HomeLjepotaSamo njegovana i zdrava kosa je lijepa kosa

Samo njegovana i zdrava kosa je lijepa kosa

Miroslav Marijanović

Mislim da ćemo u idućim godinama vidjeti povratak kraćim frizurama. Trendovi u bojenju kose će biti povratak u 90-te, dosta konkretniji; smeđe boje, crvene, bakrene, maslac plave boje, patlidžan, uz razna nijansiranja.

Miroslav Marijanović iz Mostara, vlasnik je frizerskih salona Red Carpet i jedan je od najcjenjenijih i najboljih frizera u Bosni i Hercegovini. Ove godine obilježava 14 godina rada svog frizerskog salona. Njegov izraženi talent, vještina, znanje i trud sve su više napredovali, te s 18 godina samostalno otvara frizerski salon. Sam naziv salona predstavlja nešto glamurozno, drugačije i posebno, te sa željom da opravda ime salona krenuo je sa čestim edukacijama i usavršavanjem u kojima je i uspio. Miroslav je zasigurno izvrstan uzor u frizerskom poslu u kojem uspijevaju samo kreativci koji cijene edukaciju i kvalitetu usluge. Svoju karijeru je počeo javnim nastupima na frizerskim eventima i seminarima, na kojim je stekao još kreativniji i osebujniji stil. Također je učestvovao u raznim seminarima i revijama uz bok prestižnim frizerskim imenima i time stekao još veći ugled u frizerskom svijetu. Za časopis BeautiFUL Marijanović govori o trendovima koji su obilježili proteklu godinu, te koji će biti aktuelni za 2019., kao i o njezi i ljepoti kose.

 1. Vi ste poznati bosanskohercegovački frizer. Recite nam više o Vašem iskustvu? Kako je počelo sve?

Profesionalni put počeo sam u jednom frizerskom salonu, gdje sam radio i istodobno pohađao srednju frizersku školu. Čim sam se počeo educirati za ovaj zanat, znao sam da je to moja strast i ta ljubav traje već godinama. Na početku moje karijere najvažnija je bila ljubav prema poslu, te dobro postavljeni cilj, a samo upornošću i mukotrpnim radom ja sam taj cilj i ostvario. Prvi salon otvaram sa 18 godina. Nije bilo nimalo lako,  nisam imao pomoć sa strane, sam sam se probijao na što sam izuzetno ponosan.

 1. Otkud ljubav prema ovom poslu, te kako je biti frizer u BiH?

Interesovanje prema frizerstvu počela se javljati još od malih nogu kada sam sam sebi prvi put ošišao šiške, zatim u četvrtom osnovne ”ukrao” sestrinu farbu za kosu i opet se igrao frizera, vjerovatno je to bio neki moj početak…. Zahvalan sam Bogu što mi je dao talenat i umjetničku žicu za ljubav i stras prema frizerstvu. Biti muškarac i frizer prije 15 godina u tad pomalo ”konzervativnoj” sredini nije nimalo bilo lako, jer nas je bilo samo nekoliko, a danas nakon svih tih prevaziđenih stvari je fantastično i samo želim nastaviti raditi ovaj posao koji izuzetno volim. Divna strana frizerstva svakako je snaga moga tima iz salona, u kojoj se međusobno motiviramo, zajedno razvijamo i učimo jedni od drugih kako biti još bolji.

 1. Vi ste jedini frizer iz Bosne i Hercegovine koji se educirao više puta na Revlon akademiji u Španiji i Italiji, te položio Master class i sve levele edukacije do sad. Recite nam više o tome?

Kompanija Revlon prepoznala je moj rad rad, te me pozvala na frizersku akademiju u Španjolsku što je do tad za mene bila velika želja. Sami odlazak u Barcelonu na akademiju za mene je predstavljalo ogromno iskustvo, sreću, radost i puno noviteta koji su obogatili moje znanje. Na akademiji sam se educirao sa ostalim frizerima iz cijeloga svijeta, od SAD-a do daleke Malezije. Tim edukatora je sastavljen od renomiranih svjetskih frizera koji predstavljaju glavnu pokretačku snagu na globalnom nivou Revlona. Edukatori su među sobom veoma različiti, svaki je talentiran u svom području, od šišanja i tehnika bojanja do kreiranja editorijala i avangardnih stilova, koji su nam nesebično prenosili svije znanje. Moj odlazak u Barcelonu mi je još dodatno otvorio vrata raznim edukacijama na svjetskom nivou. Tu počinje moja edukacija za plaketu Mastera koja je iziskivala više odlazaka na akademiju u Španjolsku i Italiju gdje im je smješten još jedan edukacijski centar.

Edukacija se zvala “Premium Method 360” koja se sastojala od 4 kategorije i trajala je oko dvije i pol godine. Prva kategorija je vještine šišanja, bojanja i usavršavanje sa tehnikama koje zahtjevaju veliku disciplinu i metodologiju. Čistoća i savršenstvo je bilo ključno da bi se uspješno završila prva kategorija. U drugoj kategoriji su nas čekale velike umjetničke promjene gdje smo mogli pokazati svoju kreativnu slobodu i vještinu. Radili smo razne tehnike šišanja i bojanja, i usavršavali tehniku uvijanja kose. Treća kategorija je napredovanje, koja znači uhvatiti svaki novi izazov, pomiješan s visokim dozama osobnog truda i zabave. U ovoj kategoriji sam usavršavio asimetričnu frizuru, radili smo master bojanja s plavim, bakrenih i crvenim tonovima. Ova kategorija mi je pomogla da se nosim sa svime što mi dolazi na put i potaknula me na novu razinu stručnosti.  Četvrta završna razina je master koja je ujedno i najzahtjevnija.

Imao sam zadatak kako da na pozornici izvedem vrlo složene tehnike, tj. dokazati da znam gdje i kako primjeniti tehnike bojanja kako bi postigao vrlo atraktivne višekromatske efekte. Rezultat sam čekao 2 mjeseca, no neizmjerna je sreća bila, kad je na adresu mog salona stigla pošiljka iz Barcelone s plaketomo uspješno položenim levelima Mastera. Titula Masreta mi je omogućila da sam ovlašten od Revlona da mogu raditi te iste edukacije kod nas i time educirati druge frizere.

 1. Koliko je edukacija i profesionalnih usavršavanja iza Vas?

Prestao sam da brojim koliko je edukacija iza mene, nego uvijek razmišljam koja je slijedeća edukacija gdje idem, a neke koje bi rado izdvojio su moj početak i Beograd, zatim Ljubljana, Prag, Budimpešta, Portugal, Italija, Španjolska… U Portugalu (Lisabonu) sam radio kao asistent. Još uvijek se rado prisjećam tog nezaboravnog događaja gdje sam radio u backstagu s najboljim frizerima iz cijelog svijeta za oblikovanje, šišanje i bojanje kose. Želio bi također da najavim svoj odlazak uskoro u Madrid i to me jako veseli.

 1. Koji Vam je najveći uspjeh?

Za svoj najveći uspjeh teško bi izdvojio dio nečeg za sve ove protekle godine, osim što sam postao otac svog sina Marijana i što čekamo još jednu bebicu supruga i ja.

 1. Recite nam koje su frizure i trendovi obilježili 2018. godinu?

Trendovi su bili raznoliki, a ono što bi zasigurno izdvojio u protekloj godini su razna nijansiranja kose, balayage i ombre, hladni i sivkasti tonovi, jednako kao i pastelne boje koje ostaju u trendu još jako dugo, zatim lob bob frizure, puno volumena, valovi…

 1. Koja je frizura ili trend bila Vaš favorit u protekloj godini?

Moj favorit kad je u pitanju šišanje kose su bile razne Bob varijante koje su zaludjele Celebrity svijet. Te frizure su jednostavne za održavanje, te pristaju gotovo svim oblicima lica.

 

 1. Recite nam koji je najvažniji aspekt na koji svaka žena treba obratiti pažnju kada je u pitanju kosa i njena njega?

Mislim da je najbitnije povjerenje između frizera i klijenta. Frizer može biti doktor za kosu ukoliko dobro poznaje profesionalne proizvode, te zna pristupiti svakom problemu, dati adekvatan savjet koje proizvode da klijent koristi kod kuće.

 1. Kako i na koji način pravilno održavati ljepotu i zdravlje kose? Šta najčešće trebamo izbjegavati? Koji su štetni tretmani ili postupci?

Samo njegovana i zdrava kosa je lijepa kosa, treba nam to uvijek biti prioritet, a danas postoje razni proizvodi koji mogu doprinjeti tome da očuvaju zdravu i lijepu kosu, a i razni proizvodi koji mogu nanijeti vise štete nego koristi. Definitivno ne koristiti proizvode i farbe koji sadrže silikone. ”Kućna radinost” nam često pravi problem u poslu, te razni proizvodi koji se lijepe na kosu i vlasište. Posljedice su dugoročne.

 1. Većina žena vjeruje u domaće sastojke da pomažu za zdraviju i ljepšu kosu, kao što je domaće sirće, maslinovo ulje, med i slično. Šta Vi mislite o tome?

Sto se tiče kućnih pripravaka za kosu nisu na odmet razna ulja, kao sto su kokosovo, ricinusovo, arganovo i druga njegujuća ulja, ali isključivo namijenjena za kosu. Maslinovo ulje je namijenjeno za njegu kože, a kosu masti.

 1. Koji su trenutni trendovi kada je u pitanju kosa, fizura, boja…? Šta je to što nas očekuje u 2019. godini?

Trendovi se mijenjaju svaku sezonu, ali generalno se uvijek nadovezuju na one koji su bili prije njih. Mislim da će trendovi uvijek biti manje važni od sposobnosti frizera da prilagođava i individualizira stilove za svoje klijente tako da sluša njihove želje, a pritom kreira frizuru u skladu s oblikom njihove glave, osobnim stilom i potrebama. Posljednjih su godina velik trend bile jarke boje u kosi, a u skladu s tim i želja klijenata za dužom kosom. Mislim da ćemo u idućim godinama vidjeti povratak kraćim frizurama. Trendovi u bojenju kose će biti povratak u 90-te, dosta konkretniji; smeđe boje, crvene, bakrene, maslac plave boje, patlidžan, uz razna nijansiranja i pastelne boje.

12.Da li su žene zahtjevne kada je u pitanju kosa ili njega? Za kraj, za naše čitateljke podijelite neko Vaše iskustvo, savjet ili poruku?

Ako znate pristupiti svakom problemu, onda nije niti jedan klijent zahtjevan. Svaki klijent nam je važan i želim da se osjeća kao kraljica u našim salonima, a naš zadatak je da saslušano njene želje, savjetujemo je i istaknemo njenu prirodnu ljepotu..

 

FaceBook/Instagram: redcarpet_frizerskisaloni

Red Carpet: 063/ 463-831

Ul.Kneza Višeslava zg.Testera Mostar

Red Carpet 2: 063-548-222

Mepas Mall

beautiful.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE