Stomatologija je jednim dijelom umjetnost, dr. Dalibor Kraljević

1
Processed with VSCO with a5 preset

ESTETSKI NASLOV

Tko se ne bi zainteresirao za tekst koji nosi ovakav naslov? Definitivno je dobio na vrijednosti, esteski.  Ja sam dr. Dalibor Kraljević, bavim se estetskom/kozmetičkom stomatologijom. Više nego dovoljno da se populacija koja traži najljepše od stomatologije obrati baš meni. Naravno da nije!

Neću biti licemjeran. Moja ordinacija, također, nosi naziv „Smile Designer“ sa sufiksom estetske stomatologije. Pitate se šta to čini mene ili bilo koga estetskim stomatologom i koliko je uopće pojam „estetski“ opravdan. Da prvo definiramo pojam estetike: nauka o umjetnosti i umjetničkom stvaralaštvu, te nauka o lijepom i kao takva u svemu nastoji pronaći i dati obilježje lijepog.

 

Mogu se složiti da je stomatologija dijelom umjetnost, jer pacijenti očekuju da se sva nadomještanja ili unaprjeđenja osmijeha urade maksimalno prirodno. Međutim, postoje i oni koji traže da su svi zubi ekstremno bijeli i posloženi kao ravnalom. Šta je sad estetsko, ovo neprimjetno i prirodno, izimitirano i utopljeno u osmijeh, ili pak nerealno bijeli i kockasti zubi?

 

Osobno, mislim da se u obje kategorije može primijeniti subjektivno poimanje estetskog, ali i poimanje doktora kojem ste poklonili svoje poverenje. Da, ljepota jeste u očima posmatrača i koliko će vaš osmijeh u finalu zaista biti lijep i privlačan doslovno ovisi o shvatanju i pogledu doktora, njegovim standardima i osjećajem za detalje.

Međutim, trebali bismo  priznati da je estetika osmijeha jednako odgovorno vezana za zubnog tehničara, koji se uglavnom najmanje spominje u ordinacijama, a mi, doktori ponosno objavljujemo slike savršenih kruna na Instagramu i Facebook-u s naglaskom na „NEW MAKEOVER“. S druge strane, enormno je bitan i onaj dio posla stomatologa koji se na kraju ne vidi i gdje postoji malo prostora za popravak.

Estetika je prisutna čak i u ekstrakciji zuba, a da ne pominjem  način obrade kanala, punjenja korijenova ,implantiranja, nadogradnji destruiranih kruna i naposljetku-načina brušenja pripreme i otiskivanja. Neki će doktori obratiti pozornost na boju očiju, kose, dob, odnosa i visine zubnog mesa, ortodontsku pripremu položaja zuba, psihologiju klijenta, promjene u licu i profilu, itd. More je detalja na koje se može obratiti pažnja i što se da primijeniti i promjeniti kako bi se na kraju sve uljepšalo krunicama iz zubne tehnike, koje također  trebaju i moraju biti sinergija doktorovih želja i sugestija, te tehničarevog talenta i opremljenosti.

Vratimo se se sad pojmu estetska stomatologija. Je li doktor koji uradi lošu i neestetsku pripremu, na koju cementira savršene krunice, jer je imao sreće da surađuje sa tehničarom koji je odličan estetičar i uspijeva sakriti nedostatke brušenih kruna , estetski stomatolog? Ili je doktor koji se u potpunosti dao da stvori savrešnu i trajnu „bazu“, pa potom cementirao loš rad nije estetski stomatolog? Zamislite samo koliko je lijepih kuća odnijelo klizište, loša pripema i teren.

Unatoč brojnim edukacijama iz estetske stomatologije, mislim da je estetika urođena osobina.

Nije li sva stomatologija estetska?  Šta smo radili prije nego je taj trend zaživio? Marketinški trik! Ili jesi ili nisi! Tko zna, možda ja nisam esteski stomatolog, možda sam dosadan stomatolog?! Da, često je prelijepo ono što dobijete i ono što krasi vaš osmijeh, ali na posljetku ostavljeni ste na milost i nemilost onog tko vam to radi, njegove percepcije lijepog i znanja, bilo dopisano estetski ili ne, to je samo zvučna riječ.

1 COMMENT

  1. Jako strucan tim i naravno uvijek dobra atmosfera, tako da uz smijeh otvorite svoja usta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here