HomeLjepotaProblem spuštenih kapaka i ''jastučića'' ispod oka nastaje zbog starenja kože i...

Problem spuštenih kapaka i ”jastučića” ispod oka nastaje zbog starenja kože i genetike

Bojan Kozomara, doktor medicine, specijalista oftalmologije

Ranije su se za operaciju odlučivali samo stariji pacijenti, ali danas je sve više mladih osoba koje imaju realan problem za viškom kože na gornjim kapcima i ”kesicama” na donjim.

Doktor medicine Bojan Kozomara završio je Medicinski fakultet u Banja Luci, te magistrirao medicinske nauke iz oblasti oftalmologije. Iza njega je dugogodišnje radno iskustvo, kao i više objavljenih naučnih radova. Trenutno je zaposlen na Klinici Svjetlost u Banja Luci.  Za naš časopis, doktor Kozomara govori o korekciji očnih kapaka, postupku, oporavku, rezultatima i slično.

 1. Prije svega recite nam šta je to estetska korekcija očnih kapaka, odnosno blefaroplastika.

Blefaroplastika je estetska operacija podmlađivanja kapaka oka. Kada govorimo o gornjim kapcima, onda blefaroplastika predstavlja uklanjanje viška kože, a kada su u pitanju donji kapci, onda se blefaroplastikom uklanjaju ”jastučići” ispod oka.

 1. Kako nastaje problem spuštenih kapaka?

Problem spuštenih kapaka, ali i ”jastučića” ispod oka prije svega nastaje zbog starenja kože. Kod nekih osoba se može javiti i u srednjim godinama, pa i u ranoj mladosti, ali je u tom slučaju genetski uslovljena.

 1. Koja je priprema prije operacije?

Najvažniji dio pripreme se zapravo ogleda u razgovoru sa pacijentom, tj. želimo da čujemo njihove želje i očekivanja od operacije. Nakon toga se obavi i opšti oftalmološki pregled (pregled oka), pacijentu se objasni tok i rezultati operacije, te kako se treba ponašati nakon operacije.

 1. Kako izgleda postupak estetske operacije očnih kapaka?

Kada radimo blefaroplastiku gornjih kapaka, preko 90% tih operacija se radi u lokalnoj anesteziji, odnosno anestetik se daje ispod kože kapka. Nakon uklanjanja viška kože i masnog tkiva u unutrašnjem dijelu kapka, koža se ušije sa nekoliko pojedinačnih i jednim produženim šavom. Konci se inače razgrađuju sami, ali ih obično skidamo 5-7 dana nakon zahvata. Ako radimo blefaroplastiku donjih kapaka, onda je pacijent u tzv. potenciranoj anesteziji. Rez se radi sa unutrašnje strane donjeg kapka, tako da se rana ne mora šiti, niti postoje vanjski rezovi i ožiljci. Odstranjuje se višak masnog tkiva, nakon čega se kapak vrati u svoj primarni anatomski položaj i rana zaraste sama kroz nekoliko dana.

 1. Kako izgleda oporavak?

Oporavak zavisi od osobe do osobe. Prvih nekoliko dana svi pacijenti imaju edem (otok) i podliv na mjestu reza, a za potpuni efekat operacije potrebno je do mjesec dana.

 1. Koji je rezultat nakon operacije?

Rezultat je takav da oči izgledaju mnogo mlađe, a pacijenti osjećaju da oči više nisu umorne, ta kapci više nisu teški i da nemaju „kesice“ ispod oka.

 1. Koja je cijena?

Cijena operacije za gornje kapke je 600 KM po oku, a za donje 800 KM po oku. Često u toku godine radimo i akcije, gdje na ovu cijenu dajemo još i popust od 20%.

 1. Na šta treba obratiti pažnju kod donošenja odluke o korekciji kapaka?

Pošto se radi o estetskoj operaciji, prije sve treba postojati želja za operacijom. Druga važna stvar je da za operacijom postoji realna indikacija za operaciju. I treća važna stvar je da ne postoji strah od operacije.

 1. Odlučuju li se za blefaroplastiku samo starije osobe ili se višak kože javlja i kod mlađih?

Ranije su se za operaciju odlučivali samo stariji pacijenti, ali danas je sve više mladih osoba koje imaju realan problem za viškom kože na gornjim kapcima i ”kesicama” na donjim. Tako da se i mlade osobe sve češće i sve više podvrgavaju estetskim operacijama kapaka.

 1. Koliko traje učinak, te koliko traje zahvat gornje blefaroplastike, a koliko donje?

Sve zavisi od toga u kojoj dobi se operacija izvodi i koliko brzo organizam stari. Kod većine operisanih efekat operacije je doživotan, ali mlađi pacijenti mogu očekivati da će operaciju možda morati uraditi još jednom u životu. Blefaroplastika gornjih kapaka traje od 30-45 minuta, a donjih od 45 minuta do sat vremena. Operacija može da se radi i na donjim i na gornjim kapcima u istom danu. Obično se prvo uradi operacija donjeg kapka, pa onda i gornjeg za svako oko.

 1. Imate li neku poruku kada je u pitanju ova korekcija?

Poruka je su estetske operacije kapaka potpuno sigurne i potpuno bezbolne i da svima koji im se podvrgnu daju mnogo ljepši i mlađi izgled lica i očiju.

beautiful.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE