Popularne boje interijera 2020

0

Boje koje odabiremo za zidove interijera su veoma bitne.  Boje utječu na naše osjećaje. Nekad nas čine sretnim, nekad tužnim. Zbog toga je bitno koje boje koristimo i kako s njima kombiniramo namještaj i ukrasne detalje. Ako svom prostoru želite dati moderni stil, tu smo da vam kažemo koje su boje popularne u 2020. godini.

 

Pokazat ćemo vam koje boje koriste popularne kompanije poput Pantone i Sherwin Williams, zajedno s trenutnim trendovima koji će biti prisutni u toku cijele godine. Pogledajmo koje su to boje.

Popularne boje zidova interijera za 2020. godinu
Evo nekih popularnih i inspirativnih paleta koje se mogu iskoristiti u svim prostorijama.

 

 

Blijeda roza, bež i siva

Ova paleta, nazvana Manta, ima cilju da predstavi japanski minimalizam i skandinavski dizajn. Sastoji se od tonova koji su inspirisani prirodnim materijalima, uravnotežene palete hladnih i toplih tonova koji su vrlo nježni i opuštajući. Ujedno je i veoma svestrana. Manta predstavlja blijede nijanse sive, bež i roze boje. Ona nas podsjeća na drevne dekoracije, ali je modernizirana bež bojama. Uz ove vrste boja lako se dobije opuštajući i miran prostor.

Zelena, zemljana i koraljna boja

To je jedinstveni spoj modernog dizajna i boho stila. Rezultat toga je kolekcija boja koje se savršeno uklapaju. Od svilenkastih zemljanih tonova do mekanih koraljnih nijansi, ovih devet boja su poveznica s udobnošću svakodnevnog života. Ovi tonovi se dobro uklapaju s retro-inspirisanim dodacima i blagim zemljanim nijansama. To je predivna topla paleta neutralnih i svijetlih boja.

Plave i smeđe nijanse

U ovoj paleti neutralna bež se kombinira s bogatom plavom i senf žutom, bojama koje svakodnevnom životu mogu dati osjećaj ravnoteže i prirode. Ova paleta zove se Live. Ostvaruje se kombinacija dobrog ukusa i elegancije. To su savršeni tonovi ako želite dobiti savremeni dizajn prostora.

Zelenoplava, senf žuta i roza
Ova paleta je odlična za nekoga ko je strastven i energičan. Zove se Play. Ove boje zovu vas na igru i zabavu. Energična i inteligentna, ova paleta ima puno šarma u sebi. Sastoji se od svježe i besprijekorne bijele, prošarane vrlo živahnim bojama. Cilj ove palete je da pruži osjećaj humora i toplote, i da nas podsjeti da smo duboko u sebi i sad djeca koja se žele igrati.

Dodavanje živahnih boja, kroz namještaj, umjetninu ili dekorativne zidove je odlična odluka za sve koji sebe ne smatraju previše ozbiljnim. U pitanju je suzbijanje stresa kroz zabavne momente, igru i smijeh. Fuksija, akvamarin i zlatna dodaju živahnost i toplinu prostoru. Pastelni tonovi kombinirani sa svijetlom fuksijom mogu dati odličnu paletu za uređenje doma.

Žuta, bež, zelena
Ova paleta je savršena za sve one koji žele oazu. Inspirisana sezonskim ciklusom Zemlje, ona predstavlja suptilno bogate tonove mora, šume i neba. Naziva se Heaven. Cilj palete je da se u dom unesu organski predmeti. Ona je podsjetnik da prava ljepota zapravo leži van zidova našeg doma i da nam mir ne daje samo savršenost.

Kleinova plava
Provbitne Kleinova crvena, žuta i plava se također vraćaju.

Mornarska plava
Ova kuća želi da zapamtimo boje okeana. S ovom predivnom bojom, ističu se detalji prirodnog drveta i mentol zelene.

