Stevo Pavlović: Izdavanjem monografije, u fotografijama će se napraviti presjek mog kreativnog frizerskog rada

0

Intenzivno radim u salonu, na modnim događajima, edukujem frizere, fotografišem kolekcije frizura, organizujem edukacije gostiju frizera na našoj akademiji, a ovaj projekat bit će jedna divna priča satkana u jednu cjelinu. 

PIŠE: Stevo Pavlović, frizer 

Stevo Pavlović, frizer je iz Ljubljane. Rođen je u selu Pilica, između Bijeljine i Zvornika u BiH, gdje je jedno vrijeme živio sa bakom i dedom, dok su roditelji radili u Njemačkoj. Kroz svoj dugogodišnji rad Stevo iza sebe ima bogatu i uspješnu karijeru, koja se i danas održava istim intenzitetom. Vlasnik je i osnivač Stevo Hair academy već od 1996-te godine. Kroz razgovor smo saznali nešto više o ovom vrhunskom frizeru, a o čemu smo pričali još, čitajte u nastavku. 

Ko je Stevo, recite nam nešto više o sebi?

Kao dijete sam sa roditeljima ‘gast arbajterima’ nakratko živio u Berlinu, a kao desetogodišnji dječak, sa roditeljima sam se preselio u Ljubljanu. Želio sam studirati  historiju, mama mi je savjetovala, da prvo završim neki zanat, da imam više mogućnosti, te me nagovorila za Frizersku školu. Imao sam nevjerovatnu sreću, da sam sticajem okolnosti bio na praksi u najpoznatijem salonu u Ljubljani “Meta Podkrajšek“, gdje sam se oduševio za rad u Frizerskom salonu, te odlučio, da će frizerstvo biti moj životni izbor. Od tada, pa sve do danas, intenzivno radim u salonu, na modnim događajima, edukujem frizere, fotografišem kolekcije frizura, organizujem edukacije gostiju frizera na našoj akademiji, a najnoviji projekat je izdavanje monografije, u kojoj će, prije svega u fotografijama, biti presjek mog kreativnog frizerskog rada.

Kako i kada nastaje STEVO HAIR ACADEMY?

U Novembru 1996-e otvaram svoj prvi salon, a već u Januaru 1997 počinjem sa edukacijama i pokrećem Stevo hair academy. Hair academy je standardni naziv za edukativne centre u svijetu. Ja sam po uzoru na engleske frizerske kuće Vidal Sassoon i Toni & GUy, gdje sam se usavršavao, a one su vodeće u svijetu, osnovao svoju akademiju – edukativni centar.

Prije svega nudimo sveobuhvatni pristup frizerskom poslu, tehnikama šišanja i bojenja kose. Mnogo je zakonitosti i pravila, koji su neophodni za kvalitetan rad u frizerskom salonu. Našim posjetiocima kolegama frizerima uglavnom nedostaje znanja, zbog toga i dolaze na naše edukacije, kao što se i ja i moji suradnici redovno edukujemo, jer je naš posao izuzetno progresivan. Modna industrija, koje je frizertvo sastavni dio, je neprekidno u evoluciji i kreativnom stvaranju novih oblika, novih nijansi i kombinacija boja, konačnih izgleda, tehnika rada, alata, materijala. Sve to želimo prenijeti na kolege frizere, koji dolaze kod nas na edukaciju, ili se edukuju na našim gostovanjima i frizerskim događajima, gdje ja ili moj team nastupamo.

Da li se Vašoj akademiji mogu pridružiti početnici ili frizeri s malo dužim iskustvom, i kakav je odaziv polaznika?

