HomeLjepotaOvih 10 navika pogoršavaju vaše akne

Ovih 10 navika pogoršavaju vaše akne

Trudite se riješiti se akni, ali one se samo pogoršavaju? Moguće je da je do vaše rutine za njegu kože. Evo 10 navika koji mogu pogoršati vaše stanje i šta treba uraditi.

  • Probate novi tretman svake sedmice 

Ovaj pristup može iziritirati kožu, dajte tretmanu vremena da djeluje. Proizvod koristite 6-8 sedmica i tek onda probajte novi, ako taj ne bude imao efekta. 

  • Nanošenje kreme za akne samo na upaljene dijelove

Ovaj korak sprječava novu pojavu akni. Nanesite tanki sloj jednako na cijelo područje kože. 

  • Koristite proizvode za lice, kožu i kosu koji uzrokuju akne 

Neka šminka sadrži ulja i druge sastojke koji uzrokuju pojavu akni. Ako primijetite više akni, probajte proizvode koji su označeni kao „nekomedogeno” ili „ne začepljava pore“. 

  • Dijelite šminku, četkice i druge aplikatore

Akne nisu zarazne, ali kad dijelite šminku prenosite masnoću, bakterije i mrtve ćelije s jedne osobe na drugu. To može začepiti pore i uzrokovati pojavu akni. 

  • Spavate sa šminkom

Čak i nekomodogena šminka može biti štetna ako s njom spavate. Detaljno uklonite šminku s lica prije spavanja, bez izuzetaka. Ako ste previše umorni za pranje, iskoristite bar maramice za skidanje šminke. 

  • Perete lice u toku dana 

To može dodatno iziritirati vaše stanje. Dovoljno je dva puta dnevno, kad se probudite i prije spavanja (i naravno nakon aktivnosti zbog kojih ste se oznojili, poput treninga) 

  • Isušujete kožu 

Koža s aknama je masna, pa možete doći u iskušenje da ga isušujete. Nemojte. Suha koža je iziritirana koža, a tad je i veći rizik od akni. Tretman za akne uzimajte kao što je preporučeno. Ako je koža suha, nanesite hidratantnu kremu za kožu s akna, a inače dva puta dnevno nakon pranja lica. 

  • Trljate kožu

Vjerovatno mislite da ćete trljanjem očistiti kožu. To će samo iziritirati i upaliti akne. Budite nježni i koristite nekomodogeni cleanser. Nježnim pokretima i kružno, prstima nanesite cleanser i nježno isperite toplom vodom i prstima. Tapkajte kožu peškirom da je osušite. 

  • Brišete znoj s lica dok trenirate 

Korištenje peškira i brisanje može iziritirati kožu. Samo lagano tapkajte (čistim peškirom). 

  • Cijedite akne 

Dok to radite, šanse su da ćete ono što je unutra (gnoj, mrtve ćelije kože ili bakterije) pogurati dublje u kožu. Kad se to desi, pogoršava se upala. Javlja se bol i mogu ostati ožiljci. Oduprite se želji i liječite akne posebno napravljenim lijekovima i tretmanima. Ako imate duboke i bolne akne, posjetite dermatologa. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE