HomeInspirativne pričeMaida Džeko: Potrebno je birati prirodne sastojke koji djeluju u skladu s...

Maida Džeko: Potrebno je birati prirodne sastojke koji djeluju u skladu s našim tijelom 

Svi zaljubljenici RITUALS proizvoda će sa AM Apothecary proizvodima ih zamijeniti, proizvodima koji pored svog bogatog sastava mirišu fantastično.

Intervju: Maida Džeko, osnivačica brenda AM Apothecary

Mr. ph. Maida Džeko je osnivačica brenda AM Apothecary, mag. farmacije. Živi i radi u Sarajevu. 

Sa Maidom i Alvinom smo se upoznali na Sajmu BeautiFUL, s kojima smo imali priliku razgovarati o njihovom brendu i njihovim proizvodima, koji imaju toliko divan miris. Svi zaljubljenici RITUALS proizvoda će zamijeniti sa AM Apothecary proizvodima koji pored svog bogatog sastava mirišu fantastično. Svaki proizvod smo imali priliku probati i saznati više o njemu. Kako su došli na ideju osnivanja brenda i kako je cijela priča tekla, te šta je zaista prirodna kozmetika i kakav ona učinak ima na našu kožu možete naći u narednim redovima koje smo pripremili za vas.  

Za početak nam recite ko se krije iza brenda AM Apothecary?

Prije svega, iza našeg brenda se kriju naši snovi koje smo uspjeli realizirati našim trudom i radom, ali i iskustvom građenim dugi niz godina. Ja sam Maida Džeko. Još kao student farmacije, najveći interes pokazivala sam za biljke i ljekovite biljne proizvode, što je i bio razlog da nastavim sa izučavanjem i upotrebom ljekovitih biljnih supstanci. Priču i ideju dodatno uljepšava i kreira i moj suprug, Alvin Džeko, koji je po struci zdravstveni radnik koji se uporedo bavio informatikom, grafičkim dizajnom, produkt fotografijom, a oduvijek je volio da slika raznim tehnikama (akrilne boje, ulje na platnu, suhi pastel…). Svo naše znanje i kreativnost uložili smo u naše proizvode da bismo omogućili najljepše moguće iskustvo.

Kako je krenula Vaša priča i kako se rodila ideja za pokretanje biznisa i osnivanje brenda?

Težnja za ostvarenjem naših snova o prirodnoj kozmetici koja će koristiti nama, našoj porodici ali i drugima je krenula još u mladalačkim danima. To je jedna predivna ideja protkana mnogim pozitivnim i negativnim iskustvima s raznim vrstama što prirodnih, što hemijskih preparata koje smo koristili i s kojima smo se tokom života i rada susretali i pobliže upoznali. Svjesni značaja prirodne kozmetike i svjesni sastava, načina izrade, te svjesni štete i koristi koje mogu donijeti određeni sastavi, odlučili smo da prvenstveno o našem tijelu brinemo na jednom popuno novom, zdravijem nivou. Nakon što smo jednu pravu malu revoluciju napravili kada je u pitanju briga o našem tijelu, naše tajne smo odlučili podijeliti i sa drugima, te ovu našu ličnu pobjedu i uspjeh plasirati zaljubljenicima prirodne kozmetike.

Recite nam nešto Više o proizvodima koje radite, te koje sve proizvode imate u ponudi?

U pravilu odabiremo samo sastojke koji su prirodnog porijekla, nisu testirani na životinjama, ekološki i iz održivih izvora. Neumorno radimo na tome da svaki sastojak koji dobijemo bude autentičan, snažan i da zadovoljava kvalitet na kojem insistiramo. Svi naši proizvodi su bez parabena, propilena ili butilen glikola, nafte, sulfata, PEG-a, TEA, DEA, ftalata, silikona, umjetnih boja, mirisa ili kancerogena. Osim na djelovanje i učinkovitost, veliku pažnju posvećujemo mirisu svakog proizvoda. Kombinacija 6-7 ili više prirodnih esencijalnih ulja i absoluta nalazi se u svakom proizvodu dajući mu jedinstven i potpun miris. U ponudi imamo proizvode za njegu lica i tijela, koji su namijenjeni ženama i muškarcima, a razvili smo i posebnu liniju za muškarce za njegu brade i kose.

