Irma Ćatić: Tehnika i umijeće nanošenja šminke vrlo je kompleksna

0

Profesionalni makeup artist ima stručno znanje i iskustvo koje vam može pomoći da postignete izgled kakav želite.

Intervju: Irma Ćatić, makeup artist

Irma Ćatić rođena je 04.10.1984. godine. Živi i radi u Konjicu. Već duži period je zaposlena u jednoj firmi kao menadžer proizvodnje. 2016. godine odlučila je da završi školu šminkanja. Upisala je akademiju Kultura ljepote u Sarajevu i pohađala školu 9 mjeseci.

Makeup nije samo površinski sloj na licu, već može biti i alat za izražavanje i naglašavanje vlastite ličnosti. Upravo iz tog razloga, naša današnja gošća je stručnjak iz ovog područja, osoba koja ima strast prema makeup – u, Irma Ćatić. Šta nam je sve otkrila, pročitajte u nastavku.

Za početak nam recite nešto više o sebi i Vašoj ljubavi prema makeup – u.

Vikend je vrijeme koje provodim u frizerskom salonu kod moje Ide, gdje šminkam i zajedno uljepšavamo naše drage klijentice. Ljubav prema makeup-u je još od malih nogu, dok sam rasla i gledala svoju majku koja je uvijek bila našminkana i tako je i danas i ako je u 60-tim godinama.

Šta je ono što biste izdvojili kao najvažnije prilikom nanošenja makeup – a?

Kao prvo i osnovno priprema kože. Kožu treba temeljito očistiti svojim omiljenim proizvodima za čišćenje i njegu kože, a proces završiti s hranjivom hidratantnom kremom. Kada je koža pripremljena onda šminka lijepo “legne” i lijepo izgleda na licu.

Što se tiče proljetnih i ljetnih boja, koje su to nijanse koje preferiraju Vaše klijentice?

Što se tiče boja moje klijentice  skoro pa uvijek poslušaju mene. Na smeđim očima volim tople smeđe, zlatne nijanse, pigmentirane medene tonove. Ljubičaste i plave boje također će naglasiti smeđe oči. Na plavim očima volim da ubacujem narandžastu i druge tople nijanse koje upotpune plave oči.

Sto se tiče ruževa osim “NUDE” nijansi koje već dugo ne izlaze iz mode, ove sezone u trendu ističu se ljubičasta, nježno ružičasta, narančasto-crvena, kao i sjajni ruževi u crvenim nijansama.

Koji proizvod smatrate da je osnova dobre šminke, proizvod u koji bi žene trebale da investiraju?

Po mom mišljenju to je dobar puder. Za mene je Estee Lauder Double Wear Stay-in-Place broj jedan puder. A što se tiče jeftinije varijante to je definitivno Maybelline SUPER STAY 30h.

U čemu žene najviše pretjeruju kada se šminkaju same i koje su to najveće makeup greške?

Tehnika i umijeće nanošenja šminke vrlo je kompleksna i potrebno je poznavati određena pravila i istih se pridržavati ako želimo istaknuti svoje prednosti a ne mane. 

Najčešća je  greška  u pogrešnoj nijansi i teksturi pudera. Obrve također sve više i češće mi upadaju u oko. Previše tamne i naglašene isto na početku i kraju.

Za kraj, poruka za sve koji prate portal BeautiFUL?

Čitaocima bih poručila : “Budućnost pripada onima koji vjeruju u sebe”. A mojim lijepim damama želim puno zdravlja, da su mi uvijek lijepe, njegovane i sretne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here