HomeLjepotaPomažu li zaista kontracepcijske pilule kod akni?

Pomažu li zaista kontracepcijske pilule kod akni?

Ukoliko već niste znali, akne se mogu pojaviti u bilo kojem trenutku bez obzira na godine. Uzrok? Hormonalne promjene.

Postoji veza između akni i hormona u toku svih faza života jedne žene, od tinejdžerskih godina do trudnoće, pa čak i perimenopauze. To možda nije fer, ali šta učiniti kada ste pokušali sve moguće kreme, čišćenja i tretmane za akne i ništa od toga ne pomaže? Pa – kontracepcijske pilule mogu biti rješenje. 

Pa, mogu li zaista pomoći kod akni?

Da, prema nekim istraživanjima postoji veza između određene vrste kontracepcijskih pilula i povlačenja akni, toliko da su pilule poslane na provjeru i odobrenje za tretiranje akni. 

Prema istraživačima koji su posmatrali 32 istraživanja, oralni kontraceptivi su bili bolji kod čišćenja kože od akni u periodu od 6 mjeseci, od antibiotika koji se koriste za akne, koji su bili od pomoći tri mjeseca. Šta im je zajedničko? Hormoni. 

Prema stručnjacima, normalne hormonalne promjene u tijelu se mogu desiti kroz vaš ciklus što dovodi do povećanja muških hormona antrogena. Ovi hormoni stvaraju više masnoće ispod kože, a kad se ulje zarobi, stvaraju se bakterije i formiraju se puhice.

Ako uzimate kontracepcijske pilule, nivoi hormona se bolje regulišu, što znači da postoji manje šanse od izbijanja akni. 

Kontracepcijske pilule se često koriste kao tretmani za akne, a ginekolozi ih mogu propisati po preporuci ili zahtjevu dermatologa. 

Prije nego što počnete uzimati bilo kakve kontraceptive, recite doktoru sve informacije o vašoj medicinskoj historiji, naprimjer, ako imate krvne ugruške ili neke vrste migrena, jer možda niste kandidat za pilule. 

Veoma jake upale akni mogu biti simptom policističkih jajnika, hormonalnog poremećaja koji uzrokuje ekscesivan rast dlaka, neregularne menstruacije i probleme s plodnošću, pa možda pilule neće biti od koristi. 

Bitno je da imate na umu da možda one neće odmah početi djelovati i koža bi isprva mogla biti gora nego što već jeste. Hormonima je nekad potrebno oko 6 mjeseci da se izbalansiraju i da se poboljša stanje kože. Ako prestanete uzimati pilule koje ste uzimali zbog akni, šanse su da će se akne vratiti, ali kod svakoga je tijelo drugačije i zavisi od vrste akni, tj. zbog čega su se one uopšte pojavljivale. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE