Dalila Čulić: Osnova dobre šminke je prvobitno njega same kože

0

Dobra baza i prajmer su ključni za svaki savršen make up.  

Intervju: Dalila Čulić, makeup artistica

Make up artistica Dalila Čulić jedna je od vlasnika salona „Beauty by Dalila & Kenan“ u Sarajevu. U proteklih 15 godina iza sebe ima uspješne angažmane na modnim revijama, reklamnim kampanjama, editorijalima, serijalima, filmovima, spotovima i brojnim drugim događajima. Dvojac Dalila & Kenan, sestra vizažistica i brat po zanimanju frizer napravili su spoj svojih profesija unazad 7 godina.

U današnjem intervjuu upoznat ćete se sa stavovima i savjetima jedne make up artistice koja svoj posao obavlja sa ljubavlju i strašću. Saznat ćete kako se rodila njena ljubav prema make upu te koliko je važno ulagati u svoje znanje i pratiti trendove. Dobit ćete savjete kako postići prirodan izgled kože te kako izbjeći najčešće make up greške. Osim toga otkrit ćete i koji je proizvod ključan za savršen make up, a koji biste uvijek trebale imati u svom asortimanu.

Za početak recite nam nešto više o sebi, kada se javila ljubav prema makeup-u?

Velika je privilegija raditi ono što volite i u čemu istinski uživate. Ljubav prema mom poslu traje sad već dugi niz godina iako se desila spontano, kao izazov. Inače volim poslove koji daju vidljiv rezultat i koji donose neku pozitivnu povratnu reakciju. Zadovoljne klijentice,  njihov osmijeh i zadovoljstvo koje se ne može sakriti su veliki pokazatelj da svoj posao radite uspješno. Veliki bonus pri tome jeste da ste svjesni činjenice da ste svojim radom usrećili nekoga.

Na koji način pratite trendove i koliko je bitno da šminkeri budu upućeni u makeup tendencije u svijetu kao i da ulažu u svoje u znanje?

Znanje je nešto u što je uvijek vrijedno ulagati u svakoj profesiji pa tako i u našoj. Trendovi i potrebe se mijenjaju vremenom, samim tim stalno imamo nove proizvode kao i tehnike na tržištu. Uz internet i svedostupnost danas je puno lakše informisati se o trendovima, edukacijama, beauty sajmovima, te je itekako važno posvetiti pažnju unapređenju svog znanja kako bi kvalitetnije i uspješnije radili svoj posao. Iako lično ne robujem svakom trendu koji se pojavi u svijetu make upa , važno je biti upućen ali ipak ostati svoj. Nisam baš stava da je svaki trend dobar izbor za svakog, uvijek napominjem da je najbitnije da se mi dobro i ugodno osjećamo u svojoj koži.

Koji proizvod smatrate da je osnova dobre šminke, proizvod u koje bi žene uvijek da investiraju?

Osnova dobre šminke je, prvobitno, njega same kože koja zahtejva posebnu pažnju. Dobra baza i prajmer su ključni  za svaki savršen make up.  

Kako postići prirodan izgled kože, a da šminka bude postojana na visokim ljetnim temperaturama?

U toplim ljetnim danima izbjegavajte upotrebu tečnih pudera, korektora i ostalih baza. Ukoliko imate problematičnu kožu tretirajte direktno probleme na koži, te radije koristite tonirane kreme koje sadrže zaštitni faktor. Tokom ljetnih vručina imajte na umu „Manje je više“ i pustite kožu da diše posebno tokom dana. 

U čemu žene najviše pretjeruju kada se šminkaju same i koje su to najveće make up greške?

Što se tiče pretjerivanja u šminkanju naglasak bi stavila na intenzitetu make upa kao i prilagođenosti istog datoj prilici. Jako je bitno da vodimo računa da razlikujemo i prilagođavamo make up dnevnoj, večernjoj, poslovnoj, svečanoj prilici. Jedna od najčešćih grešaka koja se događa prilikom šminkanja koju bih izdvojila jeste zasigurno pogrešan odabir nijanse i teksture pudera. Boja kože kao i tip kože se mijenjaju tokom cijele godine te je izuzetno važno da dame obrate pažnju prilikom odabira pudera, ukoliko su ipak nesigurne u svoj izbor uvijek se mogu posavjetovati sa stručnim licem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here