HomeLifestyleSmiju li se zanoktice rezati?

Smiju li se zanoktice rezati?

Mnogi zanoktice smatraju ‘dosadnima’. U većini se slučajeva režu u toku pedikure ili manikure. Međutim, stručnjaci savjetuju da se to ne radi jer bi moglo biti opasno. Postoji više razloga zašto su zanoktice bitne i zašto biste ih trebali njegovati umjesto da ih odrežete. 

Zanoktice su sloj mrtvog tkiva koji ‘pečati’ prostor između nokta i kože. Vaše zanoktice postoje da bi vas zaštitile od infekcije. Kad se razrežu, jedan dio tijela otvarate potencijalnim bakterijama, gljivicama i drugim štetnim materijalima koji bi mogli dovesti do ozbiljnijih problema. Sve u svemu, zanoktice sprječavaju ulazak štetnih patogena u tijelo, i trebale bi se tretirati kao zaštitna barijera. 

Infekcije 

Zbog povećanog izlaganja štetnim materijalima, rezanje zanoktica može dovesti do raznih infekcija. Neke mogu biti samo blaže stanje iritacije, dok bi druge mogle biti ozbiljnije. Rizik se povećava još više ako se koriste alatke koje se nisu dobro sterilizirale. Najbolji način da ih izbjegnete je da ne režete zanoktice ili ih u potpunosti otklanjate.

Ako ste u pedikera recite da ne želite rezanje zanoktica, i ako smetaju samo da se poguraju prema nazad. To će vašim noktima dati lijep izgled, a zanoktice će biti netaknute, i što je najbitnije zaštiti vas od infekcija. Možete ih malo skratiti oko vrhova, ali ih nemojte u potpunosti otklanjati.

Kako sigurno održavati zanoktice 

Ne postoji sumnja da ćete se trebati brinuti o zanokticama, da bi vaši nokti izgledali lijepi i zdravi. Najbolje je da ih uređujete tek kada izađete iz tuša. Pored toga što su sada čistije, zanoktice će omekšati. Tada se lakše poguraju nazad, i dalje ih imate i ne rizikujete infekcije. 

Stručnjaci savjetuju da se ‘klonite’ makazica za zanoktice, osim ako ćete rezati zanoktice koje imaju višak koji ‘strši’. Ipak, budite oprezni dok ih režete da ne odete predaleko. Ne trebaju vam posebni alati za pogurivanje. Možete čistim noktom nježno pogurati zanokticu prema koži. Ako koristite veće ili teže alatke, rizikujete oštećenje zanoktice više nego što ste planirali i rizikujete infekciju. Stručnjaci za manikuru znaju koliko trebaju biti nježni s vašim notkima i zanokticama, pa ih možete upitati za savjet. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE