Prirodni ili gelirani…prednosti i mane?

0
1409

Kada se govori o geliranim noktima, često se spominje pojam ‘umjetni nokti’. Nažalost, taj termin ne opisuje tačno nokte učvršćene gelom. Zbog manjka stručno educiranih tehničarki, gel kao tehnika ima lošu reputaciju, međutim on je 100% siguran medicinski materijal, vrlo sličan bijelim plombama koje se koriste prilikom popravka zubi. Kažete li nakon zubarske intervencije ‘imam umjetan zub’? Gel je sredstvo kojim želimo osigurati cilj, a rezultat su lijepi, zdravi i prirodni nokti učvršćeni gelom.

Priča oko geliranja noktiju počinje u ordinaciji gdje zubar, koji je prilikom rada oštetio nokat, odluči zatvoriti ranu i zaštititi ploču nokta materijalom za izradu plombi. Iako puno toga ide u korist prirodne manikure, gelirani nokti također imaju svoje prednosti. Evo što trebate znati o oba stila te kako za sebe odabrati najbolju opciju.

Ugradnja je postupak produljivanja noktiju uz pomoć šablone ili plastičnog nastavka – tipse. Na obrađeni nokat nanosi se gel čiji je ‘rok trajanja’ između 3 i 5 sedmica. Gel nam omogućuje kreativnost. Korištenjem ove metode svi mogu imati lijepe i njegovane nokte.

Njega predstavlja postupak geliranja noktiju nakon što prođe mjesec dana od ugradnje ili prethodne njege. Kad nokat obložen gelom izraste, izgleda neuredno i na prijelazu je sklon odizanju, a na središnjem dijelu, kojeg još nazivamo i stress point, sklon je pucanju, zbog čega je redovita njega svakih 3-5 tjedana prijeko potrebna.

Žene se najčešće odlučuju na geliranje zbog slabih prirodnih noktiju koji su često skloni listanju. Drugi po redu razlog je praktičnost, a treći koji svakako zahtijeva intervenciju je griženje noktiju. Potrebno je jednom mjesečno odvojiti oko sat i pol da bi nokti izgledali uredno. U slučaju da grizete nokte, potrebno je raditi češće kontrole kako ne bi došlo do dizanja materijala uslijed mehaničkog oštećenja gela.

Odabrati nestručnu osobu nije najbolje i najjeftinije rješenje. Prije nanošenja gela nokti se moraju matirati kako bi se odmastila površina nokta. Ovaj postupak se provodi vrlo nježno i oprezno, pogotovo ako su nokti krhki ili mehanički oštećeni, npr. griženjem i električnom brusilicom. Ukoliko tehničarka pretjera s turpijanjem, nokti se dodatno oštećuju i postaju još tanji. Prilikom sušenja gela u UV/LED lampi možete osjetiti peckanje zbog kemijske reakcije koju nazivamo polimerizacija.

Koliko god primamljivo zvuči činjenica kako je potrebno mjesečno izdvojiti samo sat i pol da bi nokti bili uredni, ujedno je to i obveza. Nokti koji su izrasli, a nisu nadopunjeni na vrijeme, izgledaju neuredno, lakše pucaju. Također, ako ste brigu o svojim noktima prepustili nestručnoj osobi, prijete vam razne zaraze nokta od kojih su najčešće gljivice i bakterije.

beautiful.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here