Sabra Omeragić: Ističem se po svojoj kreativnosti i hrabrosti da koristim boje

0

Volim kada mi djevojke donose izazovne makeup look-ove jer onda imam priliku da pokažem svoje vještine.

Intervju: Sabra Omeragić

Svijet šminkanja može biti jedinstven a naročito ako je šminker talentirani make up artist koji se posvetio stvaranju prave vizualne čarolije.  Virtuoz sa četkicom, kreativni umjetnik i ljubitelj boja koji je odlučio ostaviti svoj neizbrisiv trag u svijetu ljepote će  napraviti pravo remek djelo na licu klijenta. U nastavku je intervju sa Sabrom Omeragić.

Recite nam nešto o sebi

Zovem se Sabra Omeragic, studentica sam 5. godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i dolazim iz Goražda. Profesionalni sam šminker i edukator u salonu „Beauty queen by Selma“ koji je u vlasništvu moje mame Selme Omeragić i ovim se poslom bavim već punih 6 godina. Veliku ljubav prema ovom zanimanju mi je prenijela moja mama koja je veliki majstor trajne šminke i ujedno trener Sviato akademije za PMU.  U slobodno vrijeme pjevam i sviram gitaru jer me to mnogo opušta i čini sretnom. Bavim se odbojkom rekreativno, volim putovati i zadovoljstvo mi je upoznavati nove ljude kroz posao.

Kako ste počeli raditi ovaj posao i otkud ljubav prema istom?

Šminkanjem sam se počela baviti u srednjoj školi kada sam imala 17 godina. Nisam bila djevojka koja se često šminkala, mislim da čak nisam imala ništa više od pudera, eyelinera i crvenog ruža. Iako sam bila odličan učenik, takmičar iz prirodnih predmeta, moja mama je željela da znam nešto raditi i u salonu kod nje. Imala sam sreću da sam mogla da biram čime bih se željela baviti, te mi se šminkanje činilo najizazovnijim i najkreativnijim. Završila sam veliki broj edukacija kod različitih make up majstora, jer sam željela pružiti najbolju uslugu i razlikovati se od drugih make up artista. Aleksandra Gudelj- moj najdraži mentor, otkrila mi je nove dimenzije šminkanja, zavoljela sam boje, izazovnije stilove šminkanja, zahtjevne mušterije, jer sam upravo uz njih i ja sama rasla. Zanimala sam se za scensku šminku, dobijala sam razne ideje za fotografije, jer danas društvene mreže prodaju posao. Napokon sam počela uživati i odlaziti na posao čak i u ranim jutarnjim satima sa osmijehom na licu.

Profesionalni ste make up artist, šta je sve potrebno da biste radili taj posao, da dobijete finalni rezultat kao na Vašim slikama?

Ono što je zaista potrebno je velika upornost, pogotovo na početku. Tada nam je dozvoljeno da pravimo greške jer se još uvijek pronalazimo, biramo naš stil šminkanja, tražimo naš „potpis“. Iskustvo je također bitno, što veći broj djevojaka našminkati, susretati se različitim tipovima kože, oblikom očiju/ usana/obrva, stilovima šminkanja kao i bojama. Jako je bitan i kvalitet šminke koji nanosite djevojkama na lice. Zaista postoji razlika u jačini pigmenta mnogih paleta sjena, pokrivnoj moći pudera i postojanosti ruža na usnama. A za fotografije na društvenim mrežama, bitno je da sami pronađete ono što vas ističe u odnosnu na druge šminkere i da budete prepoznatljivi, kako po vašem šminkanju, tako i po pozadini koja se nalazi iza vašeg klijenta.

Na koji se način izdvajate od konkurencije?

Smatram da se ističem po svojoj kreativnosti i hrabrosti da koristim boje. Iako djevojke na terminima često donose moje stare radove, ja se potrudim da bar u toku dana ne našminkam ni jednu djevojku isto. Volim kada mi djevojke donose izazovne makeup look-ove jer onda imam priliku da pokažem svoje vještine. Također, budi mi adrenalin kada se u toku radnog vikenda susretnem sa stilovima koje radim po prvi put.

Koji su najčešći izazovi u vašem poslu?

Starija koža sa periorbitalnim edemima i postojanost šminke na visokim temperaturama. Kod starijih žena, jako je bitno dobiti efekat svježine, pokriti hiperpigmentacije i ne izraziti dodatno bore. Čitateljima bih preporučila puder Revlon, jer je lagan na koži i postojan. A za svježinu lica, po meni je to must have- rumenilo. Dok za visoke temperature najbitnije je pripremiti dobro kožu prije nanošenja pudera, koristiti vodootporne proizvode i ne raditi tešku šminku.

Odakle crpite energiju i motivaciju za rad?

Najveća energija i motivaciju u mom poslu su moji klijenti. Njihova prva reakcija u ogledalu nakon šminkanja me neopisivo usrećuje,  jer tokom šminkanja ne dopuštam da se gledaju ( You have to trust the process). Zadovoljni klijenti koji vam se opet vraćaju, koji vam u potpunosti vjeruju- mislim da ne postoji bolja motivacija od toga da se usavršavate i da ih svaki put iznenadite sa nekim novim stilom, bojama i proizvodima za šminkanje..

Planovi za dalji razvoj karijere?

Ovaj posao mi je zaista olakšao izbor za specijalizaciju u medicini. Shvatila sam da sam više praktična osoba, da volim da stvaram rukama. Najviše sam zainteresovana za hirurgiju, tačnije Plastičnu, Rekonstruktivnu i Estetsku hirurgiju. Smatram da  je to najizazovniji dio medicine, i vrlo je povezano sa ovim dijelom uljepšavanja koji je već dugo vremena prisutan u mom životu i stvarno sam ga zavoljela. Kontakt, komunikacija i pomaganje ljudima- to je ono čime se želim baviti čitav život.

Poruka čitateljima

U životu se bavite onim što zaista volite jer samo tako ćete moći biti uspješni u onom čime se bavite. „Ciljaj ka mjesecu. Iako promašiš, možda pogodiš zvijezdu.“ – W. Clement Stone

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here