Svijetloplava

Ova nijansa unosi mnogo spokoja. Iz ovog razloga, idealna je za salone ili bilo koju prostoriju gdje želite stvoriti miran prostor.

Mješavina plave
Ako nije dovoljna jedna boja da upotpuni prostor, onda miješate više nijansi iste boje. Može se koristiti u više uzoraka, na frizovima, ćoškovima i dijelovima zidova, ili slikama ali druge nijanse plave, da bi se napravio dobar umjetnički trik. Različite nijanse plave se savršeno uklapaju s tamnosmeđim podovima i bronzanim detaljima. Mogu se također kombinirati s bijelom.

Zelena
Nijanse zelene su veoma popularne, iako senajčešće ide od najtamnije do najsvjetlije nijanse, u prirodnim i toplim tonovima: kadulja, celer i avokado.

Plavozelena
Ova duboka zelena može se koristiti na ukrasnim stolovima ili kao predmet na zidu. Narandžasti stolovi su odličan dodatak prostoru zelene boje. To je savršena kombinacija boja, uz predivni kontrast sive ili bež. Uz mnoštvo paleta koje postoje danas, uvijek možete pronaći onu koja vama savršeno odgovara. Ako volimo neobične boje, možemo ih iskoristiti u prostorijama koje nisu drugim ljudima toliko eksponirane.

Mentol zelena i bež
Ove dvije boje zajedno stvaraju veoma miran prostor.

Limeta
Ova boja nikad ne izlazi iz trenda. Možete je koristiti da dodati jačinu i živahnost u vaš dom. Iako znamo da je rezultat uvijek najsigurniji uz neutralne boje, potrebno je nekad uvesti promjenu. Snažna boja na zidu može biti najbitniji dekorativni dio u čitavoj sobi, s obzirom da namještaj i nije toliko vrijedan pažnje. Sve je bolje kad imate intenzivnu pozadinu.

Crvena i ljubičasta
Tople zemljane boje su u modi, svijetla narandžasta i bordo crvena.

Lila
Pored toga što je moderna, vrlo je originalna. U pitanju je nijansa između lila i sive. Zidovi boje lila mogu se kombinirati s mentol zelenom i breskva rozom, koje su danas veoma popularne. Dobro se kombinira i sa suprotnom bojom, narandžastom. Elegantni osjećaj dobija se kad se kombinira sa sivom. Na zid ove boje mogu se dodati i grafički elementi, poput umjetničkih slika.

Roza
Mnoge sofisticirane nijanse roze bile su vrlo popularne zadnjih godina. Još uvijek se može koristiti na unutrašnjim zidovima.

Svijetloroza
Ova nijansa roze se još uvijek koristi. Ova boja upotpunjava sve prostore svjetlošću, zbog čega je dobro da se koristi u malim prostorima.

Pink roza
Super elegantna nijansa roze.

Francuska roza
Nema ništa ljepšte od dobro osvijetljene prostorije, zbog čega je dodavanje svijetlih boja vrlo popularno. Postoji jedna boja koja posebno privlači pažnju a to je francuska roza, veoma svijetla boja koja je, bez sumnje, dio sadašnjeg trenda. Neki trendovi zasnovani su na mekanim bojama, pastelnim, a većinu njih je teško opisati jer nisu baš definisane boje, već su mješavina nekoliko boja. S obzirom da ih je lako kombinirat s drugim bojama, one su vrlo popularne. Ako se kombinira s dubokom mentol zelenom može se dobiti retro izgled, s terakota tonovima izgleda elegantno, a uz nježne tonove bijele postaje veoma ženstvena. Losos narandžasta i breskva narandžasta.

Sunčano žuta i senf žuta

Čista žuta može biti pomalo riskantna, ali gdje je popraćena zelenom izgleda odlično.

Bijela
Od svih alata i dodataka koje možete koristiti kada ukrašavate prostore, boje zidova su uvijek najuspješnije. Vječna bijela je uvijek sigurna investicija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here