Za postizanje hladnih tonova na farbanoj plavoj kosi „Infinity Anti Yellow” šampon je odličan izbor. Ima blagu formulu, pa za razliku od većine sličnih proizvoda ovaj ne isušuje vlasi i čini kosu nježnom i blistavom. Preporuka je da se koristi jednom sedmično. Da bi ljubičasti pigment reagovao na žutim pramenovima i ublažio neželjene nijanse, potrebno je da „stoji” na kosi oko 5 minuta.

Na kraju, pored pravilne njege i hidratacije, ne zaboravite da su za bujnu kosu i blistav izgled veoma važni pravilna ishrana i zdrave životne navike.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE