HomeLjepotaSvakodnevne navike za koje niste znali da su štetne za vašu kosu

Svakodnevne navike za koje niste znali da su štetne za vašu kosu

Jeste li znali da je preskakanje doručka loše, ne samo za tijelo, već i za kosu?

Žene žele savršenu kosu, sve će uraditi da je dobiju, ali rade neke stvari za koje nisu svjesne da su loše po zdravlje kose. 

Ne jedete doručak

Doručak je najvažniji obrok s razlogom. Daje vašem tijelu sve vitamine i minerale koji su mu potrebni da bi radilo cijeli dan. Preskakanje doručka loše je za kosu jer uzrokuje opadanje i usporava rast kose. 

Čvrsto vežete kosu

Tako vučete dlaku iz korijena i pravite bespotrebni stres. Tada kosa puca i lomi se. Ako želite skloniti kosu, nosite raif ili traku za kosu. 

Nedostatak sna

San nije bitan samo za tijelo, već i za kosu. Nedovoljno sna i vaše tijelo neće moći koristiti nutrijente i minerale koji čuvaju zdravlje i jačinu vaše kose. Osoba u prosjeku treba spavati 6-8 sati svake noći.

Spavanje s mokrom kosom

Kosa kad je mokra ona je slaba, a spavanje s mokrom kosom može povlačiti i zatezati kosu uzrokujući pucanje i frizz. Uvijek osušite kosu prije spavanja. 

Svaki dan vežete rep

Svakodnevno vezanje repa može uzrokovati stalni pritisak i oslabiti dlaku, sprječavajući rast. 

Često korištenje pegle za kosu

Pegle za kosu uzrokuju pucanje vrhova, što dovodi do odlamanja ili rascjepljivanja vrhova. Smanjite temperaturu ili umasirajte maslinovo ulje prije peglanja. 

Dugo ste na suncu

Da, sunce vam daje D vitamin, ali previše vremena na suncu i doći će do pucanja kose. Za kosu vam treba zaštita, kao i za kožu. Da, krema za zaštitu od sunca može se staviti i na kosu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE