Sanela Mašović: Kao licencirani edukator profesionalnog šminkanja svoje znanje nesebično prenosim na svoje učenike

0
199

 Nositi zvanje edukatora podrazumijeva ogromno, kako teorijsko tako i praktično znanje koje treba biti preneseno na učenike uz puno razumijevanje i podršku pri svakom narednom koraku.

Sanela Mašović, visažist

Sanela Mašović, rođena je na sjeveru Crne Gore, tačnije u Beranama, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Nakon toga je upisala učiteljski fakultet u Novom Pazaru gdje se i udala, te započela svoje profesionalno bavljenje šminkanjem. Stečeno zvanje licenciranog edukatora profesionalnog šminkanja smatra krunom svog rada.

Sanela Mašović je vizažistica koja svoju ljubav u poslovnom svijetu preusmjerila u make up industriju, gdje je stekla zvanje licenciranog edukatora profesionalnog šminkanja. Ističe kako se njene edukacije razlikuju od ostalih po tome što njen kurs nema nekog određenog roka, nego traje onoliko koliko je potrebno da se dovoljno i kvalitetno usvoji znanje učenika. Pričali smo i o stilovima šminkanja, te o tome šta djevojke najviše traže na terminima za šminkanje, više pročitajte u nastavku. 

Recite nam nešto o sebi, kada ste uplovili u svijet šminkanja?

Svoje profesionalno bavljenje šminkanjem započela sam 2007 godine. Prošla sam sve faze, od učenika do edukatora. Moram priznati da svaki period pojedinačno ima svoje specifičnosti i izazove koji zahtijevaju punu posvećenost i ljubav prema ovom pozivu. Brojna usavršavanja, kako kod domaćih tako i internacionalnih šminkera su me dovela do zvanja jedinog licenciranog edukatora u Sandžaku na šta sam posebno ponosna. Od tada pa sve do sada kroz moje edukacije  je prošlo preko 1000 učenika iz cijele Evrope. Oni mi daju snagu i radost u ovom poslu i motivišu me da nastavim dalje sa još većim uspehom. Ličnu satisfakciju vidim i u tome što su moje učenice ne samo iz našeg regiona, iz Evrope, već i iz celog sveta, a pomenuću da su samo neke iz: Tunisa, Turske, Rusije, Austrije, Nemačke, Luxembourga, Kosova, Crne Gore, BiH.

Također ste edukator, šta nudite Vašim polaznicima?

Nositi zvanje edukatora podrazumeva ogromno, kako teorijsko tako i praktično znanje koje treba biti preneseno na učenike uz puno razumijevanje i podršku pri svakom narednom koraku. U skladu sa tom činjenicom, mislim da sam jedini edukator u Evropi, a možda i šire, koji svoje učenike ne ograničava vremenski koliko će sam kurs trajati, već učimo dok ne naučimo. Neko uči sporije, a neko brže. Također imaju pravo da i posle završenog kursa uvek dođu i obnove zaboravljeno ili nauče nešto novo.

Šta je zapravo savršen make-up look?

Mislim da ne postoji savršen make-up. Verujem da iskustvo koje se stiče godinama, razgovor, osluškivanje želja klijenta, dovodi do toga da žena/djevojka izađe zadovoljna i puna samopouzdanja iz salona.

Koji make-up djevojke najviše traže kada dođu kod Vas?

Akcenat je na arapskom stilu šminkanja. Kako je Novi Pazar poznat po tome da voli, poštuje i neguje svoju tradiciju tako se uz sav taj glamur i zlato ova tehnika savršeno uklapa.

Koji je najveći trend ove sezone kada je u pitanju bridal make-up?

Ovdje možemo sa sigurnošću jedino da konstatujemo da je to individualno. Ponoviću opet, ukoliko su u pitanju tradicionalne svadbe arapski stilovi su najzastupljeniji, a ukoliko se radi o onima koje to nisu onda su to natural stilovi.

Koliko je važna priprema koze za nanošenje make-up?

Diskutabilno! Jako je važna priprema, ali opet ako nemamo razvijenu svijest o tome da treba da njegujemo svoju kožu svakodnevno, onda ni taj dan nije neki prevelik rezultat postignut. Ono što je do nas, uglavnom sve odradimo da bi to izgledalo besprekorno dobro bez obzira na sve nedostatke.

Koje su to po Vašem mišljenju najveće make-up greške?

Najveća greška je ne obaviti razgovor sa klijentom pre samog šminkanja. Morate klijenta pažljivo saslušati i na kraju opravdati njegovo povjerenje.

Postoje li neki svjetski šminkeri čiji stil i način rada cijenite i pratite?

Naravno da postoje. S tim da bih ja radije spomenula šminkere s naših prostora, između ostalih, vašu sugrađanku Aleksandru Gudelj i svog prvog edukatora Branka Bogičevića koji je i učinio da uđem u svet šminkanja sa tako puno entuzijazma i ljubavi.

Za kraj, sta biste preporučili našim čitateljima?

Da budu svoje. Da se ne povode po svaku cenu za trendovima, već da njeguju svoju unutrašnju ljepotu, a vanjsku prepuste nama šminkerima da je samo naglasimo. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here