Šminkanje, njena velika ljubav! Make up artist Lucija Jeličić

1
570

Najveće iskustvo dolazi u četiri zida kada sam na sebi ili na klijenticama pomičete granice.

Šminkanje kao jedna od najaktualnijih tema u svijetu ljepote današnjice je tema o kojoj ja kao mlada vizažistica imam mnogo toga reći, iako sam u tom svijetu tek 2 godine, osjećam da je taj svijet u meni još odavno.

Više nije tabu tema da je šminkanje umjetnost i da iz dana u dan napreduje i veliča svoj utjecaj.

Za mene i sve one koji se bave ovim poslom, šminkanje je izražavanje, kreativnost, eksperimentiranje, sreća i utjeha. Za portal i časopis BeautiFUL piše make up artist Lucija Jelić.

Za posao vizažista je potreban talent koji se sam po sebi mora razvijati i mora se raditi na njemu tako da iz svakog koraka izvučemo maksimalno. Istina je da se šminkanje može i naučiti, ali osobno smatram da je zadovoljstvo veće kada sami napredujemo i kada smo svjesni da imamo nešto posebno.

Lucijin početak

Želim pisati o svom početku kako bih, nadam se, inspirirala one koji su tek na prvoj stepenici svoga puta. Svakoj mladoj curi ili ženi koja želi krenuti tim putem, želim poručiti da se ne boji. Ja sam još u srednjoj školi imala viziju onog što bi voljela ostvariti i ta ista vizija i snovi su bili tada tako daleko ispred, a sada tako daleko iza mene.

Prvi cilj mi je bio odvažiti se i napraviti svoje stranice na društvenim mrežama i srećom tu sam imala jako veliku potporu kojoj sam i dan danas zahvalna. Svi su oko mene znali da to želim i volim, ali sam tu istu želju potiskivala i činilo mi se da je sve važnije od toga, škola pa nakon toga fakultet. Fakultet je bio na prvom mjestu, a danas mogu reći na drugom na listi prioriteta što se moje budućnosti tiče. Upisala sam Ekonomski fakultet u Mostaru kojeg i dan danas pohađam kao izvanredni student. Već sam na prvoj godini fakulteta počela raditi i slijediti svoje snove. Prva godina je bila najteža, jer sam trčala na sve strane i iako se nije činilo, pritisak je dolazio jer nisam znala kako se posvetiti i jednom i drugom i tako je uvijek nešto patilo.

Danas više vremena odvaja za posao

Danas, više vremena izdvajam za posao jer me više ispunjava i tako sam sretnija i imam više motivacije za fakultet. Posvetila sam se salonu u kojem nudim usluge šminkanja, uređivanja obrva i trepavica. Rad s ljudima me mnogo čemu naučio; kako se ponašati, komunicirati s različitim karakterima i naći zajednički jezik. Jako je važno iz klijentice izvući ono što ona voli ili ne voli. Mogu reći da sam radom stekla i neka prijateljstva koja mi puno znače. Također, na društvenim mrežama sam upoznala mnogo kolegica i poslovnih partnera diljem BiH i Hrvatske.

Društvene mreže u svijetu make up-a

Angažiranost oko društvenih mreža je važna tačka u napretku, bilo da je riječ o fotografijama, videima, live prijenosima, razmjenjivanju informacija, nagradnih igara, potpore među kolegama i slično. Odlazak za edukacije u Londonu, Tirani, Sarajevu, Mostaru su također dio mog napretka koji su bili jedni od najljepših trenutaka. To preporučujem svakoj vizažistici, zbog samog iskustva i emocija koje doživite na takvim organizacijama. No, najveće iskustvo dolazi u četiri zida kada sam na sebi ili na klijenticama pomičete granice. Ima tu i uspona i padova,  pogotovo ako ste osoba kao ja koja ima velike kriterije, onda teško prihvaćate neuspjeh.

Privatni život make up artiste

Tu je i privatni život i privatni uspjesi i padovi koji utječu na nas vizažiste jer je jednim djelom, ovisno o tome koliko mi to dopustimo, i on izložen javnosti. Ponekad mislimo da nemamo pravo isključiti se i provesti par dana u tišini, jer smo navikli ljude da smo tu, ali bitno je shvatiti da savršen život ne postoji i da je to sve sasvim uredu. Još jedan od savjeta kojeg želim podijeliti sa svim početnicima je taj da smo uvijek tu jedni za druge, društvene mreže su pune dragih osoba koje možemo pitati za savjet i naučiti nešto od njih.

Oku nije zanimljivo obično, pogotovo nama koji volimo drugačije

Što se samog šminkanja tiče, osobe koje me znaju i koje me prate na društvenim platformama znaju da kad je ono u pitanju, za mene nema pravila. Moj stil je da volim svaki stil i svaku tehniku, od najprirodnijih izgleda do najekstravagantnijih. Iako postoje razne predrasude kada je riječ o objavljivanju radova, moj savjet je da ih jednostavno zanemarite. Ja se osobno na dnevnoj bazi ne šminkam, osim ako znam da ću negdje provesti cijeli dan i naravno to priliči dnevnom make up-u, ali kada je riječ o slikanju za Instagram, tu izađem iz komfort zone i pomičem granice, radim šminku koja daje najbolji efekt i šminka kao takva, izaziva različite komentare, od onih da je to odlično, do onih suprotnih koji dolaze od strane onih kome je to previše i jednostavno ne shvaćaju šminkanje kao umjetnost. Oku nije zanimljivo obično, pogotovo nama koji volimo drugačije. Vjerujte u umjetnika u sebi!

Lucijini planovi za budućnost

Iako je ova godina već sama po sebi jako teška, moji planovi za budućnost ne ostaju skromni. U toku je ostvarivanje jednog projekta na kojem radim već godinu dana, a to je otvaranje novog, ekskluzivnog beauty salona u Širokom Brijegu. Salon će imati osim usluga šminkanja, uređivanja obrva i trepavica, usluge korištenja solarija, edukacija za početnike i edukacije za usavršavanje. Jako se veselim novim radnim izazovima i svemu što me ispunjava. Ovaj posao zahtjeva veliki trud i ulaganje.

Trendovi 2020

Još jedna tema koju želim dotaknuti su trendovi koji nam dolaze u 2020. godini. Ono što vidim jest da je šminkanje prošlo razne faze, od dramatičnog iscrtavanja obrva, precrtavanja usana, jakih kontura, gustih trepavica i slično. Salonsko šminkanje i šminkanje za svaki dan ovog proljeća zahtjeva prvenstveno zdrav i prozračan izgled kože, blago naglašene obrve, zemljane tonove i sjaj na usnama.

Naravno, to su samo neke komponente. Smatram da što se tiče šminkanja za prigode, samo će se odvažiti oni koji su navikli na jaču šminku i ubaciti dašak boje u make up. Prije samog make up-a, budi se svijest o zdravlju i važnosti njege kože. Kožu treba njegovati i konzultirati se sa stručnim osobama ukoliko se javljaju konstantni problemi. Podloga je važna i ključna za lijep izgled šminke. No, trendovi su nešto što dođe i ode, a njih stvaramo sami svojim utjecajem. Zato se kao vizažist trudim osvijestiti cure i žene o stvarima koje su ključne. Veselim se svemu što dolazi, jer ono što vizažisti danas stvaraju ruši sve granice, izražava nevjerojatnu umjetničku stranu svakog pojedinca i širi pozitivnu energiju na sve nas koji to pratimo. Ponosna sam na cijelu zajednicu i jako sretna što sam dio nje!

1 COMMENT

  1. Draga Luce, jako sam ponosna na tebe i tvoj rad. Nastavi dalje, samo ti je nebo granica. Kad god stigneš odmori i čuvaj zdravlje i snagu za novi dan. Naravno, njeguj i svoju ljepotu da ti se možemo još dugo diviti. Puno te voli tvoja tetka iz ZG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here