Teodora Grubor: Svaki dio usluge profesionalnog šminkanja je podjednako važan

0

Rad, trud, želja za učenjem, želja da damo uvijek svoj maksimum, da izlazimo iz zone komfora su definitivno tajni sastojci za uspjeh.

Intervju: Teodora Grubor, profesionalni šminker i edukator.

 Teodora Grubor je profesionalni šminker i edukator iz Novog Sada. Bavi se šminkanjem 7 godina. Karijera šminkera počela je sasvim slučajno preko modelinga. Sa 15 godina počela je da se bavi modelingom i na prvom angažmanu u Turskoj, u kojoj je boravila dva mjeseca, shvatila je da se mnogo više pronalazi u beauty industriji te da uživa u procesu šminkanja i pripreme pred samo fotografisanje, mnogo više nego u samom fotkanju. 

Da se trud i zalaganje na kraju zaista isplati dokaz je Teodora Grubor, profesionalni šminker i edukator iz Novog Sada. Teodora uz make up radi u IT industriji, ali i kao marketing i biznis menadžer. Kako ovo sve uskladiti i opet uspjeti sve, donosimo u nastavku. Divna Teodora za portal BeautiFUL.  

Za početak nam recite nešto više o sebi i Vašem salonu? Koje sve usluge nudite?

Kada sam se vratila, počela sam da učim o šminkanju, sredstvima za rad, poznatim šminkerima itd. Otvorila sam svoju instagram stranicu i polako počela da svoj hobi, nesvesno, pretvaram u posao. S obzirom da sam u to vreme još uvek billa srednja škola, prioritet mi je bio fakultet, tako da je iz mog ugla šminkanje dugi niz godina bio samo “hobi”. Nikada nisam posmatrala to kao posao i tek kada nas je zadesio karantin i čuvena 2020. godina, počela sam više vremena i truda da ulažem u nastup na društvenim mrežama, isprobavanju različitih tehnika šminkanja, prikazu svoje kreativne strane i slično. Nakon karantina, dobila sam poziv od koleginice Ane iz Novog Sada da zajedno radimo u salonu. Mislim da sam tek tada shvatila da meni to zaista jeste posao ali da šminkanje generalno nikad nisam gledala tako jer je to, pre svega, jedna moja velika ljubav. Pored šminkanja, završila sam fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, smer programiranje i zaposlila se u struci ali sam osstala verna i umetničkom duhu.

U novembru 2022. godine, samostalno sam otvorila svoj prvi studio sa ciljem da prosirim svoje usluge i da mojim klijentima ponudim i skole profesionalnog sminkanja preko kojih bi im prenela svu ljubav, znanje i cari ovog posla. Sto se tice usluga, u mom studiu trenutno postoje usluge profesionalnog sminkanja kao i profesionalni kurs za sminkere. Pored toga, drzim edukacije vec oformljenim sminkerima koji zele da unaprede svoje znanje sminkanja. Posebno sam ponosna sto od ove sezone imam pojacanje u studiu pa su sa mnom Ivana (@ivanay) i Andrea (@aandreashine)

Vi ste profesionalni šminker, recite nam kako izgleda Vaš jedan radni dan?

Rekla bih da je moj radni dan poprilično drugačiji od ostalih radnih dana mojih koleginica šminkerki. Zaposlena sam u jednoj IT firmi u Novom Sadu i radim kao Marketing i Biznis menadzer a istovremeno kombinujem i posao šminkera. Moram priznati da je naporno, ali uživam u oba posla. Šminkanje je posao uz koji sam odrasla i uz koji idem u neki svet “mašte”. Tako da, ukratko kako izgleda, trening, posao u IT-ju i zatim popodne šminkanje ili škole šminkanja i tako u krug. 

Šta je ono što biste izdvojili kao „najvažnije“ prilikom nanošenja make up-a?

Mislim da u jednom terminu šminkanja nema nešto što je manje ili više važno jer svaki deo usluge profesionalnog šminkanja je podjenako važan kako bismo došli do željenog rezultata. Međutim, svakako da postoji određeni deo kojem treba posvetiti više pažnje i koji zaista zahteva znanje ali i iskustvo koje ga prati. Kod mene, to je definitivno priprema lica po odredjenim tipovima kože za šminku. Ukoliko ovaj korak nije odredjen na pravi nacin, sa pravim proizvodima, ostatak sminkanja pada u vodu. Zasto? Ne garantuje se dugotrajnost sminke, lice posle nekoliko sati izgleda “neuredno” i nema dobre podloge za ostale korake u sminkanju. 

Što se tiče proljetnih boja, koje su to nijanse koje najviše preferiraju Vaše klijentice?

Ja sam prvenstveno neko ko voli boje, tako da me moje klijentkinje uglavnom prate. Trudim se da izbor boje, prilagodimo toaleti koju klijentkinja oblači za svoju priliku. Kao i prethodnih nekoliko sezona, zelena i plava imaju veoma veliku ulogu kada je reč u šminkanju jer na suptilan ali opet smeo način ističu oči. Svakako, ako pričamo o prolećnim bojama tu su i rozikasti tonovi, breskvasti tonovi pa čak i ljubičasti. Većinski zavisi od ličnih prefenrenci ali rekla bih da su ovih nekoliko boja ono što se najčešće ponavlja. 

Poruka za naše čitaoce i ujedno savjet za sve djevojke/žene kada je u pitanju make up.

Prvenstveno hvala vašem timu na pozivu za ovaj intervju. Zaista uživam u svim mogućnostima koje ovaj posao nudi a jedna od njih je svakako i upoznavanje divnih, vrednih i ambicioznih ljudi. Poruka za čitaoce ali i koleginice bi bila, verovatno kliše: “Verujte u sebe i svoje snove.” Moj početak nike bio lak, jer se na šminkanje kao profesiju u to vreme gledalo potpuno drugačije. Više je bilo “ma ona maše četkicama”. Rad, trud, želja za učenjem, želja da damo uvek svoj maksimum, da izlazimo iz zone komfora su definitivno tajni sastojci za uspeh. Pored toga, savetovala bih da cene svoje vreme. Vreme koje je potrebno za učenjem, usavršavanjem, kupovinom određenih proizvoda, posvećivanju klijentima, čišćenju sredstava za rad kao i materijala i slično. Vreme je krucijalno. Što više vremena posvetimo našoj ruži, ona će biti lepša. Isto je sa šminkanjem. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here