Gdje plasirate proizvode i gdje se mogu kupiti?

Osim što kupci mogu poručiti proizvode preko naših instagram.com/amapothecary i facebook.com/amapothecary profila, u svim dm prodavnicama u BiH mogu se kupiti naši gelovi za tuširanje i losioni za tijelo. Gelove i losione radimo u tri mirisne note i s tri različite vrste ekstrakata. Zatim, u Sarajevu u Ogledalce cosmetic shop-u i Balkanitini mogu pronaći cjelokupan asortiman, kao i u Tuzli u Herba lab shopu. U pripremi su i neke nove radnje, tako da ćemo kupce u skorije vrijeme obavijestiti o tome.

Prije kupovine da li se kupci savjetuju sa vama, te na osnovu vaših savjeta uzimaju ono sto im je potrebno?

Vrlo često nam stižu poruke u inbox o problemu kao i tipu kože koji imaju, traže savjete šta da koriste. Mi smo tu da posavjetujemo koji kozmetički proizvod da koriste, ali smo tu i da posavjetujemo o načinu korištenja odrđenih proizvoda, posebno onda ako koriste više različitih (medicinskih) proizvoda, o vrsti ishrane, kao i o tome koje suplemente bi bilo poželjno da koriste. Bitno je kako kožu njegujemo izvana, ali isto tako je bitno da pazimo šta i kako unosimo u naš organizam.

Na koji proizvod ste posebno ponosni, te koji je dobio najbolje ocjene?

U svaki naš proizvod uložili smo puno truda i ljubavi i svaki je za nas poseban i nosi neku priču sa sobom. Trudili smo se da na proizvodima ostavimo neki naš pečat, bilo da se radi o nekom aktivnom sastojku ili mirisu koji je unikatan, jer sami sklapamo mirisne note od čistih esencijalnih ulja, tako da svaki proizvod drugačije miriše.

Prirodna kozmetika ima puno benefita, možete li našim čitateljima reći šta je bitno da znaju kada biraju prirodnu kozmetiku?

U današnje vrijeme „natural“ i „organic“ se sve češće pojavljuje na proizvodima, međutim da li je to tako? Danas je to više iskorišteno u marketinške svrhe, nego što je to zaista tako. Bitno je da se čitata sastav proizvoda, kao i to koji brend odabiremo ko stoji iza toga, jer iako se koriste prirodni sastojci bitno je znati posložiti te sastojke i da se koriste u optimalnim koncentracijama.

Kako prirodna kozmetika djeluje na kožu?

Prirodna kozmetika izrađena je od sirovina iz prirode, poput biljaka i minerala, i od obnovljivih prirodnih izvora. Sirovine prolaze kroz najmanju količinu obrade, a metode obrade imaju najmanji utjecaj na ljude, životinje i zemlju. Hranjive sastojke, koji imaju prirodno porijeklo, naše tijelo bolje prepoznaje i rezultati korištenja prirodnih preparata su dugoročniji. 

Da li su rezultati vidljivi nakon nekoliko korištenja, te koliko je bitno da ako nam odgovara jedan proizvod njega konstantno koristimo?

S obzirom na svakodnevnu upotrebu raznih kozmetičkih preparata, štetne hemikalije koje se nalaze u određenoj konvencionalnoj kozmetici široke upotrebe mogu nam pružiti kratkoročni osjećaj i učinkovitost koju želimo postići, zatezanje kože, vlažnost i sl. Ali dugoročno mogu uzrokovati iritaciju, osjetljivost i začepljene pore. Zato je potrebno da biramo prirodne sastojke koji djeluju u skladu s našim tijelom omogućavajući koži da se izbalansira i oporavi.

Da li imate neki savjet za naše čitatelje?

Moj savjet je da kod odabira prirodne kozmetike obratite pažnju na sastav proizvoda, jer ulaganjem u dobar i kvalitetan proizvod, ustvari ulažete u svoje zdravlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE