Šejla Bećirević: Kriolipoliza – neizbježan tretman ovog ljeta

0

Neinvazivna procedura s ciljem rješavanja masnih naslaga, kriolipoliza se zasniva na naučnim saznanjima da su masne ćelije osjetljivije na hladnoću od drugih tipova ćelija. Ovaj efekt se koristi ciljano, čime se minimizira tretirano problematično područje bez operacije.

Šejla Bećirević, majstor kozmetičar

Šejla je rođena 18.12.1982 godine u Bosanskoj Krupi. Nakon završetka osnovne škole upisuje i uspješno okončava srednjoškolsko obrazovanje 1999 godine kao maturantica Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi. Upošljava se u realnom sektoru, ali u slobodno vrijeme pokazuje interes za rad u sektoru kozmetike. Želja za daljim napredovanjem, sticanjem novih znanja i iskustava podstiču je za pokretanje prvog samostalnog obrta i otvaranje kozmetičkog salona davne 2007 godine. Od osnovnih tretmana, preko edukacija i prikupljanja novih iskustava, pohađajući brojne edukacije, stručne seminare i konferencije, želja za daljim napredovanjem i aktivnim zalaganjem dovode je do uspješnog polaganja majstorskog ispita i sticanja zvanja majstor kozmetičar. Postaje zvanično predavač i na zahtjev svojih klijenata ulazi u svijet edukatora gdje je otvorila još jedno poglavlje u svojoj karijeri. Danas kozmetički salon „Beauty by Šejla“ slovi za jedan od najboljih salona na području Unsko-sanskog kantona. Supruga je, majka tri djevojčice i vlasnik obrtničke radnje sa četiri uposlenika i tendencijom širenja.

U kozmetičkom salonu „Beauty by Šejla“ tretman kriolipolize je veoma poznat i tražen. Šejla Bećirević, vlasnica salona, za naš časopis otkrila je nekoliko savjeta i tajni kriolipolize, kao i zašto je ovaj tretman pravi izbor za svaku ženu, ali i muškarca. Kriolipoliza ili CoolSculpting intenzivno se istražuje širom svijeta, a rezultati su objavljeni u poznatim specijalističkim časopisima. Cilj kriolipolize je da kristalizira masne ćelije i dovede  do apoptoze. To je moguće jer su masne ćelije mnogo podložnije hladnoći za razliku od drugih ćelija. Neke od kristaliziranih masnih stanica se prirodno metaboliziraju nakon tretmana.

Kriolipoliza je neinvazivna procedura koja je razvijena s ciljem rješavanja masnih naslaga uz pomoć izlaganja hladnoći na određenim dijelovima tijela bez ozljeđivanja kože ili okolnog tkiva (tzv. hladno liječenje). Velike zvijezde Holivuda, ali i ljudi širom svijeta odavno koriste ovu revolucionarnu metodu tretmana i ovaj postupak je već nekoliko godina poznat u SAD-u    u estetici i dermatologiji. U kozmetičkom salonu „Beauty by Šejla“ tretman kriolipolize je veoma  poznat i tražen. 

Na tretman kriolipolize dolaze i muškarci i žene svih generacija. Već nakon par tretmana, učinak je vidljiv i klijenti koji su dolazili na tretmane i više su nego zadovoljni. Proceduru kriolipolize su razvili naučnici dr. Dieter Manstein i dr. Rox Anderson, a razvijen je za oblikovanje tijela i smanjenje obima. Kriolipoliza se zasniva na naučnim saznanjima da su masne ćelije osjetljivije na hladnoću od drugih tipova ćelija. Ovaj efekt se koristi ciljano, čime se minimizira tretirano problematično područje bez operacije.

Kriolipoliza ili CoolSculpting intenzivno se istražuje širom svijeta, a rezultati su objavljeni u poznatim specijalističkim časopisima. Cilj kriolipolize je da kristalizira masne ćelije i dovede  do apoptoze. To je moguće jer su masne ćelije mnogo podložnije hladnoći za razliku od drugih ćelija. Neke od kristaliziranih masnih stanica se prirodno metaboliziraju nakon tretmana.

„Beauty by Šejla“ kozmetički salon počeo je s radom još u 2000 godini. Od osnovnih tretmana,  preko edukacija i mnogobrojnih klijenata, razvila sam salon u jedan od najboljih kozmetičkih salona u Unsko-sanskom kantonu. Proteklih godina fokus je napravila na proširenju ponude, te je različitim edukacijama svojim klijentima dala priliku da uživaju najnovije i najmodernije tretmane svjetskih razmjera. Kriolipoliza je upravo jedan od njih.

Ne može se sa sigurnošću predvidjeti koliko se masti razgrađuje kao rezultat aplikacije. Rezultati liječenja zavise od mnogih faktora i razlikuju se od osobe do osobe. Kasnije mogu  biti potrebni dalji tretmani. Idealno bi trebalo da prođe 4 do 6 sedmica između tretmana nekog dijela tijela, jer se tek tada mogu očekivati vidljivi rezultati. 

Ciljana područja za CoolSculpting

CoolSculpting se može koristiti za smanjenje masti u sljedećim područjima:

  • gornji i donji abdomen
  • unutrašnja i vanjska strana butina
  • bokovi (ili ljubavne ručke)
  • područje brade (ili dupla brada)
  • grudnjak i salo na leđima
  • ispod zadnjice

Izvela sam nekoliko stotina postupaka tokom godina i često, zadovoljstvo  učinkom dijelim na svojim društvenim mrežama.U početku, kad je sam tretman počeo ovdje kod nas, bilo je dosta skepticizma. Ali sevremenom i rezultatima pokazao kao jako uspješan i sad je već potražnja i više nego velika. Tokom tretmana nanosi se gel jastučić i aplikator na ciljano područje. Aplikator pružakontrolisano hlađenje ciljane masti. Uobičajeno je osjetiti neke osjećaje povlačenja i štipanja tokom procesa, ali općenito postupak uključuje minimalan bol. Potrebno je nekad masirati tretirana područja odmah nakon tretmana kako bi razbio bilo koje zamrznuto duboko tkivo. Kriolipoliza koristi niske temperature za zamrzavanje i uništavanje masnih ćelija. Procedura je kreirana za rješavanje specifičnih područja tvrdokorne masti koja ne reagira na dijetu i vježbanje. Pogađa masne ćelije na unutrašnjoj i spoljašnjoj strani butina, stomaku, bokovima, nadlakticama i bradi.

Sigurnost kriolipolize

CoolSculpting je odobrila Uprava za hranu i lijekove (FDA) 2012 godine. Postupak je neinvazivan i ne zahtijeva anesteziju. U svijetu je do danas urađeno skoro 4.000.000procedura. Možete osjetiti privremene nuspojave, koje bi trebale nestati u roku od nekoliko dana nakon tretmana. Nuspojave mogu uključivati oticanje, modrice i osjetljivost.CoolSculpting možda nije pravi za vas ako imate historiju Raynaudove bolesti ili ozbiljnu osjetljivost na niske temperature.

Kako funkcioniše postupak?

Postupak traje od 1 do 3 sata. Možete očekivati minimalno vrijeme oporavka. Uobičajene svakodnevne aktivnosti mogu se nastaviti gotovo odmah nakon zahvata. Dostupan je u mnogim salonima i klinikama širom svijeta. Postupak kriolipolize nije namijenjen mršavljenju i nije prikladan za osobe s prekomjernom težinom. Koristi se za smanjenje lokalnih, ne prevelikih masnih jastučića na problematičnim  područjima kod zdravih ljudi. Važno je napomenuti da 5 do 10% pacijenata ima takozvano fibrozno masno tkivo, koje obično teško reaguje na tretman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here