HomeLjepotaSve što trebate znati o hemijskim pilinzima!

Sve što trebate znati o hemijskim pilinzima!

Sve što trebate znati o hemijskim pilinzima

Odličan tretman, koji poboljšava izgled i kvalitetu kože

Piše: Alisa Bajgorić, Salon ljepote Diamond Touch

Hemijski piling lica (eng. face peel) provodi se kako bismo osvježili kožu, popravili njenu teksturu, umanjili površinske nepravilnost i smanjili vidljivost bora. Hemijski piling lica je također agresivan tretman nakon kojega je potrebno intenzivno njegovati i hidratizirati lice, a ono će nas nagraditi sjajnom i prekrasnom novom kožom.

Hemijski piling ili tretman AHA kiselinama odličan je tretman, koji poboljšava izgled i kvalitetu kože. Utječe na epiderms i dermis (površinski i dubinski sloj kože). Uzrokuje ubrzano, ali nevidljivo ljuštenje epidermisa, te manje ili veće promjene na dermisu, dubljem sloju kože.

Retinolska kiselina izvrsna je za stimuliranje sinteze kolagena. Radi se o derivatu vitamina A koji uklanja gornji sloj mrtve kože kako bi se otkrila nova, zdrava koža ispod njega. Može se koristiti za liječenje akni zbog svojih sposobnosti pilinga, uz to stimulira sintezu kolagena i uklanja mrtve stanice s površine kože. Retinolska kiselina ublažava akne tako što „izbacuje“ bakterije te stanjuje odumrli sloj kože i smanjuje količinu masnoće koja zatvara pore, što smanjuje veličinu pora. Lokalna primjena vitamina A pojačava elastična elastinska vlakna, koristan strukturalni kolagen i prirodni ovlaživač, hijaluronsku kiselinu u koži.

 

Kombinacija br. 1 retinol + voćne kiseline

Retinol je vrlo popularan ali zahtjevan sastojak, pa ćete ga na ovoj listi vidjeti više puta. Njegova uloga je usporavanje starenja – uklanjanje fleka i ublažavanje finih bora.

Prva kombinacija na koju bi trebalo da obratite pažnju su alfa i hidroksi beta kiseline (glikolna, mliječna, limunska i salicilna). Ove kiseline se obično koriste za eksfolijaciju, uklanjanje fleka i kontrolu akni.

I kiseline i retinol su zapravo poprilično agresivni za kožu, pa zajedno mogu dovesti do suhoće, iritacije i crvenila. Ako ne želite da odustanete od ovih sastojaka, koristite ih različitim danima u nedelji da bi koža mogla malo da se odmori.

 

Kombinacija br. 2 retinol + vitamin C

Vitamin C je antioksidant – to znači da ublažava oštećenje izazvano UV zracima (zato vas stalno podsjećamo da štitite kožu SPF proizvodima).

Retinol je najefikasniji pri pH vrijednosti između 5.5 i 6, dok je vitaminu C neophodna kisela sredina (niža od 3.5), pa zato kombinovanjem umanjujete efikasnost ili jednog ili drugog sastojka.

 

Kombinacija br. 3 retinol + kozmetički tretmani

Dobro, ovo nije kombinacija sastojaka, ali zaslužuje da se pomene. Retinol može učiniti kožu osetljivijom na sve i svašta, pa ako se podvrgnete hemijskom pilingu ili depilaciji, to može biti prevelik

izazov za vašu kožu, a rezultat je iritacija.

Ako planirate tretman lica, napravite pauzu sa retinolom par dana prije tretmana.

 

Kombinacija br. 4 salicilna + glikolna kiselina

Ove kiseline imaju sličan mehanizam delovanja – i jedna i druga uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože i tako poboljšavaju njen izgled.

Međutim, više nije i bolje. Ako koristite ove kiseline zajedno, efekat može biti previše jak i izazvati iritantnu reakciju.

Ako se odlučite za ovu metodu rješavanja problema na koži, savjetujemo da posjetite stručnjaka sa iskustvom!

Ukoliko želite postići vidne rezultate savjetujemo da tretmane radite svakih 6 sedmica uz kućnu njegu po preporuci estetičara.

 

Cijena jednog tretmana u našem salonu je 70KM

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE