Službeno je: Boravak u parku 20 minuta svaki dan može Vas učiniti sretnijima

0
383

Nova studija istraživača sa Univerziteta Alabama u Birminghamu otkrila je da su oni koji provode 20 minuta dnevno u svom lokalnom parku sretniji i imaju bolje raspoloženje.

Istraživanje je pokazalo da oni koji se tokom dana vraćaju na otvoreno, imaju mnoge fizičke i mentalne koristi, uključujući smanjenje stresa i oporavak od mentalnog umora. Čak i ako je to jednostavno sjedenje na klupi u parku ili lagana šetnja, samo 20 minuta vani svaki dan je izvrsno za naše zdravlje – i nešto što svi lako možemo učiniti.

“Inače, posjetioci parka izvijestili su o poboljšanju emocionalnog blagostanja nakon posjeta parku”, rekao je glavni istraživač Hon Yuen Huffpostu.

“Nismo pronašli nivoe tjelesne aktivnosti povezane s poboljšanim emocionalnim blagostanjem. Umjesto toga, pronašli smo vrijeme provedeno u parku povezano s poboljšanim emocionalnim blagostanjem.”

U međuvremenu, u odvojenoj studiji o prednostima kretanja na otvorenom, istraživači Kings Collegea u Londonu također su otkrili da je izloženost drveću, nebu i pjevu ptica također dokazala da potiče zdravlje i dobrobit – posebno kod onih koji žive u gradu.

S proljećem na putu, to je savršen izgovor za još više vremena na otvorenom.

beautiful.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here