HomeFitness&zdravljeŠta je bezglutenska ishrana?

Šta je bezglutenska ishrana?

Prije nego što uronite u bezglutensku ishranu, prvo da se upoznamo s ‘neprijateljem’.

Gluten je specifični tip proteina, ali ne onaj koji se nalazi u mesu ili jajima. Umjesto toga, gluten se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Gluten-free ishrana znači da izbjegavate ova zrna. Bezglutenska ishrana je neophodna za one koji su alergični na gluten ili imaju celijakiju, bolest u kojem konzumirani gluten uzrokuje oštećenja na crijevima. 

‘Crvene zastavice’ glutena

Oni koji su na bezglutenskoj ishrani moraju imati oštro oko za etikete i oznake. Neki su sastojci očigledni, ali neka hrana ima ‘skriveni’ gluten. Dva pojma koja trebate tražiti su ‘slad’ (pravi se od ječma) i ‘hidrolizovani biljni protein’ (obično sadrži pšenicu). Iako zob ne sadrži gluten, može pojačati simptome uključujući bol u abdomenu, nadutost i dijareju. 

Recite zbogom hljebu – većinom

Vjerovatno najteži korak, ali vrijeme je da hljebu kažete zbogom, tj. hljebu koji sadrži sve sastojke koji su zabranjeni. Također se ne smiju jesti muffini, krofne, kroasani, hamburger kifle, korneti, čak ni pica. Ali ne očajavajte – postoje alternative. 

Postoji hljeb bez glutena 

Mnoge prodavnice imaju zdrave police na kojima se nalazi hrana bez glutena, uključujući čitav asortiman bezglutenskih hljebova. Često se prave od rižinog ili drugog brašna umjesto pšeničnih proizvoda. Provjerite etiketu i tražite „100% gluten-free“. 

Dosta pahuljica ima gluten

Mnoge pahuljice sadrže neku vrstu glutena. Provjerite oznaku i izbjegavajte sve što ima pšenicu, raž, ječam ili slad. 

Uživajte u pahuljicama od kukuruza i riže

Oni su dobra zamjena za klasične pahuljice, ali je svakako vrlo bitno da oprezno pročitate oznake, jer čak i one mogu imati slad. U supermarketu provjerite da li postoji polica sa samo bezglutenskim proizvodima. 

Nova perspektiva paste

Činjenica je, bez obzira na oblik ili ime, većina paste napravljena je od pšenice. Trebate izbjegavati špagete, makarone, školjkice i spirale. Tražite pastu od riže, kukuruza ili kvinoje. 

‘Naoružajte’ se rižinim kolačićima 

Krekeri su ‘van ograničenja’, ali kome trebaju krekeri pored rižinih kolačića i čipsa od kukuruza. Možete ih mazati svim bezglutenskim proizvodima i uživati. Pored toga, još jedan proizvod siguran za bezglutensku ishranu – kokice! 

Pazite se obrađene hrane 

Ili hrane koja se prži i pohuje. Obično su to pileći nuggeti i riblji štapići jer se ubacuju u brašno od pšenice.

Pivo sadrži gluten

Nažalost za sve ljubitelje piva, većina je napravljena sa sladi od ječmenog slada. Dok postoje neka piva koja su gluten-free, najbolje je provjeriti s doktorom jesu li sigurni za vas. 

Ipak možete podići čašu i nazdraviti

Vino i likeri su obično bez glutena, zbog čega ipak možete nazdraviti (bez obzira na priliku). 

Izvucite pozitivno iz svega

Zajedno s vinom, krompirima i rižom, postoji mnoštvo druge ukusne hrane i pića u kojoj možete sigurno uživati, poput jaja, mesa, povrća, voća i mliječnih proizvoda. Budite oprezni sa zamrznutim povrćem ili voćem jer mogu sadržavati gluten. Isto vrijedi i za prerađeni sir i jogurt s ukusima. 

S druge strane, hrana koja je zabranjena osobama s celijakijom ili alergijom na gluten obično izaziva simptome nadutosti i gasova, sporog rada crijeva, gubitka kilograma, dobitka kilograma, iznemoglosti i slabosti. Bezglutenska ishrana može se preporučiti svima jer može biti od velike pomoći, pogotovo ako imate probleme s prethodno navedenim simptomima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE