HomeLjepotaNjega kože u ljetnim mjesecima

Njega kože u ljetnim mjesecima

S obzirom na to da je incidenca od nastanka malignog melanoma nažalost u porastu u našoj zemlji, naročito se sugeriše da se svakodnevno koriste kreme sa zaštitnim faktorom.

 

Piše: Mr.sci.dr. Tamara Jovović Sadiković, Specialist in Dermatology

 

S obzirom na to da dolaze ljetni mjeseci, veoma je bitno kako njegovati kožu i omogućiti joj pravilnu njegu. Ono sto je najbitnije u ljetnim mjesecima jeste hidratacija i adekvatna zaštita od UV zračenja. Koliko je bitno zaštiti kožu i na koji način se treba brinuti o svojoj koži tokom ljetnih dana, za časopis BeautiFUL piše mr.sci.dr. Tamara Jovović Sadiković.

 

U mjesecima koji dolaze potrebno je kožu lica svako jutro i veče oprati sa gelovima za čišćenje, shodno tipu kože, prebrisati micelarnom vodom, te nanijeti adekvatnu hidratantnu kremu i serum. Dnevna krema treba da je laganije teksture, kod mlađe populacije u formi gela, a navečer joj je ipak potrebno dati malo više energije, te se preporučuju kreme sa aktivnim sastojcima i vitaminima.

Potrebno je izbjegavati ”tešku šminku”, te se preporučuju BB kreme koje će prekriti nedostatke, ali neće opteretiti kožu lica, te zatvoriti pore. Ipak proljeće je vrijeme buđenja, te se mnoge žene, ali i muškarci odlučuju na estetske tretmane.

Šta je to što sada možemo raditi?

Ovisno o godinama i individualnim potrebama kože još uvijek do kraja proljeća možemo uraditi laganiji hemijski piling koji će omogučiti koži da se ukloni stari sloj mrtvih stanica, te nečisoća koje su se nakupile na koži tokom zimskih mjeseci. Nakon toga mezoterapija sa koktelima pažljivo odabranim u skladu sa dermatoloskim pregledom vratit će koži hidrataciju i sjaj.

Ono što je veoma bitno naglasiti je i UV zaštita kompletne kože. S obzirom na to da je incidenca od nastanka malignog melanoma nažalost u porastu u našoj zemlji, naročito sugerišem da se svakodnevno koriste kreme sa zaštitinim faktorom. Uloga krema sa visokim zaštitnim faktorom jeste da spriječi fotostarenje, jer se već odavno zna da UV zrake dovode i do prijevremenog starenja kože, te pojave hiperpigmentacija.

Zapamtite, zdrava i sjajna koža je uvijek u modi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE