Šta je hijaluronska kiselina?

0
355

Hijaluronska kiselina je ključ za instant peglanje finih borica i čini kožu sjajnom. Može se naći u svemu, od seruma do zaštitnih maski, pa čak i u injekcijama – ali šta je zapravo hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina (HA) je šećer koji se prirodno nalazi u našoj koži i koji zadržava vodu i pomaže joj da ostane hidratizirana i puna. HA u našim tijelima ima hiljadu puta veću težinu u vodi kako bi zadržala ne samo svu vlagu u koži i zglobovima, već i spriječila da sva ta vlaga isparava u zraku. Baš poput kolagena i elastina, količina prirodne hijaluronske kiseline u našim tijelima opada kako starimo. Međutim, postoje načini koji pomažu u stimuliranju proizvodnje HA u našim tijelima. Prehrana značajno utječe na kožu, a konzumacija voća i povrća s puno antioksidansa štiti kožu od upala i zauzvrat pomaže da se zadrži nivo hijaluronske kiseline.

HA je snažan ovlaživač

Kada se koristi u proizvodima za njegu kože, poput krema i seruma, hijaluronska kiselina donosi vlagu na površinu vaše kože. Zbog svoje sposobnosti privlačenja i zadržavanja vode, može se koristiti kao ovlaživač u vašem režimu njege kože, jer kožu neprestano održava vlažnom tijekom dana.”

Provjerite deklaracije svojih omiljenih proizvoda za njegu kože – postoji šansa da je već koristite u nekom obliku. Pravilna formulacija učinit će da koža djeluje zdravije i mlađe jer poboljšava elastičnost kože. Hijaluronska kiselina toliko je snažna u privlačenju vlage na površinu kože, da je vjerovatno ne morate koristiti u više proizvoda u svojoj rutini.

Hijaluronska kiselina dobro se slaže s većinom ostalih sastojaka i može se kombinovati s pilinzima, retinolima, vitaminima i drugim kiselinama. Jedini izuzetak su kiseline s niskim pH, poput glikolne kiseline, jer mogu razgraditi HA i učiniti je neefikasnom.

Nepravilno korištena hijaluronska kiselina može dehidrirati vašu kožu. Molekuli je potrebna voda da bi narasla, ali bez vlage na površini vaše kože ili iz zraka, povući će vodu duboko iz vaše kože. Međutim, tome je lako suprotstaviti se. Pokušajte nanijeti serum na vlažnu kožu, a zatim ga brzo prekrijte kremom. HA se najbolje koriste pod okluzivnom hidratantnom kremom kako biste zarobili efekte kiseline koji vežu vodu.

Šta su HA injekcije?

Injekcije poput JUVÉDERM i Restylane koriste gel oblik hijaluronske kiseline za dodavanje volumena dermalnom sloju kože. S nekoliko uboda igle, gel zaglađuje sitne borice i smanjuje tamne mrlje i krugove – a zatim se polako otapa tijekom jedne godine. U dilerima je hijaluronska kiselina vezana u nosaču gela koji je drži na mjestu na kojem se ubrizgava. Hijaluronska kiselina stvara volumen jer uvlači vodu u to područje stvarajući efekt zaglađenosti.

Nuspojave su minimalne: možete osjetiti otekline ili modrice koje mogu trajati dva ili tri dana. Najvažnija stvar koju trebate imati na umu prilikom korištenja bilo kakvih filera ili injekcija je odlazak kod obučenog i certifikovanog dermatologa ili plastičnog hirurga.

Budući da je hijaluronska kiselina nešto što naša tijela već proizvode, smatra se sigurnom za upotrebu u svim vrstama injekcija. Uzmimo na primjer filer za nos. Dermatolozi koriste filere za ujednačavanje kvrga u nosu i poboljšanje oblika, ili čak za poboljšanje bolova u stopalima kod pacijenata koji su izgubili amortizaciju u petama. Može se ubrizgati u stopala radi smanjenja boli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here