HomeLifesyleOjačajte svoje nokte uz ovih 6 koraka!

Ojačajte svoje nokte uz ovih 6 koraka!

Možda je to uslijed dosade zbog pandemije ili je možda to mnoštvo trendova u nail-artu koje želimo isprobati ali čini se da mnoge od nas upravo sada pokušavaju doći do dužih i jačih noktiju.

U misiji postizanja dugih, elastičnih noktiju iz snova, isprobali smo sve trikove da otkrijemo kako tačno učiniti da naši nokti zauvijek postanu duži, jači i zdraviji. Ostanite s nama kako biste pročitali sve što trebate znati.

  1. Hidratacija

Tajna najljepših noktiju je: hidratacija, hidratacija, hidratacija. Da biste imali jake nokte, oni moraju biti zdravi – a da bi bili zdravi, moraju biti hidratizirani. Ulje za kožicu oko noktiju djeluje tako što hidrira kožicu i nokte, zbog čega je to toliko važan korak u njezi, bez obzira da li želite duge nokte ili jednostavno želite da izgledaju najbolje.

Preskočite skupe bočice ulja i umjesto toga odlučite se za jojoba ulje: podjednako će dobro obaviti posao (ako ne i bolje) i neće koštati puno.

  1. Biotin

Studije pokazuju da lomljivi nokti skloni listanju i lomljenju mogu biti znak nedostatka biotina, pa bi možda bilo dobro da svoju prehranu dopunite dodatnom dozom ovog esencijalnog vitamina B.

Hrana bogata biotinom može pomoći u jačanju lomljivih noktiju. Postoji nekoliko malih studija koje to podržavaju, iako nisu uključivale placebo grupu, a također nisu uključivale ni nivo biotina u organizmu učesnika. Međutim, pokazali su značajno povećanje debljine i tvrdoće noktiju nakon svakodnevnog uzimanja suplemenata od 2,5 mg biotina.

  1. Uložite u ‘meku’ turpiju za nokte

Možda ste čuli da su staklene turpije za nokte bolje, ali iako su lijepe, dugotrajnije i lako se čiste, isplati se uložiti u ‘mekanu’ turpiju.

Da biste postigli najbolji finiš nakon turpijanja, uvijek se odlučite za meku turpiju kako biste spriječili lomljenje noktiju.

  1. Njegujte nokte

Ako vam kvrgavi, ispupčeni nokti potpuno uništavaju manikuru, možda ćete morati povećati unos vitamina B9.

Inače poznat kao folna kiselina, ovaj vitamin popravlja i umnožava ćelije koje čine nokte, što ubrzava rast i promoviše kompletno zdravlje noktiju. Također se pokazalo da pojačava snagu noktiju i sprječava listanje.

Folna kiselina odgovorna je za zdrav rast ćelija u tkivu kože, kao i u kosi i noktima. Pravi nedostatak folne kiseline može prouzrokovati promjenu boje i pridonijeti lomljivim i slabim noktima.

  1. Promijenite sredstvo za uklanjanje laka za nokte

Kad vaša manikura pokaže znakove oštećenja, previše je jednostavno uzeti bilo koju bočicu za uklanjanje laka za nokte. Sredstva koja sadrže visoke koncentracije acetona (moćnog rastvarača koji je odgovoran za brzo rastvaranje laka za nokte) izuzetno su grubi za lomljive nokte i mogu ih gotovo trenutno isušiti – uzrokovajući pucanje.

Odlučite se za odstranjivače bez acetona. Ove formule mogu biti nježnije, ali ne podcjenjujte njihovu sposobnost da nokte ostave savršeno čistima – čak i nakon crne manikure. Postoji gomila nježnih, a efikasnih formula za brzo uklanjanje laka.

  1. Koristite keratinski tretman

Keratin se već nalazi u noktima i odgovoran je za njihovu fleksibilnost – ali ne dopustite da vas ta riječ obeshrabri. Ne znači da će biti tanki, lomljivi ili se savijati, već ojačani i mnogo je manje vjerovatno da će pucati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE