HomeLifesyleOdaberite savršenu boju za savršeno raspoloženje

Odaberite savršenu boju za savršeno raspoloženje

Ovaj vodič je dobar početak u vašoj potrazi za bojom. Imajte na umu da je odabir boje veoma osobna odluka. Vi ste oni koji će živjeti s tom bojom, zato se odlučite za boju koja vama odgovara, vašoj porodici i vašem životnom stilu.

Birajte pametno

Imajte na umu da svaka soba ima psihološku vrijednost. Razmišljajte kako određene boje utječu na to kako se osjećate; mogu utjecati na bilo koju emociju, od spokoja do ljutnje. Da biste stvorili mir i harmoniju u vašem domu, pametno odaberite boje; neke boje u velikim količinama mogu stvoriti kontra efekat na vas i vaše najbliže.

Kakvu atmosferu želite napraviti? Koje će vam boje pomoći da ostvarite tu atmosferu?

Ako vam treba pomoć da odgovorite na ovo pitanje, prelistajte časopise, knjige o dekoracijama, blogove i stranice na internetu za ideje. Također, nek vaš tekstil bude vaš vodič. Materijal, stolarija, namještaj i pločice dostupne su u više ograničenom rangu boja od boja za zidove, pa ih odaberite prve i onda odaberite boju farbe.

Kada nađete ono što vam se sviđa, ograničite broj boja u sobi na ne više od 3 ili 4. Previše boja može sobu učiniti neurednom i nabacanom. Boja je poprilično jeftina i transformiše sobu mnogo brže od ičega drugog, tako da sebi možete priuštiti da pomalo eksperimentišete.

Boje zidova i njihovi efekti

Boje su aktivne, pasivne i neutralne. Lahko možete naći boju sobe da odgovara vašim ličnim željama, ukusu i svrsi sobe. Svijetle boje su ekspanzivne i prozračne, što sobe čini većim i svjetlijim. Tamne boje su sofisticirane i tople; daju većim sobama intimniji izgled.

Pogledajmo detaljnije o bojama da naučimo kakav efekat imaju na sobu.

Crvena boja podiže nivo energije sobe. Najintenzivnija boja, podiže adrenalin kao nijedna druga. Dobar je izbor ako želite probuditi uzbuđenje, pogtovo po noći. U dnevnoj sobi ili trpezariji, crvena spaja ljude i stimuliše razgovor. Na ulazu, stvara jak prvi utisak.

Crvena se pokazala kao boja koja podiže nivo krvnog pritiska i ubrzava disanje i otkucaje srca. Inače se smatra prejakom za spavaće sobe, ali ako ste u sobi pretežno kada je mrak, vidjet ćete je samo uz pomoć noćne lampe, kada će boja izgledati prigušeno, bogato i elegantno.

Žuta boja odašilje sunčevu svjetlost i stvara osjećaj sreće. Odličan je izbor za kuhinje, trpezarije i kupatila, gdje ima energičnu i pozitivnu energiju. U hodnicima, ulazima i malim prostorima, žuta može izgledati proširujuće i toplo.

Iako je žuta veoma sretna boja, nije dobar izbor za glavnu boju. Studiji pokazuju da se ljuti brže naljute ili osjećaju gnjev ako se nalaze u žutom interijeru. Bebe također plaču više u žutim sobama. U velikim količinama, ova boja može stvoriti osjećaje frustracije i ljutnje. Na hromoterapiji, vjeruje se da žuta boja stimuliše nerve i čisti tijelo.

Za plavu boju se vjeruje da smanjuje krvni pritisak i usporava disanje i otkucaje srca. To je zato što se smatra opuštajućom, relaksirajućom i smirenom, i često se preporučuje za spavaće sobe i kupatila.

Međutim, pastelna plava ponekad može izgledati neprijatno na zidovima i namještaju, pogotovo u sobama gdje je manje prirodne svjetlosti. Ako se odlučite za svjetliju plavu kao primarnu boju u sobi, balansirajte je s toplim bojama namještaja i tkanine.

Da potaknete opuštanje u društvenim prostorijama poput porodičnih soba, dnevnih boravaka ili velikih kuhinja, probajte topliju plavu, poput zimzelene, ili svijetlu plavu, poput azurne ili tirkizne. Plava je poznata po tome što ima smirujući efekat kad se koristi kao primarna boja sobe – ali ipak odaberite nježnije nijanse. Tamnoplava ima suprotan efekat, stvarajući osjećaj tuge. Probajte ne koristiti tamnoplavu kao glavnu boju.

 

Zelena se smatra najodmornijom bojom za oči. Kombinirajući osvježavajuću plavu i sretnu žutu, zelena je najbolja boja za skoro svaku sobu u kući. U kuhinji zelena boja smiruje; u porodičnoj sobi ili dnevnom boravku potiče odmaranje ali ima dovoljno toplote i za udobnost i zajednicu.

Zelena također ima umirujući efekat kad se koristi kao primarna boja za dekoraciju. Vjeruje se da oslobađa stres, tako što pomaže kod relaksacije. Također se vjeruje da pomaže kod plodnosti, što je čini odličnim izborom za spavaću sobu.

Ljubičasta, u svojim najtamnijim nijansama (npr. patlidžan), je bogata, dramatična i sofisticirana. Veže se s luksuzom i kreativnošću; kao sekundarna boja, daje dubinu. Svjetlije nijanse ljubičaste, poput lavande i lile, daje isti osjećaj odmornosti spavaćim sobama, poput plave, ali bez rizika neugodnosti.

Narandžasta stvara osjećaj ushićenja i entuzijazma, i veoma je energetična boja. Dok nije dobra ideja za dnevne boravke ili spavaće sobe, ova boja je odlična za sobe gdje vježbate; iznijet će sve emocije koje bi se trebale iznijeti u toku vaše rutine treninga. U drevnim kulturama, za narandžastu se vjerovalo da liječi pluća i povećava nivo energije.

Neutralne (crna, siva, bijela i smeđa) su osnovni alat dekoracija. Neutralne boje dolaze i odlaze iz trenda, ali njihova vrlina leži u njihovoj fleksibilnosti. Dodajte boju da oživite prostor, oduzmite je da smirite atmosferu.

Crna se najbolje uklapa u malim količinama. Zaista, neki stručnjaci odlučno vjeruju da svaka soba treba dodir crne, da bi se drugim bojama dao korijen i baza. Da bi posao bio lakši, oslonite se na najbitniji alat dizajnera interijera: točak boja.

Grimizna može neke ljude učiniti razdražljivim. S obzirom da budi osjećaj ljutnje i odbojnosti, izbjegavajte korištenje ove boje kao glavne boje. Sjedenje dužeg perioda u sobi ove boje će vjerovatno utjecati na mir i harmoniju, koju pokušavate stvoriti u vašem domu.

Efekat boja na plafone

Plafon predstavlja jednu šestinu prostora u sobi, ali često ne dobije više od bijele boje. Zapravo, decenijama, bijela se smatrala ne samo najsigurnijom, već i najboljom bojom za plafone.

Kao glavno pravilo, plafoni koji su svijetlije boje od zidova čine se višim, dok se oni tamnijih boja čine nižim. Niže ne znači da postoji osjećaj klaustrofobije: vizuelno niži plafoni mogu stvoriti osjećaj intime i udobnosti. Zlatno je pravilo da tamni zidovi čine sobu manjom, a svjetliji većom.

Ovaj vodič je dobar početak u vašoj potrazi za bojom. Imajte na umu da je odabir boje veoma osobna odluka; vi ste oni koji će živjeti s tom bojom, zato se odlučite za boju koja vama odgovara, vašoj porodici i vašem životnom stilu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE