Tamara Đorđević: Njega prirodnih noktiju 

0

Zbog čega je važan redovan odlazak kod manikira i dobar odabir nail tehničara.

Piše: Tamara Đorđević, nail tehničar

Tamara Đorđević, živi u Novom Sadu i ima 29 godina. Po struci je diplomirani učitelj. Pored svog stručnog opredjeljenja uvijek se  interesovala za mnoge stvari kojima bi ispunila svoje slobodno vrijeme. Tako se iz hobija pojavila potreba da 2018. godine završi kurs za manikira, kako bi stekla neko osnovno znanje i uputila se u osnove i funkcionisanje samog nokta, kao i u materijale sa kojima se radi. Nakon tri godine aktivnog rada sa klijentima učestvuje u online takmičenju. Na takmičenju se mogla osvojiti nagrada za najbolji dnevni rad i za najbolji rad na kraju mjeseca. Imala je priliku da neki njeni radovi odnesu “dnevnu” nagradu, što je meni u tom momentu pričninjavalo neizmerno zadovoljstvo. Tokom takmičenja naučila je još mnogo stvari o tehnici izrade noktiju, što je ujedno bila i njena najveća satisfakcija.

Nokti su često zanemareni, ali ključni dio našeg izgleda i zdravlja. Njihova njega nije samo estetska, već i higijenska i emocionalna potreba. Kako se svijest o važnosti njege noktiju sve više širi, tako raste i potražnja za stručnjacima koji se brinu o njihovom izgledu i zdravlju. Nail tehničari postaju nezamjenjivi saveznici u održavanju noktiju u vrhunskom stanju, ali odabrati pravog nail tehničara može biti izazov. U ovom članku istražujemo važnost njege noktiju, ulogu nail tehničara u održavanju njihove ljepote i zdravlja te ključne faktore koje treba uzeti u obzir prilikom odabira pravog stručnjaka za njegu noktiju.

Važnost redovnog odlaska na korekciju

Nokat nije samo mrtva rožnata tvorevina na našim prstima. On ima svoje delove, svoj način rasta, način funkcionisanja i svoja pravila, koja bi tehničar trebalo da isprati i ispoštuje. Kroz moj višegodišnji rad bila sam u kontaktu sa dosta različitih tipova kljenata. Ono što sam mogla da zaključim je da postoje klijenti koji brinu o zdravlju svojih noktiju, važno im je kakav se materijal stavlja na njihove nokte, kakvi se instrumenti i turpije koriste, razmišljaju o tome da li njihov tehničar vodi računa o higijeni prostora, radnog prostora i intrumenata za rad. Međutim, postoji i onaj deo klijenata koji nije dovoljno upućen u to šta se može sve desiti ukoliko se na naredni tretman, tj. korekciju starog rada, ne ode na vreme. Dosta njih veruje da je sasvim u redu ne zakazivati korekciju noktiju sve dok gel ne počne da se odiže. Za one koji nisu znali, dobro urađen manikir je u stanju da se održi na noktima i do dva meseca. Međutim, postavlja se pitanje: šta se dešava ispod gela?

Važnost pravilno nanesenog materijala na noktima i redovan odlazak na korekciju

Važan deo nokta, o kom posebno treba brinuti, je takozvana stres zona. Možete je i sami pronaći. Ukoliko pritisnete izrasli deo svog prirodnog nokta ka dole, deo nokta koji počinje da dobija belu boju  je stres zona. Stres zona se gelom ojačava na poseban način. U tom delu nokta se nanosi najdeblji sloj gela, dok se od te tačke ka svim stranama nokta debljina nanesenog gela smanjuje. Ukoliko to tehničar ne odradi pravlno ili nokat previše izraste, pa stres zona ostane neojačana i velika količina gela počne da vrši pritisak na pogrešnom delu nokta, dolazi do pucanja nokta u onom još neizraslom delu.  Ovakvo stanje nokta može da bude jako bolno, kao i samo uklanjanje gela, a dešava se vrlo često. S tim u vezi jako je važno dobro promotriti radove tehničara kod kog planirate da odete na tretman, kako bi znali na koji način on nanosi gel.

Bolesti noktiju i važnost korišćenja kvalitetnih gelova

Redovan odlazak kod manikira, osim što je važan za estetski izgled noktiju, važno je i za očuvanje njihovog zdravlja. Gel koji je predugo stajao na noktima u jednom trenutku kreće da se odiže sa nokta po ivicama. Za ovu pojavu često čujemo izraz “ulazak vazduha ispod gela”. Dakle, stvara se prostor između gela i prirodnog nokta, što predstavlja odlično mesto za sakupljanje vlage i bakterija, zbog čega dalje dolazi do infekcije i pojave gljivica. Čak i ako je tehničar vrlo stručno odradio svoj posao i koristio najkvalitetnije gelove, nakon predugog držanja gela na noktima u jednom trenutku dolazi do odizanja, a samim tim i do razvoja bolesti.

Ukoliko bolestan nokat ponovo zatvorite gelom, možete samo unaprediti razvoj bolesti. Zbog toga vaš tehničar mora biti svestan da nikako ne sme da pristane na ovu opciju. Potrebno je skinuti sav materijal sa noktiju i posetiti dermatologa. 

Oboljenje noktiju može da prouzrokuje i nedovoljno osušen gel. Gelovi koji nisu kvalitetni, kao i lampe koje su stare, nisu dovoljno jake ili njihove diode ne šalju dovoljno duge UV talase dovode do ove situacije. Zapravo, površinski sloj je osušen, ali ispod površine gel ostaje neosušen. Klijenti uglavnom to primete kasnije nakon tretmana ili uopše ne primete. Što duže prirodan nokat boravi ispod neosušenog gela, to je veći rizik da zbog vlage on oboli. Estetika nokta je narušena, takođe, a samo lečenje može da potraje i po nekoliko meseci. Oboljenja noktiju znaju da budu vrlo uporna.

Zašto je važno dobro birati nail tehničara (manikira/pedikira)

Tehničar kome se prepuštate bi trebalo da bude upućen u sve komplikacije koje se mogu desiti po pitanju zdravlja noktiju, da savesno radi svoj posao i predupredi svaku od nepoželjnih situacija. Na edukacijama koje držim uvek upućujem na razne načine prevencije. Upoznajem učenike sa raznim kvalitetnim brendovima koje mogu koristiti i sa kojima mogu biti sigurni da neće izazvati oboljenja, a da će njima ujedno zadovoljiti  i estetiku. 

Sa druge strane, imaju priliku da nauče kako da održavaju materijal i intrumente.Dobar i savesten tehničar, osim što koristi kvalitetan materijal, on brine o higijeni materijala kojim obrađuje nokte svojih klijenata. Instrumetni moraju da budu sterilisani na pravi način i lepo spakovani. Već upotrebljeni instrumenti se ne koriste na sledećem klijentu, ako pre toga nisu sterilisani, dok svaki klijent ima svoju turpiju ili se uvek koristi nova turpija, kako bi sprečili prenošenje gljivica i bakterija. Prljavim instrumentima se može izazvati i infekcija zanoktica, zbog koje dolazi do otoka i gnojenja i sklona je širenju.

Nega i zdravlje prirodnih noktiju

Da biste održali nokte jačim i zdravijim, važno je unositi određene hranljive sastojke u organizam. Kako su na primer naši nokti sačinjeni od proteina keratina, unos dovoljno proteina kroz ishranu može pomoći u održavanju jakih noktiju. Biotin, takođe poznat kao vitamin H, igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja noktiju, kose i kože. Nalazi se u jajima, orašastim plodovima, semenkama, spanaću, banani itd. Gvožđe – nedostatak gvožđa može dovesti do lomljivih noktiju. Hrana bogata gvožđem uključuje crveno meso, žitarice obogaćene gvožđem, spanać, pasulj i orašaste plodove.A tu su i vitamin E i vitamin C, cink, omega-3 i redovan unos vode u organizam.Uz unos ovih hranljivih sastojaka, važno je voditi računa i o opštem zdravlju, uključujući dobar san, smanjenje stresa i izbegavanje loših navika poput grickanja noktiju. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here