HomeLjepotaŠta je zapravo kosa i od čega je ona sastavljena?

Šta je zapravo kosa i od čega je ona sastavljena?

Prosječno ljudsko tjeme ima oko 100 000 folikula. Tokom života iz jedne folikule može izrasti 20 različitih vlasi. Ljudska kosa mjesečno u prosjeku naraste 1 do 1,5 centimetara.

Vlas kose je pretežito sastavljena je od bjelančevine keratina te predstavlja nakupinu mrtvih stanica koje nastaju kao proizvod folikula kose. Od istog proteina načinjeni su i naši nokti te vanjski sloj kože.

Vlas kose je cilindričnog oblika, a sastoji se od 3 sloja, iznutra prema van: medula, korteks i kutikula. Međustanični cement zajedno s kutikulom čini zaštitni omot kose.

  1. Medula – stanice bez jezgri i slabe pigmentacije. Prisutne su samo kod zdrave i jake kose.
  2. Korteks – srednji sloj ili srce vlakna, sastoji se od spoja visoko organiziranih stanica, bogatih proteinima među kojima je keratin. Zaslužan je za čvrstoću, boju i teksturu kose.
  3. Kutikula – vanjski sloj, čine je ljuskice koje su međusobno čvrsto povezane međustaničnim cementom, a ima funkciju barijere. Te su ljuskice prozirne, bogate proteinima te služe kao zaštita korteksa.
  4. Međustanični cement – spoj lipida i proteina. Lipidi se sastoje od sterola, masnih kiselina i ceramida.

                              Životni ciklus rasta kose

Rast kose je ponavljajući ciklus. Možemo ga podijeliti na tri faze:

  1. Anagen – faza rasta
  2. Katagen – faza tranzicije
  3. Talogen – faza mirovanja i naposljetku ispadanja

Svaka vlas prolazi kroz navedeni ciklus neovisno o susjednoj vlasi.

Predstavlja period rasta kose kada se folikularne stanice umnažaju i keratiniziraju. To traje otprilike 2-6 godina. Smatra se da se u datom trenutku oko 85% vlasi nalazi u anagenoj fazi. Jedna vlas može narasti oko 10 cm na godinu, a kroz svoj životni vijek rijetko koja vlas može narasti dulja od 1 m.

Jeste li znali?

Prosječno, kosa raste brzinom od 0.33 mm/dan. Normalnim ispadanjem kose smatra se ispadanje do 100 vlasi dnevno. Tek ukoliko je taj broj veći tada možemo govoriti od prekomjernom ispadanju kose. Što se ipak gustoće kose teče, normalna gustoća je oko 220 vlasi po četvornom centirmetru vlasišta. svijet-kose.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE