HomeFitness&zdravljeSaznajte više o prednostima i nedostacima popodnevnog i večernjeg treninga

Saznajte više o prednostima i nedostacima popodnevnog i večernjeg treninga

Mnogi od nas zavide onima koji mogu ‘ugurati’ trening između 12h i 16h popodne. 

To se smatra idealnim periodom za treniranje. Neki se osjećaju puno bolje popodne, fleksibilniji su, mobilniji i energičniji. Osjećaju se jače i brže.

Nakon 17h opada nivo energije, ali za mnoge je to vrijeme kada tek počnu osjećati želju za treniranjem. Evo koje su koristi večernjih treninga.

Fizička sprema se može poboljšati: Istraživanja su pokazala da, fizički gledano, mnogi ljudi bolje funkcionišu u kasnijem dijelu dana. Jačina mišića, fleksibilnost, energija i izdržljivost jači su nego ujutru. Onima koji treniraju uvečer treba bar 20% više treniranja da dosegnu iscrpljenost. 

Kako dan odmiče, tako se tijelo zagrijava: S obzirom da je središnja toplota tijela veća u kasnijem dijelu dana, mnogima je lakše da se pokrenu u popodnevnim ili večernjim satima. U svakom se slučaju trebate prvo zagrijati. 

Hormoni su na vašoj strani: Testosteron je bitan za izgradnju mišića i kod muškaraca i kod žena, i vaše tijelo ga može više proizvoditi u toku večernjih treninga, nego u jutarnjim treninzima. To daje rezultat veće snage i bolje izgrađenih mišića. 

Može smanjiti stres: Trening je uopšteno dobar za opuštanje od stresa, ali večerni se smatraju još efikasnijim. ‘Navala’ endorfina koju dobijete u toku i nakon treninga može vas pripremiti za bolji san. 

Može zamijeniti loše navike: Ako volite da legnete uvečer, grickate hranu, pijete alkohol ili pušite – zamijenite ih treningom. Kad se uhodate u trening svake večeri, iznenadit ćete se kad primijetite da vas više ne privlače stare navike. 

Nedostaci večernjih treninga 

Iako su se prethodne stavke činile primamljivim, pročitajte i koji su nedostaci popodnevnih i večernjih treninga. 

Može poremetiti san: Postoji mit da je večernji trening detrimentalan za dobar san. To nije istina za svakoga, naučnici su otkrili da večernji trening ne mora imati nikakav učinak na san, dok će nekima čak i poremetiti. To se inače odnosi na intenzivne treninge. Joga, istezanje i druge blaže vježbe mogu vas umiriti i poboljšati san.

Može stvoriti problem s konzistentnosti: Ako ste poput mnogih drugih, večerni trening će biti previše za vas jer ćete biti umorni nakon dugog dana. Večernji treninzi mogu poremetiti i neke od vaših obaveza, pogotovo ako se nakupe u toku dana. Ako vam ovo zvuči poznato, pokušajte trenirati ujutru. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE