Suzana Mlađenović: Nove metode omogućavaju kreiranje volumena bez opterećenja prirodnih trepavica 

0

Mega volumenske trepavice, koje donose još dramatičniji izgled koristeći do više ultra-tanjih trepavica po jednoj prirodnoj, zahtijevaju visok nivo vještine i preciznosti.

PIŠE: Suzana Mlađenović, lash ekspert

Suzana je lash ekspert i skupa sa sestrom vlasnica salona “Cats club” iz Banja Luke, sa preko deset godina iskustva u lash industriji. Karijeru je počela sa fokusom na nokte i nadogradnju, ali je brzo otkrila svoju strast prema trepavicama, što je postala osnova njenog profesionalnog života i karijere. Njena posvećenost ovoj umjetnosti dovela je do toga da danas ima preko 17 hiljada tretmana nadogradnje. Suzana je takođe cijenjeni edukator, gdje dijeli svoje bogato znanje kroz svoj kurs i radionice, inspirišući nove generacije lash majstora. Njen rad je prepoznat kroz višestruke nagrade na prestižnim takmičenjima, gdje redovno pokazuje svoju inovativnost i kreativnost.

Suzana, vodeća lash ekspertica koja je nedavno sudjelovala na prestižnom Winter Fantasy takmičenju, otvara vrata svijeta ljepote i umjetnosti trepavica. Njeno iskustvo i strast prema ovom području čine je istinskim autoritetom u industriji ljepote. U ovom ekskluzivnom intervjuu, Suzana će nas provesti kroz svoje putovanje, dijeleći svoje uvide, savjete i inspirativne priče iz svog života i karijere.

Koji su najčešći mitovi o produženju trepavica i kako ih razbijate u svom radu?

Jedan od najčešćih mitova o nadogradnji trepavica je da ona može oštetiti vaše prirodne trepavice. To jednostavno nije tačno kada se postupak izvodi pravilno i kada se koriste kvalitetni materijali. U našem salonu, mi posvećujemo posebnu pažnju individualnom pristupu svakoj klijentici, koristeći tehniku koja osigurava da svaka vještačka trepavica, ili pramen, bude pažljivo aplicirana na pojedinačnu prirodnu trepavicu. Time se izbjegava oštećenje i obezbeđuje zdravlje i integritet prirodnih trepavica. Drugi čest mit je da su vještačke trepavice neudobne ili teške za nošenje. Sa savremenim materijalima i tehnikama, nadogradnja trepavica može biti potpuno neprimjetna za osobu koja ih nosi. Koristimo lagane trepavice koje su dizajnirane da imitiraju prirodnu težinu i fleksibilnost. Također, nekad se misli da nadogradnja trepavica zahtjeva mnogo održavanja. Iako je tačno da one zahtjevaju određenu njegu, kao što je izbjegavanje uljanih proizvoda oko očiju i pažljivo čišćenje, održavanje može biti jednostavno kada se klijentima pruže prave instrukcije i preporuke za njegu. U našem salonu, svaka klijentica dobija detaljne upute kako da održava svoje trepavice, čime se produžava njihov vijek i čuva estetika.

Kako biste opisali proces postavljanja ekstenzija trepavica u vašem salonu?

Proces nadogradnje trepavica započinje detaljnim razumijevanjem potreba i želja svake klijentice. Nakon početne konsultacije, gdje zajedno određujemo željeni izgled, dužinu i volumen trepavica, prelazimo na sam postupak nadogradnje. Prvenstveno, veliku pažnju posvećujemo higijeni. Naš radni prostor i alati čiste se i sterilizuju prije i poslije svake klijentice, koristeći medicinski provjerene metode sterilizacije. Također, insistiramo na upotrebi jednokratne opreme, uključujući četkice za trepavice, aplikatore i podloge za glavu, kako bismo osigurali najviši nivo higijene. Priprema klijentice za postupak uključuje detaljno čišćenje područja oko očiju kako bi se uklonila šminka, sebum i drugi ostaci koji bi mogli uticati na kvalitet ljepila. Korištenjem hipoalergenih traka i jastučića, štitimo kožu i donje trepavice tokom cijelog postupka. Sama nadogradnja se izvodi sa posebnom pažnjom, gdje koristim visokokvalitetne, lagane sintetičke trepavice koje su sigurne za upotrebu i pružaju prirodan izgled. Svaka vještačka trepavica se pažljivo aplicira na pojedinačnu prirodnu trepavicu koristeći sigurno, dermatološki testirano ljepilo, čime se osigurava dugotrajnost i udobnost nošenja. Nakon završetka postupka, idu detaljne upute za održavanje i njegu, odnosno kako ih čistiti i održavati, Kao i preporuke za specifične proizvode koji su bezbjedni za upotrebu. Cilj mi je da svaka klijentica Napusti salon ne samo sa prelijepim trepavicama već i sa potpunim povjerenjem u kvalitet i sigurnost Usluge, te sam zato uvijek tu i nakon tretmana, za sva pitanja i savjete koje možda imaju.

Koje su najnovije tehnike ili trendovi u svijetu produženja trepavica?

U svijetu nadogradnje trepavica, inovacije i trendovi se neprestano mijenjaju, te sam posvećena tome da svojim klijenticama pružam najnovije i najkvalitetnije opcije. Jedan od vodećih trendova je težnja ka postizanju hiper-realističnog izgleda, koristeći tanje i lakše trepavice koje se primjenjuju u specifičnim šemama kako bi se imitirao prirodan izgled trepavica. Ova tehnika omogućava izuzetnu prilagodljivost i može se prilagoditi da odgovara obliku očiju i željama svake klijentice. Također, volumenske trepavice, koje uključuju aplikaciju više tanjih trepavica na jednu prirodnu trepavicu, postaju sve sofisticiranije. Nove metode omogućavaju kreiranje volumena bez opterećenja prirodnih trepavica, pružajući bogat, gust izgled koji je istovremeno udoban za nošenje. Mega volumenske trepavice, koje donose još dramatičniji izgled koristeći do više ultra-tanjih trepavica po jednoj prirodnoj, zahtijevaju visok nivo vještine i preciznosti, ali rezultat je zaista sjajan, pružajući gustinu i mega volumen. Pored toga, lash lift je postao izuzetno popularan zbog svoje sposobnosti da prirodnim trepavicama pruži podignut i intenzivniji izgled, što je odlična alternativa za one koji traže manje održavanje ili preferiraju suptilniji efekat.

Možete li nam dati nekoliko savjeta za održavanje ekstenzija trepavica kod kuće?

Održavanje nadogradnje trepavica kod kuće je ključno za produženje njihovog vijeka. Svakome ko dođe na tretman, preporučujem nježno čišćenje blagim, bezuljnim čistačem za lice i trepavice, koristeći čistu, vlažnu četkicu za trepavice ili pamučni štapić za uklanjanje šminke i nečistoća, a posebno je važno izbjegavati trljanje. Važno je koristiti proizvode za šminku i čišćenje koji ne sadrže ulje, jer uljani proizvodi mogu oslabiti ljepilo koje drži vještačke trepavice. Nakon pranja lica ili tuširanja, trepavice bi trebalo ostaviti da se prirodno osuše, a mogu se i nježno tapkati suvim, čistim peškirom, izbjegavajući trljanje ili upotrebu fena za kosu, što neke žene znaju da rade.

Redovno češljanje trepavica mekom četkicom pomoći će im da ostanu uredne i sprečiti zapetljavanje, Ali češljanje treba raditi samo kada su trepavice potpuno suve. Iako je u redu da trepavice budu mokre, dugotrajno izlaganje vodi, kao što je plivanje ili boravak u sauni, može oslabiti ljepilo, stoga je Preporučljivo izbjegavati takve situacije. Spavanje na leđima može pomoći u izbjegavanju pritiska na trepavice, što može dovesti do njihovog preranog otpadanja. Ni jedan klijent koji uradi trepavice, iz salona ne izađe bez uputstava o održavanju, i poklon češljićem kojim će raščešljavati trepavice i tako ih održavati urednim.

Kako se brinete o zdravlju prirodnih trepavica vaših klijenata tokom postupka produženja?

Briga o zdravlju prirodnih trepavica mojih klijenata je u srcu svega što radim. Tokom procesa nadogradnje, primjenjujem nekoliko ključnih principa kako bih osigurala da prirodne trepavice ostanu zdrave i jake ispod nadogradnje. Prvo, detaljno procjenjujem stanje prirodnih trepavica svake klijentice prije nego što započnem sa nadogradnjom. Ovo mi omogućava da odaberem pravu dužinu i težinu vještačkih trepavica koje neće preopteretiti prirodne trepavice. Upotreba preteških trepavica može dovesti do oštećenja ili ispadanja prirodnih trepavica, pa je ova procjena ključna za očuvanje njihovog zdravlja. Zatim, koristim visokokvalitetno ljepilo koje je specijalno formulisano da bude blago i sigurno za oko, ali dovoljno snažno da osigura dugotrajnost nadogradnje. Pritom pazim da ljepilo ne dođe u direktan kontakt sa kožom kapaka, kako bih smanjila rizik od iritacija ili alergijskih reakcija. Tokom samog postupka nadogradnje, svaku vještačku trepavicu pažljivo apliciram na pojedinačnu prirodnu trepavicu, koristeći tehniku koja osigurava da nema prekomjernog opterećenja na prirodne trepavice. Ovaj metodičan pristup omogućava prirodnim trepavicama da nastave sa svojim normalnim ciklusom rasta i obnove. Nakon postupka nadogradnje, idu detaljne upute o njezi kod kuće, uključujući preporuke za blage, bezuljne proizvode za čišćenje i savjete za izbjegavanje aktivnosti koje bi mogle nepotrebno opteretiti trepavice. Na kraju, redovne korekcije su ključne za održavanje zdravlja prirodnih trepavica. Tokom korekcija, mogu ukloniti trepavice koje su izrasle i zamijeniti ih novima, čime se osigurava da težina vještačkih trepavica ostaje ravnomjerno raspoređena i da prirodne trepavice nisu preopterećene.

Koji su najveći izazovi s kojima se susrećete u radu kao lash expert?

Kao lash ekspert, suočavam se sa različitim izazovima koji zahtijevaju stručnost, prilagodljivost i strpljenje. Jedan od najvećih izazova je rad sa različitim tipovima i stanjima prirodnih trepavica. Svaka klijentica ima jedinstven set trepavica sa specifičnim karakteristikama, kao što su dužina, gustina i oblik. Ponekad, klijentice dolaze sa oštećenim ili veoma kratkim prirodnim trepavicama koje zahtijevaju posebnu pažnju i prilagođenu tehniku nadogradnje da bi se postigao željeni izgled, a istovremeno očuvalo njihovo zdravlje. Drugi izazov je upravljanje očekivanjima klijenata u pogledu rezultata nadogradnje. Neki klijenti imaju nerealna očekivanja koja ne mogu uvijek biti ispunjena zbog njihovih samih prirodnih trepavica. Važno je uspostaviti jasnu komunikaciju i uputiti klijenata o tome šta je realno postići. Održavanje visokog standarda higijene i bezbjednosti također predstavlja izazov, posebno u vremenima kada su zdravstveni standardi postali strožiji. Ovo zahtijeva stalnu posvećenost čistoći radnog prostora, alata i materijala, kao i primjenu najboljih rutina za sprječavanje prenosa bilo kakvih infekcija ili iritacija. Također, kao lash ekspert, suočavam se sa izazovom stalnog obrazovanja i usavršavanja. Industrija ljepote brzo napreduje, sa novim tehnikama i proizvodima koji se stalno pojavljuju. Da bih ostala relevantna i pružala najbolju moguću uslugu, moram kontinuirano ulagati u svoje obrazovanje i razvoj vještina. Na kraju, izgradnja i održavanje jake baze klijenata u konkurentnom okruženju je stalni izazov. Zahtijeva visok kvalitet usluge, izuzetnu vještinu u radu, odličnu komunikaciju sa klijentima i sposobnost da se stvori pozitivno iskustvo koje će klijente motivisati da se vrate.

Kako ste se osjećali kao učesnica takmičenja na temu lash fantasy? Recite nam nešto više o takmičenju.

Učešće na lash takmičenju , na temu “Winter fantasy” bilo je izuzetno uzbudljivo i izazovno iskustvo za mene. Ovo takmičenje okuplja neke od najtalentovanijih lash majstora iz cijelog svijeta, a konkurencija je zaista bila jaka. Svaki učesnik je donio svoj jedinstveni stil i kreativnost, što je samo pojačalo uzbuđenje i čast da budem dio ovakvog događaja. Tema “Winter fantasy” bila je inspirativna, dajući nam priliku da istražimo i pokažemo našu kreativnost kroz nadogradnju trepavica i jedinstven stil modela. Bilo je fascinantno vidjeti kako svaki učesnik interpretira temu, koristeći različite tehnike i materijale da stvori zaista magične i fantastične konačne rezultate. Ovo je bio savršen podsjetnik na umjetnički potencijal koji lash nadogradnja ima i kako može transformisati ne samo izgled već i osjećaj osobe koja nosi te trepavice. Biti među tako talentovanim lash majstorima bilo je istovremeno inspirativno i izazovno. Svaki učesnik na takmičenju bio je izuzetno vješt i posvećen svom zanatu, što je podiglo standarde i očekivanja na veoma visok nivo. Ipak, ovo iskustvo mi je pružilo neprocjenjivu priliku za učenje i razvoj, omogućavajući mi da unapredim svoje vještine i kreativnost. Ponosna sam na rad koji sam predstavila na takmičenju i na to kako sam uspjela da svoju viziju “Winter fantasy” oživim kroz svoju kreaciju. Ovo takmičenje nije samo bilo takmičenje vještina, već i prilika da se povežemo kao zajednica strastvenih profesionalaca koji dijele ljubav prema lash umjetnosti.

Možete li podijeliti neke od najzanimljivijih trenutaka koje ste doživjeli tokom takmičenja?

Jedan od najzanimljivijih i najdirljivijih trenutaka tokom takmičenja “Winter fantasy” definitivno uključuje moju sestru Slađu, koja je bila moj model. Slađa, koja mi je inače i najveća podrška u životu, pokazala je nevjerovatan nivo posvećenosti i strpljenja, “trpeći” sve moje zahtjeve tokom priprema i samog takmičenja. Za potrebe takmičenja, Slađa je imala nokte od 20 centimetara, koji su bili pravo umjetničko djelo sami po sebi, ali su joj istovremeno otežavali obavljanje osnovnih aktivnosti tokom snimanja. Situacija sa noktima bila je posebno izazovna, jer ona bukvalno ništa nije mogla uraditi sama. Od oblačenja, preko korišćenja telefona – bila sam tu da joj pomognem, čak i kada je riječ o stavljanju kontaktnih sočiva koja su bila dio scenografije. Ovaj nivo međusobne povezanosti i saradnje između nas bio je ne samo komičan u mnogim momentima, već je i dodatno produbio naš odnos. Osim što sam imala priliku da radim sa svojom sestrom, želim da izrazim svoju zahvalnost svima koji su učestvovali i pomogli da se moj projekat za takmičenje realizuje. Od prijatelja i porodice koji su pružali moralnu podršku, do kolega iz industrije koji su dijelili savjete i resurse, svaki oblik pomoći je bio neophodan za postizanje krajnjeg rezultata. Ovo takmičenje mi je pružilo priliku ne samo da testiram svoje granice kao lash majstora, već i da doživim nezaboravne trenutke sa ljudima koji mi znače. Raditi pod pritiskom, suočavati se sa tehničkim i kreativnim izazovima, sve dok se oslanjam na podršku i saradnju moje sestre i tima, bilo je izuzetno iskustvo koje ću zauvijek cijeniti.