Edukujemo samo frizere, koji žele dodatno znanje, koji su već frizeri u salonima, završili su Frizersku školu ili su još đaci. Na Stevo hair academy ne edukujemo nikoga, ko nije u Frizerskoj školi ili nije završio Fizersku školu. Ima kandidata, koji nisu frizeri, ali šišaju prijatelje, porodicu, pa bi željeli dobiti dodatna znanja. Takvi kandidati bi onda frizirali širi krug ljudi, naravno bez računa, po kućama ‘na crno’, što je nelojalna konkurencija nama frizerima, koji legalno radimo naš posao. Mi takve kandidate ne želimo edukovati.

Nudite li usluge edukacija i vam Slovenije, kakav je odaziv? 

Da, imamo dva takva seminara, ‘Stevo u vašem salonu’ ili ‘Seminar za sekcije – klubove frizera’ , za veće grupe. Prije korone smo imali dosta takvih edukacija u Švicarskoj, Austriji, Holandiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, sada se nadamo, da će to ponovo zaživjeti.

Koje su Vama najdraže tehnike za rad na akademiji, a koje su najzahtjevnije?

Mi radimo isključivo ‘geometriske ‘ tehnike šišanja i farbanja  kose, koje su zahtjevne, ali omogućavaju najbolje rezultate u radu sa kosom. Radi se o preciznom dijeljenju kose, preciznom šišanju i višekratnim kontrolama već ošišane frizure, sa naglaskom na svakom malom detalju. Takva šišanja imaju visok  kvalitet, to se odražava na zadovoljstvu mušterija u frizerskom salonu. Isto važi i za bojenje kose.

Red i disciplina u radu dovode do vrhunskih rezultata. Kad se tome doda i kreativnost i kombinatorika, onda je to nešto potpuno drugo, nego prosječan rad u frizerskom salonu. Mnogo viši nivo.

 

Šta preporučujete tokom ovih zimskih dana, kako njegovati kosu? Koje maske i tretmane biste preporučili?

Zimi grijanje – radijatori u prostorijama u kojima živimo i radimo isušuju kosu. Zato je neophodno poslije pranja, kosi dodati balzam ili kod oštećenije kose masku za dubinsku obnovu, odnosno vraćanje vlage kosi. U kosi je oko 10-15% vlage, a ona se smanjuje zbog vanjskih utjecaja, sunca, topline u zatvorenim prostorijama zimi, feniranja, bojenja kose. Zato je neophodno vraćati vlagu kosi, čime kosa postaje elastičnija, čvršća, mekša na dodir, a i vraća joj se sijaj.

 

I za kraj, šta biste preporučili našim čitateljima?

 

Preporučujem da se friziraju kod frizera. Posebno da ne boje kosu sami kod kuće, jer su jeftine boje iz trgovine slabog kvaliteta, isušuju i oštećuju kosu. Frizeri koristimo kvalitetne profesionalne boje, koje su neuporedivo kvalitetnije. Svjestan sam, da nažalost mnoge žene, naše potencijalne mušterije, sebi teško mogu da priušte redovne posjete frizeru, međutim ipak predlažem rjeđe posjete, ali profesionalan tretman i profesionalne boje. Tako će kosa biti u mnogo kvalitetnijem stanju.

Također savjetujem, da se produkti za njegu kose kupuju kod frizera, koji će vam dati savjet, šta je tačno potrebno vašoj kosi. Kupovina nasumično u trgovinama, gdje je kvalitet šampona, balzama, maski, učvršćivača za kosu zbog mnogo slabijeg kvaliteta, nije dobar izbor za vašu kosu.

 

Izdvojeno: „Ujedno se želim zahvaliti za čast i pažnju koju ste mi posvetili ovim intervjuem. Moje duboko poštovanje vašim čitaocima, kao i kolegama frizerima u Bosni i Hercegovini, među kojima imam puno dragih prijatelja, sa kojima se srećemo na raznim edukacijama, sajmovima i frizerskim događajima u regiji, kao i u inostranstvu. Svi mi frizeri jako volimo naš posao, a frizerstvo je u jednoj velikoj globalnoj anketi, proglašeno za najsretniji posao na svijetu.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here