U njezi kose krenite od osnova: kvalitetno pranje i sušenje su baza za zdravu kosu!

0
324

Savjeti dugogodišnjeg frizera Željka Samardžije

U njezi kose krenite od osnova: kvalitetno pranje i sušenje su baza za zdravu kosu

 

Svaka žena želi da joj kosa bude njegovana i lijepa. Od rasta do zažitite kose, svaka potreba za njegovanom kosom zadovoljena je kroz široku paletu proizvoda za njegu kose, stvorenih najsavremenijim ispitivanjima i inovativnim istraživanjima. Ipak, baza njegovane kose jeste kvalitetno pranje i sušenje. Dugogodišnji frizer Željko Samardžija, osnivač Frizerske akademije Željko za Beautiful piše o savjetima za njegu kose.

Inače, Željko je jedan od članova stučnog žirija amaterskog takmičenja koje će se održati u sklopu prvog Sajma kozmetike, ljepote, zdravlja i wellnessa. Takmičenje će se odvijati u 3 kategorije: maturalna frizura, frizura za mladenke te koktel frizura.

Edukacijski program frizerske akademije Željko će Vas motivisati i inspirisati, obrazovati i pružiti znanje koje Vam je potrebno za Vaš profesionalni uspjeh Vašim radom na velikom broju modela koji dolaze svakodnevno na akademiju stičete najbolje praktično iskustvo za vašu profesionalnu karijeru.

 

Piše: Željko Samardžija

 

Radeći preko 30 godina sa kosom došao sam do nekog zaključka da se njega kose uvijek vrti oko sličnih stvari. Daju im vremenom nova imena ali suština nekako ostaje ista.

 

Evo nekoliko mojih stalnih savjeta o njezi kose:

  1. Brinite o svojoj koži glave (skalp)

Temelj za lijepu i punu kosu je zdrav skalp. Redovno stimulišite vlasište masažama. Ovo pojačava cirkulaciju krvi i pojačava lojne žlijezde, koje su važne za zdrav rast kose. Jer majka kose se nalazi u korijenu i o njoj treba posebno brinuti.

  1. Koristite pravi šampon

Prilikom odabira šampona, uvijek pazite da ne sadrži sintetičke hemikalije kao što su silikoni. To može dodati dodatnu težinu vašoj kosi. Pogotovo ako svakodnevno perete kosu, bolje je koristiti proizvode za njegu koji sadrže samo prirodne sastojke.

  1. Prečešljajte kosu prije pranja

Čistite kosu pažljivo prije pranja, posebno ako se koriste proizvodi za oblikovanje poput gela ili spreja. Tako možete lako ukloniti ostatke iz kose i osigurati lako češljanje nakon šamponiranja.

  1. Nikad ne češljajte kosu mokru

Kosa u mokrom stanju je mnogo slabija i veoma krhka, svako agresivno djelovanje na nju može dovesti do pucanja.

–         Preporucujemo da kosu prvo prstima razdvojite kako biste lakse ćešljali

–         Ukoliko farbate kosu obavezno koristiite regeneratore kako bi zatvorili kutikule i lakše češljali

 

  1. Ne perite kosu suviše vrućom voodom

Što vam je veća temperatura vode toliko će vam koža biti isušenija a kosa slabija. Ukoliko možete izdržati jednu minutu hladne vode za kraj donijeće vam blistavost.

  1. Lijepoj i zdravoj kosi treba mnogo vlage

Zato je potrebno  redovno – po mogućnosti nedeljno – priuštiti posebni tretman za kosu koji će joj vratiti vlagu. Milion je proizvoda na tržištu, a ja svakako preporučujem da vam frizer odredi najbolju njegu kose.

  1. Sušenje kose

Svakako da je najbolji savjet za prirodno sušenje kose, ali u današnjim uslovima je to skoro pa nemoguće. Obratite pažnju da se kod feniranja ne postupa agresivno prema kosi. Jaki fenovi i jake prese mogu više da štete kosi od hemijskih preparata.

  1. Vežite kosu noću lagano

Duga kosa je često izložena velikoj torturi, posebno noću kad ležimo na njoj, zato pokušajte lagano da je vežete noću kako bi i ona mirno spavala.

  1. Masna kosa

Stručnjaci se ne slažu oko toga koliko često treba oprati kosu. Međutim, oni ne preporučuju svakodnevno šamponiranje. Svakodnevno čišćenje sa šamponom može stimulirati proizvodnju masnoća u lojnim žlijezdama vlasišta kako bi se kompenziralo stalno uklanjanje prirodnih masti.

Dakle, to je začarani krug: masne dlake se operu, zatim proizvode više masti da bi se uspostavila ravnoteža, a vi želite da se oslobodite masti i uklonite ih.

Proizvodnja masti je prirodan proces koji je važan i za lijepu i zdravu kosu. Ono što mi zovemo mast u kosi je sebum koji se izlučuje preko vlasišta i leži oko kose kao zaštitni sloj. Sa sebumom kosa je  gipka i sjajna. U stvari, kod mnogih ljudi, lojne žlijezde proizvode previše dobrih stvari, a kosa brzo postaje masna.

Preporuka je pokušati nekoliko mjeseci odlagati pranje kose koliko je moguće 2-3 dana, da bi se koža navikla i počela normalnu proizvodnju masti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here