Tamara Jovović Sadiković: Redovni dermoskopski pregledi spašavaju život

0

Digitalna dermatoskopija omogućuje nam uvid u najsitnije detalje mladeža koje naše oko ne može vidjeti.

PIŠE: mr.sci.med.dr.Tamara Jovović Sadiković, specijalista dermatovenerologije.

Tamara Jovović Sadiković rođena je 28.09.1984. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Osnovno i srednje obrazovanje također završava u Sarajevu, gdje upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, te stiče zvanje doktora medicine. 2019. godine postaje spec. dermatovenerolog u Privatnoj dermatovenerološkoj ordinaciji „Derma Zone“. Njeni radovi obajvljeni su u u naučnim časopisima i na naučnim konferencijama.

U današnjem društvu, estetski ideali često postavljaju visoke standarde ljepote, što dovodi do različitih pristupa u očuvanju i poboljšanju izgleda kože. Jedan od čestih estetskih problema s kojima se pojedinci suočavaju su mladeži, koji, iako mogu dodati jedinstven karakter licu, ponekad postaju izvor zabrinutosti zbog potencijalnih zdravstvenih rizika. Osim što su estetski izazovni, mladeži su često izloženi štetnim uticajima UV zračenja, što može imati ozbiljne posljedice po njihovo zdravlje. U ovom tekstu istražit ćemo važnost uklanjanja mladeža i razmotriti potencijalne štetnosti koje proizilaze iz izlaganja UV zračenju, posebno kada je riječ o mladežima na koži mladih ljudi. 

Negativan uticaj UV zraka na kožu ogleda se u pojavi prijevremenog starenja, ali ono što nas treba brinuti više svakako je oštećenje kože i mogući nastanak različitih vrsta pretkanceroza na koži i Malignog melanoma kao jednog od najagresivnijih malignih tumora u ljudskoj populaciji. 

Početne promjene na mladežima samo se rijetko mogu vidjeti golim okom, te su preventivni dermoskopski pregledi mladeža, te svih drugih pigmentnih ali i nepigmentnih promjena na koži veoma važni jer nam omogućavaju da reagiramo na vrijeme, mladeže pratimo poredeći prethodne dermoskopske nalaze kroz godine, a visoko rizične mladeže možemo hirurški ukloniti bez bojazni da će doci do razvoja maligniteta.

U društvu postoji medicinski neutemeljen strah od hirurškog uklanjanja mladeža, međutim jedini ispravan strah je promjena za koju postoji sumnja ili rizik  ostaviti na koži, budući da ukoliko se radi o Melanomu u kratkom vremenu može doci do pojave udaljenih metastaza.

Također, svaki mladež moguće je ukloniti i iz estetskih razloga, ali svakako preporuka je da se svaka promjena po hirurškom uklanjanju pošalje na patohistološku analizu cime se potvrđuje dermoskopski ili klinički nalaz.

Sem malignog melanoma koji uzrokuje najviše UVB zračenje koje je najjače ljeti , UVA zračenje koje je jednako tokom čitave godine uzrokuje aktinične keratoze (prekanceroze), spinocelularni i bazocelularni karcinom koze koji se prezentira klinički kao hrapava crvenkasta promjena na koži ili krastica koja ne zacjeljuje. Nekada se ova vrsta  karcinoma razvijala na koži osoba srednje i starije dobi, međutim dobna granica se pomjerila, te nije rijetkost pojave  i kod mladih osoba zbog neadekvatne i kontinuirane izloženosti UV zračenju.

 Maligni melanom može se razviti u svakoj životnoj dobi, a u višem riziku su osobe svjetlije kože, osobe koje su u porodici imali srodnika sa karcinomom koze  ili malignim melanomom, te osobe koje su imale opekotine od sunca u djetinjstvu.

Važno je naglasiti i da samo jedan odlazak u solarij prije 30 te godine života znatno povećava rizik od razvoja Malignog Melanoma. Samim tim, adekvatna zaštita od sunca tokom cijele godine, izbjegavanje izlaganja suncu od 10-16.00h smanjuje rizik od razvoja maligniteta koze. Digitalna dermatoskopija omogućuje nam uvid u najsitnije detalje mladeža koje naše oko ne može vidjeti, praćenje pacijenta kroz vrijeme i adekvatan pravovremeni tretman ukoliko je potreban.

Ukoliko na koži dođe do bilo koje nove promjene ili stare promjene koja mijenja svoj oblik, boju, blijedi ili tamni znak je za dermoskopski pregled s kojim ćemo otkloniti sumnje ili reagirati na vrijeme.

Redovni dermoskopski pregledi spašavaju život, potpuno su bezbolni, jednostavni za pacijenta, ne zahtijevaju prethodnu pripremu, te se mogu raditi kako kod djece, starije populacije, trudnica bez bojazni od bilo kojeg štetnog djelovanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here