Kako pripremate svoje modele i kreirate svoje fantazijske trepavice za takmičenje?

Priprema modela i kreiranje neobičnih trepavica za takmičenje za mene je proces koji zahtijeva mnogo pažnje, strpljenja i kreativnosti. Jedan od ključnih izvora moje inspiracije su bajke. Kao majka tri dječaka, svakodnevno sam uronjena u svijet mašte i avantura, naročito dok su bili još manji. Ta uloga majke ne samo da me ispunjava ljubavlju i srećom u ličnom životu, već mi je također pomogla da se vratim u djetinjstvo i iskoristim taj bogati svijet bajki kao osnovu za moje kreacije na takmičenjima. Kada kreiram ovakve radove, svaki rad počinje kao priča koju želim ispričati. Koristim se elementima iz bajki koje me inspirišu, bilo da je to boja, oblik ili tematski element, kao što su krila vile, sjaj zvijezda ili jednostavno neka glavna junakinja. Ova inspiracija mi omogućava da kreiram jedinstvene, maštovite trepavice koje prenose određenu emociju ili priču. Priprema modela je također ključan dio procesa. Ovaj proces uključuje ne samo tehničke aspekte, kao što su odabir pravih materijala, već i pripremu modela da se emotivno povežu sa ulogom koju predstavljaju. Na primjer, ako je tema inspirisana snijegom i ledom, radimo na tome da taj hladni, ali prefinjeni osjećaj bude prenesen kroz izraz lica i držanje. Kao majka, naučila sam koliko je važno slušati i biti strpljiv, što mi pomaže da bolje komuniciram sa svojim modelima i da zajedno radimo na ostvarivanju kreativne vizije. Za mene, priprema za takmičenje je proces koji obuhvata inspiraciju, kreativnost, i duboku povezanost između mene kao kreatora, modela, ljudi koji učestvuju zajedno sa mnom i priče koju želimo ispričati.

Kako takmičenja utiču na vaš profesionalni razvoj i kreativni proces u radu s trepavicama?

Učešće na takmičenjima u nadogradnji trepavica igra ključnu ulogu u mom profesionalnom razvoju i kreativnom procesu. Svako takmičenje predstavlja priliku da se izazovem, testiram svoje granice i istražim nove, inovativne tehnike koje mogu primijeniti u svom radu. Prvo, takmičenja mi omogućavaju da budem u toku sa najnovijim trendovima i tehnikama u industriji. Vidjeti radove drugih talentovanih lash majstora na takmičenjima daje mi inspiraciju da razmišljam van uobičajenih okvira i da svoje vještine podignem na viši nivo. Pored toga, feedback koji dobijam od sudija i kolega na takmičenjima je neprocjenjiv. Kritike i sugestije mi pomažu da identifikujem oblasti u kojima mogu poboljšati svoj rad, što mi je ključno za napredak u svakodnevnoj praksi. Izazov da stvorim nešto jedinstveno i inovativno pod tematskim i tehničkim ograničenjima takmičenja tjera me da dublje razmišljam o svakom aspektu dizajna trepavica, kao i kompletnog dizajna modela. Ovo mi pomaže da razvijem složenije i detaljnije kreacije, koje kasnije mogu primijeniti u svom svakodnevnom radu sa klijentima. Na kraju, učešće na takmičenjima mi je omogućilo da izgradim i proširim svoju profesionalnu mrežu. Upoznavanje i razmjena iskustava sa drugim profesionalcima iz industrije pruža mi dragocjenu priliku za saradnju, učenje i dijeljenje znanja, što definitivno otvara vrata novim mogućnostima i projektima.

Sve u svemu, takmičenja su bila jedan od ključnih faktora u mom profesionalnom razvoju i kreativnom procesu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here