HomeLjepotaNjega za različite tipove kose i tjemena

Njega za različite tipove kose i tjemena

Znamo da je teško odoljeti pranju svaki dan ako imate prirodno masnu kosu, ali isušivanje tjemena dovest će samo do većih problema.

  • Ako imate perut

Perite kosu dnevno ili bar tri puta sedmično.

U slučaju da imate seboreični dermatitis (perut), dobro je češće prati kosu. Dermatolozi kažu da se seboreični dermatitis povezuje s upalnom reakcijom na malaseziju, kvasac koji se prirodno nalazi na vašoj koži. Taj isti kvasac je odgovoran za vaše gljivične akne. Da biste uklonili višak kvasca koristite šampon protiv peruti koji sadrži cink pirition. Masnoća na vašem tjemenu stvara savršene uslove za pojavu ekscesivnog kvasca, pa bi često pranje moglo pomoći.

  • Ako imate akne na tjemenu

Perite kosu svaka dva do tri dana.

Ako su vam se pojavile akne na tjemenu dermatolozi savjetuju da koristite medicinski šampon, poput onih koji sadrže salicilnu kiselinu, sastojak koji smanjuje upalu. Izbjegavajte korištenje proizvoda koji sadrže ulje i regularno perite kosu šamponima koji ne sadrže mirise i koji su napravljeni za borbu protiv akni (pogoto ako ste prije toga trenirali).

  • Iako imate „normalni“ tip kose

Kosu perite svaka dva do tri dana.

Prije svega trebamo znati da ne postoji „normalna“ ili „abnormalna“ kosa, ali ako nemate neki specifičan problem s kosom koji pokušavate riješiti i želite da održite zdravlje kose i tjemena, pokušajte koristiti hidratantni šampon bez sulfata. Ova formula ne sadrži silikone, mirise niti komedogene zbog čega je odličan i za kožu koja ima problem s aknama ili koja je osjetljiva.

  • Ako imate ravnu i glatku kosu

Perite kosu svaki drugi dan.

Problem s ravnom i glatkom kosom je to što je na njoj lakše uočiti prljavštinu i masnoću, pa će se primijetiti čak i ako nemate problem s masnoćom. Iako ćete biti u iskušenju da kosu perete svaki dan, samo ćete stvoriti problem jer ćete oštetiti i osušiti dlaku pa ćete potaknuti jače lučenje masnoće. Umjesto toga, kosu perite svaki drugi dan blagim šamponima za volumen, a između pranja održavajte je uz pomoć suhih šampona.

  • Ako imate gustu kosu

Kosu perite jednom ili dva puta sedmično

Za razliku od glatke i ravne kose, kovrđava i gusta kosa lakše prikriva masnoću. Čak iako se masnoća ne vidi, perite je jednom do dva puta sedmično. Ako vam se kosa lakše prlja ili osjetite svrabež, pokušajte koristiti šampom koji sadrži ulje čajevca. On će očistiti vaše pore i korijen i smiriti upalu.

  • Ako imate valovitu kosu

Kosu perite dva do tri puta sedmično.

Puteri i ulja u šamponima za kovrdžavu kosu mogu biti teški za vaše lokne, pogotovo ako vam je dlaka glatka. Da bi vaša kosa i dalje imala volumen i definirane kovrdže koje nisu suhe, perite kosu svaki drugi dan šamponima koji ne sadrže sulfate, a sadrže hidratante. Organski šamponi skinut će višak nakupina koje vuku vašu kosu i pomoći joj da održi hidratantnost.

  • Ako imate guste kovrdže

Kosu perite jednom ili dva puta sedmično.

Ako imate guste kovrdže vjerovatno imate problem sa svrabežom, suhoćom ili nakupinama masnoće. Zbog gustoće, masnoća tjemena ne može doprijeti do kraja vaših kovrdža zbog čega one mogu biti više suhe. Dermatolozi preporučuju da kosu perete svaka tri dana da održite hidratantnost, a svake dvije do tri sedmice da koristite šampon koji ne sadrži sulfate da biste uklonili nakupljene naslage.

  • Ako imate oštećenu kosu

Oštećenu kosu perite svaka dva do tri dana.

Ako kosu oštetite raznim preparatima za soku, ona će postati gruba, suha i beživotna. Da biste njegovali oštećenu kosu savjetujemo da koristite šampone bez umjetnih boja i sulfata, koji sadrže biljne proteine i lagana ulja. Tako ćete povratiti njenu hidratantnost, a nećete je dodatno oštetiti tokom pranja. Stručnjaci kažu da ako se kosa oštećena preparatima za kosu pere često, može doći do daljnjeg isušivanja. Jednom sedmično koristite tretman za kosu koji sadrži keratin, da biste vratili njen sjaj i kvalitetu.

  • Ako imate masnu kosu

Perite kosu svaki drugi dan.

Znamo da je teško odoljeti pranju svaki dan ako imate prirodno masnu kosu, ali isušivanje tjemena dovest će samo do većih problema. Svaki drugi dan pokušajte kosu prati šamponima koji ne sadrže sulfate. Takvi šamponi pomoći će vam da uklonite masnoću bez da oštetite zdravi sloj dlake. Preporučuje se i da koristite proizvode bez ulja i silikona, jer silikoni mogu zadržati druge neželjene sastojke na koži, poput masnoće.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE