Savršena kosa sa Zdravokosom!

0

Zdravlje kose počinje od tjemena, kože koju prekriva kosa, pa su maska za kosu i piling tjemena važni koraci u procesu obnove kose.

Zimski period je prilično težak za kosu – zrak je hladan i suh napolju, a topao i suh unutra. U takvim uslovima, kosa vrlo lagano gubi vlažnost, pa se zato često elektriše i lakše puca

Upravo zbog toga, toplo proljetno sunce je razlog za slavlje, a kako bolje proslaviti nego proljetnom kurom za kosu!

Idealno je početi šišanjem – skraćivanje nekoliko oštećenih centimetara će kosi poslije hladne zime biti pravo osvježenje. Redovno šišanje je najvažniji korak u obnavljanju kose, i iako su vrijeme i učestalost skraćivanja vrhova indidivualni, činjenica je da su svakome potrebni.

Sada kada je kosa malo kraća i zdravija, vrijeme je da joj vratimo lepršavost i sjaj.

Zdravlje kose počinje od tjemena, kože koju prekriva kosa, pa su maska za kosu i piling tjemena važni koraci u procesu obnove kose.

Maska koju prvo mućkamo je na bazi vode, pa je nanosimo na vlažnu kosu. Kako vlažnu, pitate se?! Vrlo lagano i mirisno! Iz bočice sa sprejom poprskajte kosu ružinom vodicom neposredno prije nanošenja maske, kako bi maska bila lakše upijena. Umjesto ružine, možete koristiti i kokosovu vodu, ili bilo koji čaj. Prije prskanja, vodicu ili čaj ćemo blago zagrijati, kako bi se folikule dlake otvorile i kako bi dlaka upila masku.

Medaska – maska za kosu od meda se pravi od:

  • dvije kašike meda,
  • dvije kašike sirutke,
  • jedne ispasirane banane,
  • dvije kašike kokosovog vrhnja (kokosovo mlijeko u konzervi)
  • par kapi propolisa.

Banana i sirutka se pomiješaju u blenderu, a zatim obavezno procijede kroz hulahop čarapu ili krpicu od muslina. Važno je da komadići banane ne ostanu u maski, inače se jako teško ispiraju. Kada se procijede, u pire od banane i sirutke se dodaju ostali sastojci, te se sve pomiješa i blago zagrije prije nanošenja na ružinom vodicom navlaženu kosu i tjeme.

Kosa na koju smo nanijele Medasku se pokrije kapom za tuširanje, ili bilo čime što će spriječiti eventualno curenje. Vrijeme držanja maske je pola sata, ali ne smeta ni duže – štaviše, poželjno je. Jedino je važno da se maska ne osuši na kosi, teže bismo je isprale.

Medaska u sebi sadrži sastojke koji kosu hidriraju, te proteine iz sirutke – dakle, pružamo joj i snagu i hidrataciju.

Sljedeći korak – Šećeriling! Može se raditi odmah iza Medaske, ali i na sljedećem pranju, izbor je vaš!

Piling se radi sa uljem, sokom od limuna i smeđim, sitnim, organskim šećerom. Ova nježna masaža kože, osim što otklanja nakupnine proizvoda i mrtvih ćelija, povećava mikrocirkulaciju i na taj način MASKimizira upijanje dobrih sastojaka pilinga.

 

Za Šećeriling – piling za tjeme od šećera nam trebaju:

  • jedna kašika sitnog, smeđeg šećera,
  • jedna kašika soka od limuna,
  • dvije kašike ulja od badema (ili nekog sličnog ulja lagane teksture),
  • 2 kapi eteričnog ulja čajevca.

 

Sastojci se pomiješaju, blago zagriju do temperature ugodne za nanošenje na kožu, i umasiraju u kosu koju smo prethodno saprale mlakom vodom, prije šamponiranja. Inače, kosa prije i u toku šamponiranja voli mlaku vodu, a idealno je regenerator isprati potpuno hladnom vodom -ispričat ću vam zašto, kad dođemo do tog koraka! Pošto se šećer topi u soku od limuna i ulju, predlažem da ga smućkate tik prije nego uđete pod tuš!

 

Kada pričamo o šamponiranju, dovoljno je samo jedno, i to sa jako malo šampona — tačnije, sa kašičicom šampona. Također, svima nam je potrebna ista količina, bez obzira na dužinu kose, jer šamponiramo samo tjeme. Šamponiranje cijele dužine kose je potpuno nepotrebno i zapravo prilično štetno prema nježnim dlakama kojima šampon i topla voda u toku pranja potpuno otvore kutikule, ostavljajući tako unutrašnji dio dlake nezaštićen. Podizanje površinskog dijela dlake je neminovno u toku pranja kose, ali ukoliko na kosu nismo nanijele uljnu kuru prije, preporučujem da šamponiranje cijele dužine kose preskočimo, voda kojom ispiramo šampon će dovoljno očistiti dlaku.

 

Sljedeći korak je regenerator, koji nam služi da zatvori i zagladi kutikule. Stavljamo ga samo na vrhove kose, nikako na tjeme. Sigurno se pitate imam li prirodno rješenje – naravno da imam! Štaviše, miriše krasno i kosa je poslije sjajna i mekana!

 

“Tajnu” prirodnog regeneratora mi je šapnula Hercegovka duge, sjane kose – stoljećima se u toplijem dijelu naše zemlje za kosu koriste smilje i druge mirisne biljčice. Osim u formi eteričnog ulja i macerata, Hercegovke svoje kosu polijevaju i čajem od lavande, kako bi imala prirodan sjaj i opojan miris. Ispiranje čajem, kako smo ovu praksu nazvale na Zdravokosoj, ima mnogo prednosti za kosu i zapravo može pomoći u rješavanju problema sa tjemenom. Naprimjer, za tjeme koje se brže masti, preporučuje se ispiranje zelenim čajem, ako je u pitanju svijetla kosa, a crnim ako se radi o tamnoj kosi. Crni čaj redovnom upotrebom prekriva i sijede — ako ih želite prekriti. Za rast kose je idealan čaj od ruzmarina ili mente, koji pomažu i u borbi protiv peruti. Za jačanje korjena dlake i spriječavanje opadanja kose, idealan je čaj od bosiljka.

 

Kako bismo čaj pretvorile u regenerator, potrebno mu je dodati i par kašika jabukovog sirćeta. Kako će se kosa i tjeme obradovati ovoj zdravoj rutini! Na kosu ih izlijevamo potpuno hladne – hladnoća također doprinosi učinkovitijem zatvaranju kutikula dlake, te se čaj i sirće  ne ispiraju iz kose. Kao da ovo nije dovoljno tetošenja, u čaj i sirće možete dodati i par kašika ružine vodice!

 

Bližimo se kraju proljetne kure, ali imam još par savjeta. Na vrhove mokre kose prije feniranja možete nanijeti par kapljica laganog ulja, poput bademovog, kokosovog ili ulja od avokada. Maslinovo ulje je također opcija, ukoliko imate jaku i gustu kosu. Ulje će nahraniti krajeve kose i zaštiti ih do sljedećeg pranja.

 

Kosa se nikada ne češlja dok je mokra, čak ni dok je vlažna — tada je jako krhka i osjetljiva.  Idealno je sačekati da se potpuno osuši i onda je počešljati, pramen po pramen, počevši od vrhova.

 

Ako vam u toku sedmice zatreba osvježenje, možete kosu poprskati čajem ili ružinom vodicom i pustiti da se prirodno osuši.

 

I to je to, došle smo do kraja! Šećerilig se preporučuje koristiti jednom mjesečno, Medasku koliko god često želite, a ispiranje čajem i sirćetom možete praktikvati poslije svakog pranja.

 

Osim u proljetnom, dugo očekivanom suncu, kosa će, sigurna sam, uživati i u tetošenju by Zdravokosa!

 

Ako smućkate neki od recepata ili sve, javite mi svoje utiske na Instagram profilu @Zdravokosa!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here