Obožavam naglašene oči! Bojan Vukadinov

0
725

Obožavam naglašene oči, one su ogledalo duše. Zbog toga mislim da ćemo vizuelno najbolji efekat postići time što ćemo naglasiti oči. Na kraju krajeva, sa jednom olovkom za oči može da se postigne više različitih look-ova, nego sa jednim, na primjer, crvenim ružem”.

Šminker, a prije svega likovni umjetnik, pobornik nude look-a u beauty orbiti, Novosađanin Bojan Vukadinov, zagovornik je teorije da make up mora da ima dobru podlogu. Što će reći, sve počinje od kvalitetnih proizvoda za njegu!  Za naš časopis Vukadinov piše o make up tendeciji, make up look-u za 2020.godinu, te o must have proizvodima u koje žena treba da investira.

Bojan Vukadinov  jedan je od muškaraca kojem svi zavide, jer tačno zna kako da na licu jedne žene istakne ono najljepše. Poznato je da šminka može uljepšati ljude, ali Bojan nas svaki put iznenadi sa svojim vještinama koje posjeduje. Nekako spontano, sa dječačkim poletom Bojan Vukadinov započinje priču.

BeautiFUL: Kao diplomirani akademski umjetnik,smatrate li da je lice koje šminkate Vaše platno?

Vukadinov: Mnogo lijepih stvari desilo se u toj etapi mog života. Bio je to period koji slobodno mogu da nazovem dobom sopstvenog sazrijevanja i najveće slobode koju sam iskusio do sada. Kao i svim studentima, treća godina osnovnih sudija je nekako, bila prekretnica i faza kada smo upadali u krizu. Bude se misli šta ćemo poslije studija, kako ćemo se snaći u životu, šta možemo da radimo i na koji način da egzistiramo? To je onaj period kada nismo niti pri kraju, a ni na početku. Make up je u tom peroidu života bio moj hobi, kojim sam se bavio više iz potrebe da eksperimentišem i učinim nešto dragim prijateljicama. Naravno, nisam ni slutio da će to biti moje krajnje opredjeljenje, niti sam mogao da naslutim gdje će ovaj posao da me odvede. Ključni momenat za moju karijeru bio je dolazak u Beograd kada sam sasvim slučajno ušao u Inglot-ovu radnju sa ciljem da kupim rumenilo. Kao osoba koja se u tom momentu predstavila kao profesionalni šminker iz Novog Sada dobio sam priliku da ostvarim saradnju i radim Serbia Fashion Week za ovaj brend. Tada sam zapravo shvatio da možda sebe u budućnosti vidim kao profesionalnog šminkera. To iskustvo me je zapravo navelo da se opredjelim za ovu profesiju i ujedno pomoglo da riješim rebus, šta raditi poslije studija.

BeautiFUL: Da li imate vremena da stvarate umjetnička djela, za svoju dušu?

Vukadinov: Rijetki su trenuci kada imam vremena za to. Prije svega, moram da kažem da je umjetnost proces koji se razvija iz ideje, a put do realizacije djela iziskuje dosta vremena koje je u ovom slučaju moj jedini neprijatelj. Kada imam nekoliko slobodnih dana dešava se da ne odgovaram na pozive, zavučem se u sobu i slikam. Ali, to su uglavnom danas nedorečene slike koje se iz godine u godinu samo nagomilavaju. Kada kažem nedovršene podrazumijevam da su tek skicirane ili podslikane. Plan mi je svakako da u jednom momentu više pažnje posvetim umjetnosti, možda čak i organizujem izložbu.

BeautiFUL: Koliko pratite svoju intuiciju kada je riječ o make up tendenciji? Koliko je bitno da šminkeri budu u koraku da vremenom?

Vukadinov: Danas ima mnogo mogućnosti za to, najviše preko interneta. Iskreno govoreći, Balkan je ipak teritorija na kojoj djelujem i svjestan odgovornosti i moći kada je utjecaj u pitanju nerijetko pokušavam da uklopim globalne tendencije u potrebe tržišta. Ipak, ja sam neko ko najviše radi komercijalni make up. Generalno, smatram da svaki šminker treba da se razlikuje na tržištu kako bi sama ponuda bila raznovrsnija.

BeautiFUL: S obzirom na to da se bavite komercijalnom šminkom i fashion make up-om, da li to znači da komercijalno donosi profit, a umjetnični dizajn ispunjava?

Vukadinov: Apsolutno smatram da svako od nas treba da ispita svoje granice kako bi mogao da ih odredi. Ja ću za sebe uvijek prije svega reći da sam komercijalan, jer je to moja svakodnevica. Veoma rijetko imam priliku da izađem van svojih okvira, jer je takvih prilika sve manje i manje, ali ne znači da ih nema. Obožavam taj kreativni naboj kada imam slobodu da se izrazim kroz temu i kada ne razmišljajući o tome da li će se ono što radim nekom svidjeti ili ne, počnem da šminkam. Tada zapravo mogu da povežem slikarstvo i šminkanje, ali samo kroz osećaj i energiju koja kruži i mijenja se tokom stvaralačkog procesa. Komercijalno svakako da zarađuje, ali mislim da nas tržište prepoznaje ipak kroz ono umjetničko, tako da sam u oba slučaja ispunjen.

BeautiFUL: Koliko pratite svjetske šminkere? Da li su Vam i oni inspiracija?

Vukadinov: Prije svih to je Pat Mekgrat, koja je sve osim onoga što ja svojim pratiocima na društvenim mrežama serviram. Njen rad doživljavam toliko uzvišeno da kada bih rekreirao neki njen look, osjećao bih se jako loše. Pored nje, volim Nikki koja me oduševljava prije svega načinom govora jer je između ostalog beauty kolumnista, a onda i onim klasičnim London fashion i glam look-ovima. U svojoj školi šminkanja obavezujem svoje polaznike da prate njene korak-po-korak instagram storije kako bismo mogli na predavanju da ih komentarišemo. Mario Dedivanović, je umjetnik koji je također moja inspiracija.

BeautiFUL: Koji je Vaš favorit look za proljeće/ljeto 2020?

Vukadinov: Za mene je ovo veoma delikatno pitanje, jer sam u posljednje vrijeme u raspoloženju da svako treba da čuva svoju individualnost. Ako je neko ekcentričan moju podršku za takav izgled ima, ukoliko se ne šminka, također podržavam. Ono što ja ljeti volim da vidim jeste lagana šminka gdje dominiraju bronzani tonovi i breskva nijanse. Uvijek sam za braon smudge olovku na gornjem kapku ili i na vodenoj liniji oka u kombinaciji sa nude sjajem za usne. Za mene je to vanvremenski look koji je i svakodnevan, i poslovan, i večernji, i što je najbitnije odgovara svima.

BeautiFUL: Koji su po Vama must have proizvodi u koje žena treba da investira?

Vukadinov: Iskreno, mislim da je to skincare prije svega. Nažalost, većina žena na mojoj šminkerskoj stolici, kada je ispitujem o njezi čak ne zna da odredi ni svoj tip kože. Zato prije svega mislim da novac treba odvojiti na njegu, i to u konsultaciji sa iskusnim dermatologom ili kozmetičarkom. Ako pak, pričamo o dekorativi mislim da svaka žena treba da ima dobru maskaru, tečnu podlogu ili korektor i bilo kakvo rumenilo, pa makar to bio i ruž za usne koji će se ublendati na vrh jagodica baš kao što su to žene nekada radile.

BeautiFUL: Da li postoje osobe koje su u Vas vjerovale, prepoznale Vaš kvalitet i potencijal, prije Vaše slave?

Vukadinov: Ima ih puno i na tome sam im izuzetno zahvalan. Prije svih to je Katarina Grujić koja je tu od mog početka bavljenja ovim poslom. Nikada se nije dovodila u pitanje podrška i povjerenje koje sam imao od ove mlade dame, sada već moje bliske prijateljice, koja kada je u pitanju, uvijek pronalazim kompromis i način da je našminkam. Saradnja sa njom otvorila mi je mnoga vrata i omogućila saradnju sa prilično moćnim i uticajnim ženama.

BeautiFUL: Recite nam više o masterclass-u koji ste održali u Podgorici. Da li planirate organizovati masterclass i u Beogradu?

Vukadinov: Iskreno, Podgorica je grad gdje se osjećam kao svoj na svome, a utiske još uvijek sabiram. Osjećao sam se izuzetno prijatno. Po prvi put nisam imao gostujući masterclass nego sam odlučio da sve sam organizujem. Taj dio je bio malo stresan, ali sve je na sreću palo u vodu kada je seminar počeo. Po prvi put nisam imao tremu od javnog govora, po prvi put sam bio potpuno zadovoljan look-ovima koje sam prezentovao. Također, prvi put sam imao izuzetnu interakciju sa kolegama koji su zajedno sa mnom učestvovali u toku i redoslijedu predavanja. Sudeći po komentarima mislim da je ovo bio moj najbolji masterclass u karijeri. Što se Beograda tiče moram da kažem da je meni to velika želja, ali mislim da još uvijek nemam dovoljno jak razlog za takav poduhvat. Mislim da bi to možda moglo da se desi u budućnosti, recimo kada budem želio da obilježim prvu deceniju svoje karijere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here