Kako se zaštiti od UV zračenja?

0
366

Iako se o opasnostima od izlaganja suncu često govori, mnogi od nas još uvijek zanemaruju pojedine činjenice. Sunce može izazvati mnogo veće probleme od bolnih opekotina, a rak kože sve je češći zdravstveni problem.

 

Ljeto je pred nama, zato smo izdvojili deset korisnih savjeta koji će vam pomoći da zaštitite svoju kožu od štetnog utjecaja sunčevih zraka.

1. Odjeća

Odjeća je jedan od najboljih načina izbegavanja štetnih UV zraka. Poznato je da je sunce najjače u između 10 i 16 sati. Zato, ukoliko u ovom periodu morate biti napolju, zaštitite se adekvatnom odjećom (birajte svjetlije tonove), ali ne zaboravite da nanesete i kremu sa zaštitnim faktorom.

2. Zaštitni faktor

Stručnjaci preporučuju da, prilikom izlaganja suncu, upotrebljavamo kreme sa minimalnim zaštitnim faktorom 15. Nanesite dovoljno kreme na kožu i dobro je utrljajte. Ukoliko nanesete tanak sloj kreme, smanjit ćete njenu učinkovitost za čak 50%.
Kremu sa zaštitnim faktorom nanesite 20 do 30 minuta prije izlaganja suncu, kako bi koža imala dovoljno vremena da je upije.

3. Balzam za usne

Ne zaboravite da su i vaše usne izložene UV zracima. Zato uvijek sa sobom nosite balzam za usne sa zaštitnim faktorom (najmanje 15) i često ga nanosite.

4. Šeširi

Ljudi često zaboravljaju od zaštite osjetljive dijelove tijela, kao što su dekolte, nos i ruke. Stručnjaci ističu kako se čak 80% slučajeva oboljelih od raka kože odnosi na glavu, vrat i ruke. Prednost imaju slamnati i platneni šeširi.

5. Pasta cinkovog oksida

Istureni dijelovi tijela, poput nosa, poseban su problem kod zaštite od sunca. Spasioci na plažama zato često na nosu imaju pastu cinkovog oksida.

6. UV zračenje u hladu

Ako ste u hladu, nemojte misliti da ste zaštićeni od UV zračenja. Štetni zraci, naime, dolaze sa svih strana: odbijajući se o pjesak, snijeg, beton i druge površine. Iako se ne mogu refleksovati o vodu, oni lako prolaze kroz nju, te ni dok plivate niste zaštićeni od sunca.

7. “Prženje” na plaži

Zdrava preplanulost ne postoji, te je višesatno leškarenje na suncu veoma opasno, naročito za osobe svijetlijeg tena. Ako ne možete da odolite čarima plaže, izlažite se suncu postepeno, kako bi koža uspela da stvori dovoljno melanina za odbranu od UV zraka.

8. Varljivo vreme

I tokom hladnijih, oblačnih dana treba da zaštitite kožu od sunca jer i tada možete izgorjeti. Sunčevi zraci se lako probijaju kroz oblake.

9. Medikamenti

Pojedini ljekovi, kao što su tetraciklini i diuretici, mogu vašu kožu učiniti posebno osjetljivom na sunce i tako povećati rizik od nastanka opekotina. Sličan učinak imaju i neki biljni preparati, poput kantarionovog ulja, koje je fototoksično. Ukoliko uzimate ovakve ljekove, konsultujte se sa ljekarom.

10. Solarijum

Tragajući za sigurnim preplanulim tenom, mnogi utočište traže u solarijumima. Moderni solarijumi navodno ne izazivaju opekotine štite kožu od ultraljubičastih (UVB) zraka. Međutim, UVA zraci prodiru u kožu dublje nego UVB zraci, i vremenom isušuju kožu, i povećavaju rizik od raka.

Tekst: Life Content
Izvor: Zadovoljna.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here