HomeLifestyleKoja je najbolja frizura za moj oblik lica?

Koja je najbolja frizura za moj oblik lica?

N: Frizure prema obliku lica

PN: Zašto je oblik lica važan prilikom izbora frizure?

Bez bozira koji je vaš oblik lica – ogrugli, ovalni, kockasti, srcoliki ili dugi – uvijek će postojati frizure koje će na vama izgledati odlično, ali i one koje neće baš. ( ukoliko nemate ovalni oblik lica jer u tom slučaju će vam vjerovatno odgovarati svaka frizura.)

Ključ dobre frizure koja ističe najbolje adute vašeg lica jeste u stvaranju iluzije da imate savršeno ovalno lice. Postoje frizure koje okruglo lice čine da izgleda duže, da dugi oblik lica izgleda šire, frizure koje kockastu vilucu čine da izgleda mekša, ali i postoje i frizure koje čine da velika čela i duple brade nestanu.

Obećavamo da nije u pitanju nikakva magije, trik je jednostavno u pronalaženju odgovarajuće frizure.

Također, postoje i druge stvari koje trebate uzeti u obzir kada izabirate oblik svoje kose. Stvari koje trebate uzeti u obzir su tekstura vaše kose, vaša osobnost, vaš životni stil, pa čak i vaš oblik tijela.

MN: Kako ćete odrediti oblik vašeg lica?

Prije nego nastavite sa daljim čitanjem ovog teksta, na osnovu slike odredite svoj oblik lica. Vrlo je vjerovatno da vi već imate neku ideju o tome koji je vaš oblik lica.

MN: Da li je oblik lica zaista toliko važan?

Ukoliko nemate očite karakteristike nekog od tipova lica sa slike, onda vama nije toliko važno da odredite oblik lica da biste se odlučili za najbolju frizuru. Ovaj tekst najviše će pomoći sa jasnim odlikama okruglog, kockastog, duguljastog ili srcolikog oblika lica. Žene koje imaju ovalno lice obično izgledaju dobro u svemu za šta se odluče i trebale bi se fokusirati na neke druge faktore prilikom izbore savršene frizure za sebe, poput teksture kose i tipa tijela.

MN: Prikrijte „loše“ i naglasite dobro – SLIKA 2

Sa toliko mnogo frizur akoje odgovaraju vašem obliku lica, pitanje je odakle početi?

Osnovno pravilo pri pronalasku odlične frizure za vaš oblik lica jeste da nikada ne naglašavate problematične tačke i pokušajte stvoriti iluziju ovalnog lica.

Ukoliko imate duguljatsto mršavo lica, vaša kosa ne bi trebala biti duga jer će ona samo naglasti duđinu i mršavost vašeg lica.

Drugi primjeri:

Okruglo lice? Izbjegavajte kratke kovrčave i valovite frizure koje će učiniti da vaše okruglo lice izgleda ogruglije. Bolja opcija bi bila frizura koja pada ispod dužine brade ili čak duže.

Ukoliko imate kockasto lice, možda ćete željeti malo „smekšati“ oštri izgled svoje vilice. Frizure koje su kovrčave i koje imaju razbarušene vrhove odlične su za vas.

Ovalni oblik lica idealan je za skoro svaku frizuru, ali i ovaj oblik lica može izgledati neukusno izdužen sa pogrešnom frizurom. Dakle, dva puta razmilite prije nego dodate visinu vašoj frizuri u obliku ogromne trendy punđe. Uvijek uzmite u obzir svoju teksturu kose. Ukoliko je vaša kosa gusta i kovrčava, izbjegavajte tupe vrhove ili ćete izgledati kao piramida.

Srcolika lica obično imaju špicastu bradu (odličan primjer: Reese Witherspoon). Frizurom pokušajte skrenuti pažnju na vaše oči i jagodice umjesto na bradu.

Djevojke i žene koje imaju duguljasti oblik lica trebale bi izbjegavati dugu kosu ukoliko frizura ne podrazumijeva duge slojeve koji dodiruju jagodice i bradu. Duga, valovita kosa također će dobro izgledati na duguljastom licu jer valovi dodaju širinu koja je tako potrebna ovom obliku lica. Nije ništa više seksi od zanosne i valovite kose.

