HomeLifesyleRedukcijska mamoplastika, smanjivanje grudi

Redukcijska mamoplastika, smanjivanje grudi

Iskustvo hirurga, prikladna (personalizirana) operativna metoda, pacijenticino povjerenje u hirurški tim i adekvatno postoperativno ponašanje pacijentice su najvažniji faktori za uspjeh i zadovoljstvo zahvatom.

Grudi su simbol ženstvenosti, atraktivnosti i privlačnosti. Često se piše o uvećanju grudi, rijetko o suprotnoj proceduri koja u suštini i nije samo estetska.  Zato vam kroz ovaj tekst prim.dr. Amela Karabeg želi objasniti osnovne informacije o estetsko-funkcionalnom značaju smanjenja izrazito povećanih ženskih grudi.

Pacijenti

Interesantno je da pacijentica sa velikom grudima ne doživljava velike grudi kao prednost. Psihološki aspekat makromastije (velikih grudi) može biti jednako devastirajući i često uključuje osjećaj neugode, fizičke neatraktivnosti i nedostatak seksualne privlačnosti i ženstvenosti. Nepoželjna fokusirana pažnja na grudi može biti jako bolna, posebno za mlađe žene.

Poznato je da žene sa makromastijom (velikim grudima) imaju povećani rizik razvoja karcinoma dojki.  Uglavnom, ženama koje se odluče za operativno smanjenje grudi preporučujemo preoperativni ultrazvučni pregled dojki ako su u starosnoj grupi do 35 godina. Kod starijih od 35 godina insistiramo da urade mamografiju (rentgensko snimanje dojki) i ultrazvučni pregled.

 

Hirurška procedura

Operacija smanjivanja grudi je izuzetno zahtjevna, precizna i odgovorna.

Postoji 15-tak različitih metoda ali većina plastičnih hirurga izvodi l-2 koju smatraju najboljom i koja daje trajne rezultate. Što je hirurg iskusniji, sigurno zna i više metoda koje može prilagoditi pacijentu i postići bolji (peronalizirani) rezultat. Veoma je važno prilagoditi operativnu metodu kliničkom nalazu dojki i želji pacijentice,  ako je u realnim okvirima. Iskustvo hirurga, adekvatna operativna metoda, pacijenticino povjerenje i adekvatno postoperativno ponašanje su najvažniji faktori za uspjeh. Trajanje operativnog zahvata traje oko 2h.

Slanje preparata na poatohistološku ( PH) analizu je obavezno

Nakon odstranjivanja dijela žljezdanog tkiva, isto će biti patohistološki ispitano u smislu postojanja određene bolesti dojke. Incidencija od 0,4 do 1,1% se nalazi pri takvom PH ispitivanju. Drugim riječima, benefit tih pacijentica je najveći upravo u otkrivanju bolesti u ranoj fazi.

Anestezija, hospitalizacija, postoperativni tok

Operacija se uglavnom radi u opštoj anesteziji. Hospitalizacija traje 24h.

Želja za normalnim životom koji uključuje mogućnost bavljenja sportom, oslobađanje boli u leđima, vratu i sl., potiskuje sve druge eventualne komplikacije ili ožiljak, najčešće obrnutoga slova «T» kod izrazito opuštenih i velikih grudi. Kod umjereno uvećanih grudi, rez može biti samo uzdužni od bradavice do brazde ispod dojke.

 

 Zaključak

 Pacijentica nakon operativnog zahvata bolje funkcioniše, lakše se kreće i bavi se sportom, pronalazi adekvatnu odjeću. Smanjuju se bolovi u leđima, kao i maceracije i upale ispod dojki. Osjeća se poželjnijom i atraktivnijom. Dakle, naglašavam, operativni zahvat nije samo estetski već prevashodno i funkcionalni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE