Zbog čega nastaju akne i kako ih se rješiti?

0

Što se tiče kože, nema gore stvari za žene od akni.

Užasne su, bole i uvijek nastanu u najgorem trenutku. Neovisno o tome kakva je Vaša rutina brige za lice ili koliko godina imate, čini se da se ne možete u potpunosti riješiti ovoga problema. No, na portalu Baazar ipak su pronašli način da što bezbolnije uklonite akne kada nastanu te da ih prorijedite na najbolji mogući način.

Uzrok akni

Svi smo već čuli za različite vrste akni: akne koje nastaju od stresa, akne koje nastaju zbog hormona, cistične akne i upalne poput mitesera. Iako se čini da nastaju zbog apsolutno svega, ipak nisu toliko komplicirane. Zapravo sve akne imaju sličan uzrok, objašnjava dermatologinja Doris Day.

Sve počinje u porama, a svake imaju svoje tkivo kožnih stanica koje svakodnevno nestaju te nastaju nove. No, kao i ostatak kože tako i licu ponekad treba malo više da se riješi mrtvih stanica kože. Zbog toga se mogu stvoriti naslage istih. Te nakupljene stanice, zajedno sa uljem i ostatcima naslaga prljavštine ili pudera naprimjer blokiraju pore – tako se pore kod gnojnih akni zatvore, a kod mitesera ostaju otvorene te zbog oksidacije postaju crne. U oba slučaja je problem u blokiranim porama.

Na samom kraju pora nalaze se bakterije, ističe dermatologinja

Različite vrste bakterija mogu biti ondje, uključujućuji i one koje su posebno povezane s uzrokom akni, a sve se aktiviraju kada pore ostanu bez kisika.

Kada se bakterije “probude” postaju aktivne i upijaju ulje te proteine koje su zarobljene u folikulama. To tada postaje prišt.

Bijele krvne stanice pokušavaju se tada riješiti bakterije i to je upravo ono što se pojavljuje kao gnoj. Ako se dogodi formiranje ispod površine kože onda se radi o cističnoj akni ili potkožnom prištu.

Kako se riješiti akni

Imate li često akne ili prištiće i to u na većem području lica, trebali biste posjetiti dermatologa. Najbolji tretman za čišćenje pora je sigurno piling. Najbolje je odraditi kemijski piling uz pomoć salicilne i glikolne kiseline koje će u potpunosti očistiti pore od naslaga mrtvih stanica. Dermatolozi i kozmetičari za probleme s bakterijama koriste laserske zahvate kako bi uklonili nečistoće i loša ulja iz pora.

Najbolje sredstvo za tretman čišćenja lica i ukljanjanja akni je retinol. Retinol djeluje na svim vrstama akni jer obnavlja stanice kože. Čisti stanice i pomaže da se pore ne zaštopavaju.

Utjecaj hrane i proizvoda za uljepšavanje na stvaranje akni

Često čujemo kako slatko i alkohol uzrokuju akne, no zasada su studije potvrdile jedino loše posljedice unosa mliječnih proizvoda. Također važno i je i ono što stavljate na kožu, ali i na kosu. Zapravo sve što nanosite na kožu završi i na vašem licu.

Neke vrste šampona i proizvoda za kožu mogu uzrokovati stvaranje mrlja i osipa koji izgledaju kao akne, objasnila je dermatologinja.

Proizvodi poput sprejeva za kosu i vosak mogu stvoriti barijeru koja ne dopušta sebumu i stanicama kože da izađu iz pora u potpunosti. Koristite gaze ili zaklonite lice rukama kako sprejevi ne bi došli do lica.

Kako se akne mijenjaju s godinama

Iako se uzroci i vrste akni ne mijenjaju s godinama, ipak nakon 30-te se više ne pojavljuju na istom mjestu. Što ste stariji to Vam se koža lakše suši, a prištići se pojavljuju uglavnom oko brade i prema vratu dok su su u adolescenciji nastajali uglavnom na čelu.

Razgovarajte s liječnikom oko tretmana, ali ne zaboravite i na učestalo nanošenje hidratantnih krema, komentira Day.

 Promjena navika brige za kožu

Najgora stvar koju možete učiniti je “stiskanje” prišta. Kada me pacijenti posjete uvijek govore kako su stisnuli prišt, ali se još uvijek nešto nalazi unutra. Zapravo, nema ničega. Radi se o tome da imunosni sustav stvara, kao odgovor na upalu, tekućinu koja se nalazi između stanica. A kada stisnete aknu uzrokujete stvaranje dodatne tekućine te tako oporavak traje dulje, napomenula je liječnica

Nadalje, liječnica ističe i izbacivanje alkohola i peroksida iz upotrebe jer na taj način ne čistite lice i ne uništavate bakterije nego zapravo isušujete i iritirate kožu. Također, zaboravite i na pastu za zube. Danas mnoge paste sadrže sastojke za izbjeljivanje, a većina može iritirati kožu te uzrokovati osip i crvenilo.

Najgore od svega je kokosovo ulje. Da, ima protuupalna i bogato je antioksidansima, ali također može blokirati pore te tako uzrokovati akne, istaknula je dermatologinja Day.

ordinacija.vecernji.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here