MN: Koje su trendy frizure najbolje za tvoj oblik lica? – SLIKA 3

Dobra vijest je da skoro sve trenutne trendy frizure izgledaju dobro na svakom obliku lica. Duge i kratke bob frizure uz pravilno oblikovanje i održavanje odlične su za svaki oblik lica, samo se posavjetujte sa svojim frizerom. Dužina kose do ramena, koje totalni trenutni IN, također je savršena za svaki oblik lica uz pravilno podešavanje vrhova i oblikovanje. Šiške? Zašto da ne. Danas postoji toliko oblika, dužina i rezova šiški, a sve su IN. Čak i pixie frizure odgovaraju svakom obliku lica.

MN: Frizura koja odgovara svakom obliku lica – SLIKA 4

Jedan izgled kose, odnosno frizura koje se zove „Savršena Frizura“ izgleda odlično na svakom obliku lica. Ova savršena frizura podrazumijeva kosu dužine između brade i ramena i izgleda dobro kada je valovita, kovrčava, kada se osuši na zraku ili kada se isfenira u ravne pramenove. I vi se možete odlučiti za ovu frizuru jer izgleda odlično na svakom obliku lica.

MN: Kome odgovara kratka kosa, a kome ne? – SLIKA 5

Kratka kosa obično odgovara svakom obliku lica, ali svaki oblik lica ima neke svoje nedostatke koje treba uzeti u razmatranje prije nego se odlučimo za kratku frizuru. Ogrugli oblik lica na primjer može igledati okrugliji sa pogrešnom kratkom frizurom, ali neki drugi oblik kratke frizure može učiniti čuda za okrugli oblik lica. Ukoliko imate super kovrčavu kosu, savjetujmo vam da izbjegavate kratke frizure ukoliko niste 100 % spremni na duže spremanje ujutro koje podrazujmjeva oblikovanje vaše kose.

MN: Da li je sada pravo vrijeme za šiške? – SLIKA 6

Šiške dosadnu frizuru mogu učiniti uzbudljivom. One mogu lice pomladiti i za nekoliko godina te mogu skrenuti pažnju na vaše oči. Šiške odlično pristaju gotovo svakom obliku lica.

Cilj je da šiške učine da vaše lice dobije iluziju ovalnog izgleda. Dakle, ukoliko imate kockasti oblik lica trebali biste izbjegavati široke i guste šiške koje će samo stvoriti dodatne čoškove na vašem več čoškastom licu. Vaše šiške bi trebale biti duže sa strana. Šiške su zapravo više stvar teksture kose nego oblika lica. Kovrčava kosa ne podnosi dobro šiške iznad očiju. Super valovita kosa zahtijeva šiške koje su duže i koje se oblikuju sa strane.

MN: Tekstura kose: važna kao i oblik lica – SLIKA 7

Vaša tekstura kose jednako je važna kao i sam oblik lica kada je u pitanju izbor savršene frizure. Postoji šest osnovnih tekstura kose (tanka, ravna, valovita, gruba, kovrčava i raščupana), a sa svakom teksturom dolazi i more pravila kao što su „ kovrčava kosa ne izgleda lijepo kada je kratka“ ili „ tanka kosa ne izgleda dobro kada je duga“.

MN: Šest stvari koje trebate uzeti u obzir prije nego se odlučite za novu frizuru – SLIKA 8

Oblik lica samo je jedna od šest stvari koje trebate uzeti u obzir prije nego se odlučite za novu frizuru. Vaša osobnost, životni stil i tekstura kose također su jako bitni faktori u donešenju ovakve odluke. Najgora stvar koju možete uraditi jeste odlučiti se za frizuru koja savršeno odgovara vašem obliku lica, ali koja ne odgovara vama.

