Slađana Jeftić: Lips – permanent makeup postaje sve popularniji tretman 

0
531

Slađana Jeftić je vlasnica „Studio R“ u Prijedoru. Trajna šminka je prvenstveno njena velika ljubav. Počela je od obrva. Godinama je gledala nesretne žene koje su na mjestu obrva nosile dvije plave ili crvene linije kao proizvod nekadašnjeg tetoviranja obrva. Isto tako je gledala nesretne žene bez obrva koje nisu htjele da izgledaju tako, ali su željele da ipak imaju obrve. 

Onda je 2013. godine saznala da postoji tehnika kojom se iscrtavaju dlačice i odma se odlučila za edukaciju. Mnogo je bilo sputavanja i nevjerice u njenoj okolini, ali njoj su pred očima bile sve te žene koje sretne izlaze iz njenog salona i tako je sve počelo. Evo već 9 godina traje ta ljubav i mora reći da je sve jača. 

Godinama se usavršavam i proširujem svoje znanje i vještine. Za sebe sam birala samo najbolje mastere i vodeće akademije, polako pronalazeći svoj stil rada. Pored obrva, trajna šminka usana je sve traženiji tretman u mom salonu. 

Savremenoj ženi je vrijeme veoma dragocjeno, a trajna šminka usana je tretman za koji odvoji par sati i narednih godinu dana do tri godine ne troši vrijeme na šminkanje usana. 

Pored vremena i urednost veoma utječe na odluku jer nema više obrisa karmina na čašama i nema popravljanja ruža u toku dana niti jednom, što je veoma olakšavajuće morate priznati. 

Sam tretman usana podrazumijeva: 

– mapiranje i skicu kojom se postiže savršena simetrija i oblik,

– nanošenje anestetika koji omogućuje bezbolan i nesmetan rad,

– apliciranje pigmenta u zavisnosti koju tehniku radimo, a tehnika ima više – ombre ili 3D tehnike, preko aquarelle, pa do lipstick efekta.

Trajanje tretmana zavisi od tehnike koju radimo, veličine prirodnih usana, da li usne imaju filere ili ne i od samih usana.

Boju biramo tako što klijent kaže šta želi ili donese omiljeni ruž koji koristi. 

Tu sad ja kao majstor imam zadatak da upotrijebim svoje znanje o bojama i pigmentima i svakako u to uvrstim boju prirodnih usana. Jedino tako mogu dobiti odgovarajući i željeni efekat. 

Mogu reci slobodno da nauka koju, pored tehnike rada, svaki ozbiljan majstor trajne šminke treba da savlada jeste nauka o pigmentima i miješanju boja. Neki željeni rezultati se ne mogu dobiti iz prvog tretmana nego moramo raditi dva tretmana. 

Pravilo koje treba da znaju svi klijenti je da trajnom šminkom usana nikako ne smije da se prelazi preko granice prirodnih usana jer boja na koži i na usnama nikad ne zarasta jednako i obično izgleda veoma neuredno. 

Trajnom šminkom ne možemo fizički povećati usne. To se radi filerima, ali vizualno će usne svakako izgledati punije jer imaju fino definisane konture. 

Evo da razbijemo i jednu predrasudu vezanu za savršene slike na društvenim mrežama. 

Slike na društvenim mrežama imaju za cilj da predstave nas kao majstore i tehniku koju radimo, te je logično da svi želimo da svoj rad predstavimo na što bolji način. Koža klijenta je često nesavršena, a isto tako trenutno iziritirana zbog brisanja . Sve to odvlači pažnju konkretno sa našeg rada. Iz tog razloga mi sredimo kožu prije objavljivanja fotografije. 

Mnogi klijenti se plaše da dođu jer misle da će boja da bude intenzivna kao na slici i da će usne ostati velike. To je istoj jedna od zabluda. Boja na usnama zarasta čak i do 60% svjetlije nego što izgleda kad je svježe urađen rad tako da nema razloga za brigu. Lično imam i sistem kojim prije samog rada pokažem klijentu koje će boje biti usne kad uradimo, a koje nakon zarastanja. Neki klijeniti, pak priželjkuju da rezultat budu tako pune i intenzivne usne kao na fotografiji, ali na žalost moram da ih razočaram jer kad splasne otok, koji je rezultat iritacije tokom rada, usne ostaju u veličini njihovih prirodnih usana, ali lijepo izdefinisane i vizualno malo punije. 

Otok nekad, ustvari može da bude koristan jer klijentice taman mogu da vide da li žele filere ili ipak ne – malo šale nikad nije na odmet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here