Sačuvaj zdravlje i ljepotu svoje kože

0

Stvaranjem dobrih navika u njezi, ističemo ljepotu i unapređujemo zdravlje kože.

Tokom ljeta uživamo u lijepim sunčanim danima, ali sati uživanja nose skrivenu opasnost – sunčeve zrake. U daljem tekstu saznajte kako da, na najbolji način, sačuvate zdravlje i ljepotu vaše kože i izbjegnete štetne utjecaje sunčevog zračenja.

Jelica Nikolić magistar farmacije i specijalista kozmetologije, osnovala je Nutrikozmetik u želji da, na stručan način, pruži savjete o njezi kože i pomogne u odabiru kozmetičkih proizvoda.

 

 

Sunčevi zraci i njihov utjecaj na kožu

Sunčevo zračenje se može podijeliti prema spektru talasne dužine na infracrveno zračenje koje je odgovorno za osjećaj toplote, vidljivo zračenje i ultravioletno (UV) zračenje. Dalje, UV zračenje obuhvata tri vrste zračenja. UVA zraci prodiru u dublje, dermalne slojeve, stimulišu tamnjenje kože i odgovorni su za pojavu znakova fotoostarele kože. UVB zraci su odgovorni za pojavu crvenila i opekotina, oštećenje imunog sistema i kancere kože. UVC zračenje se najvećim dijelom absorbuje u ozonskom omotaču i nije direktna pretnja koži kao prethodno navedene vrste UV zraka.

Savjeti da zaštitu kože od sunca

Jako je važno istaći da se oko 80% izlaganja sunčevom zračenju u toku čitavog života odigra tokom brojnih i kratkih izlaganja bez namjere da se potamni. Zato je važno usvojiti svakodnevne navike u zaštiti kože od sunca. Osnovne i najefikasnije mjere prevencije uključuju izbjegavanje sunčeve svjetlosti u periodu od 10 do 16h, upotrebu kvalitetnih proizvoda za zaštitu kože od sunca i odgovarajućih zaštitnih odjevnih predmeta poput odjeće, šešira, kapa i sunčanih naočala.

Izbor odgovarajućeg proizvoda za zaštitu kože od sunca

Kozmetički proizvodi za zaštitu kože od sunca su višefunkcionalni proizvodi koji štite od UV zračenja, hidriraju i njeguju kožu. Na tržištu postoji mnogo kvalitetnih proizvoda. Ove formulacije uglavnom sadrže UV filtere širokog spektra koji štite i od UVA i od UVB zraka. UV filteri mogu biti organski, koji selektivno apsorbuju UV zračenje i emituju ga u formi manje štetnog zračenja, i neorganske čestice koje fizički štite kožu, reflektuju i rasipaju sunčeve zrake, a novije forme dijelom mogu i da ih apsorbuju.

Treba naglasiti da se deklarisani SPF (zaštitni faktor od sunca) odnosi samo na UVB zrake. Što je veći SPF , to je zaštita od sunca bolja. Preporučuje se upotreba proizvoda sa minimalnim SPF 30 koji blokira 97% UVB zračenja koje dolazi do kože. Dodatno, nijedan proizvod neće biti dovoljno efikasan ukoliko se ne koristi pravilno. Zato je važna pravilna upotreba proizvoda sa zaštitnim faktorom koja podrazumjeva nanošenje u dovoljnoj količini više puta u toku izlaganja odnosno obnavljanje proizvoda nakon kupanja, znojenja ili brisanja peškirom. Boravak u vodi ne štiti od sunca, a oznaka „vodootporna“ znači da se zaštita održava do 40 minuta nakon ulaska u vodu. Kada je riječ o količini proizvoda, za odrasle osobe važi pravilo dvije kafene kašike što je namanja preporučena količina za trup, dok je jedna kafena kašika dovoljna za lice i vrat. Usne treba posebno njegovati balzamom koji ima zaštitni faktor.

Izbor proizvoda sa zaštitnim faktorom prema tipu kože

Ovaj tip proizvoda treba da bude sastavni dio svakodnevne rutine njege jer se na taj način spriječava nastanak određenih problema sa kožom. Pri odabiru proizvoda za zaštitu kože od sunca treba voditi računa da preparat pokriva široki dio spektra (UVA i UVB), da se dobro razmazuje, da ne masti i ne prlja odjeću i da ne ostavlja bijeli trag na koži.

Osobe sa normalnom kožom mogu da tolerišu većinu proizvoda sa zaštitnim faktorom. Masna i kombinovana koža dobro podnose formulacije u obliku gela ili fluida, dok suha koža zahtjeva losione ili kreme bogate njegujućim i hidrirajućim sastojcima. Osobe sa osjetljivom kožom treba da biraju proizvode bez mirisa, alkohola ili bilo kojeg potencijalno iritirajućeg sastojka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here