MN: Zašto je oblik tijela važan prilikom izbora nove frizure? – SLIKA 9

Kada razmišljate o novoj frizuri, morate uzeti u obzir i vaš oblik tijela. Visoke žene sa ravnom kosom i muškastom figurom mogu izgledati kao čiode sa pixie frizurom. Ukoliko se slatkica sa sitnom figurom, možda ćete htjeti izbjegavati super duge frizure koje mogu vašu sitnu figuru učiniti da izgleda patuljasto. Rizikujete da izgledate poput djevojčite koje se natjeću u izborima za ljepotu – osmogodišnjakinje sa ekstenzijama.

Nakon što smo ovo rekli, ipak nikada ne dozvolite da vas neko posrami i da da se ne odlučite za frizuru koji stvarno želite jer se u industriji ljepote smatra da baš ta frizura ne odgovara vašem obliku tijela. Nijedan stilista, prijatelj, partner ili roditelj ne bi trebao da učini da se osjećate loše zato što ste previsoki, premršavi, predebeli ili slično.

MN: Da li su godine bitne? – SLIKA 10

Beauty pravila koja stavljaju žene u kategorije su pravila za koja niko ne bi trebao mariti. Pravila koja nalažu kako bi žene određene dobi trebale odrezati kosu ili obojiti su svoju sijedu kosu veliko su NIŠTA i NE! Dok je vaša kosa zdrava nosite je kako god želite. Ukoliko je zelite ostaviti dugu i sijedu, svaka čast!

Ne postoji baš puno informacija koje su specifične za starije žene. Skontajte koje frizure čine da izgledate mlađe, kako izabrati pravi oblik za vašu teksturu kose, oblik lica i oblik tijela i biće sve ok.

MN: Zeznuto okruglo lice – SLIKA 11

Okruglo lice prilično je zeznuto. Obično, ukoliko imate okruglo lice, želite da ono izgleda duže, mršavije i manje okruglo.

Model Kate Upton ima okruglo lice i zna kako učiniti da njena frizura i njen oblik lica žive u savršenoj harmoniji. Ona obično svoju kosu nosi dugu i ravnu i lagano valovitu što je odlično rješenje za okruglo lice.

MN: Zavidimo kockastom obliku lica – SLIKA 12

Kockasti oblik lica ujedno je i najfotogeničniji oblik lica. Navodno, uglovi vilice i obraza osiguravaju da kockasti oblik lica ne izgleda „ravan“ na fotografijama. Žene sa kockastim oblikom lica bolje stare od nas običnih smrtnika. Dok duguljati oblik lica postaje mršaviji i izduženiji sa godinama, okrugli oblik lica postaje napuhaniji, kockasti oblik lica ostaje snašan i uglast te sakriva mane poput obješenog podbradka.

MN: Niste mogli skontati koji je vaš oblik lica? – SLIKA 13

Ukoliko i nakon što ste pročitali ovaj članak još uvijek niste skontali koji je vaš oblik lica, velike su šanse da to nije ni važno. Članci o obliku lica obično su napisani za žene koje imaju izražene odlike jednog ili drugog oblika lica i žele te odlike vizuelno „smanjiti“.

MN: Izaberite frizuru zbog koje ćete se dobro osjećati! – SLIKA 14

Kada čitate od frizurama i oblicima lica, možda ćete se preplašiti svih pravila: žene da duguljatim licem nikada ne bi trebale nositi dugu kosu! Imate okruglo lice? Izbjegavajte kratke frizure! Nikada nemojte kratiti kovrčavu kosu. Bla, blaa, bla.

Iako su ovo smjernice za izbor frizura koje će odgovarati vašem obliku lica, one su i dalje samo to, smjernice. Tajna sjajnog izgleda leži u stavu pojedinca. Zadnja stvar koju želite jeste izabrati frizura koja nema veze sa vama.

Ukoliko i nakon ovog članka još uvijek želite frizuru koja „ne slijedi pravila“ vašeg oblika lica, onda je i napravite. Kako se vi osjećate u vezi same sebe, uvijek je važnije od onoga šta vam beauty industrija pokušava nametnuti. Nikada nemojte dozvoliti da vas neko posrami zbog vlastitih izbora. Ukoliko imate pravi stav prema životu i ljudima, možete nositi bilo koju frizuru.

Previous articleSedmični savjeti
Next articleŠta muškarci vole?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE