Terapija masažom: Poboljšava cirkulaciju, oslobađa od napetosti, stresa i anksioznosti, poboljša san i opušta čitavo tijelo

0
326

Terapija masažom: Poboljšava cirkulaciju, oslobađa od napetosti, stresa i anksioznosti, poboljša san i opušta čitavo tijelo

Priuštite sebi redovno masažu cijelog tijela zbog zdravlja ali i relaksacije

 

Terapija masažom je vrsta tretmana koji postaje sve popularniji. Nekada se smatrala alternativnim pristupom, ali sada postaje sve traženija. Ovaj oblik terapije uključuje tehniku masaže rukama da se poboljša cirkulacija, oslobodi od napetosti, stresa i anksioznosti, poboljša san i opušta čitavo tijelo, te mnoge druge beneficije.

Dijelovi glatkog tkiva na tijelu uključuju mišiće, tetive, vezivno tkivo itd. Ako je osoba napeta i treba joj opuštanje, ili je osoba istegla mišić, neko oštećenje koje zahvata cijelo tijelo kroz živce, terapija masažom mogla bi biti korisna.

Donosimo sedam prednosti masažnih terapija

 

Opuštajuće je

Kada je tijelo napeto i pod stresom, proizvodi nezdrave nivoe poznatog hromosoma, kortizol, koji može uzrokovati debljanje, insomniju, probleme s varenjem i glavobolje. Dokazano je da terapije masažom smanjuju nivo kortizola u tijelu. Ovo omogućava tijelu da se oporavi. Štaviše, ovaj oblik terapije izaziva osjećaj opuštanja, poboljšano raspoloženje i smanjuje nivo stresa.

Smanjuje stres

Ne samo da može pomoći u smanjenju stresa, terapije masažom u dužem periodu mogu i poboljšati nivo energije, smanjiti bolove, stimulirati fizičke i emocionalne nivoe osobe.

Smanjuje krvni pritisak

Terapije masažom pokazale su se kao efikasan faktor u smanjenju krvnog pritiska. Činjenica je da su neke dugoročne studije pokazale da konzistentna terapija masažom može smanjiti sistolički (veći) i dijastolički (manji) krvni pritisak. Štaviše, smanjuje i nivo kortizola u tijelu. Pored toga, stalna terapija masažom smanjuje anksioznost, neraspoloženje, napetost i depresiju. Povodom toga, niži krvni pritisak može smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara, i/ili otkazivanja bubrega, kao i mnogih drugih bolesti.

Opušta mišiće

Cilj ove terapije je da pronađe izvor boli u tijelu, tako što će odstraniti napetost u mišićima, povećati fleksibilnost i opustiti mišiće kao i cijelo tijelo. Masaža potiče cirkulaciju do bolnih ili povrijeđenih mišića, što povećava hranljive materije i kisik u povrijeđenom tkivu. Tako se smanjuje se napetost i oticanje (edem) u mišićima i zglobovima, a povećava i fleksibilnost i umanjuje bol. Pored toga, ovaj oblik terapije također pomaže ispuštanju endorfina (hormona koji uklanja bolove) koji potiče lučenje nivoa dopamina i serotonina u tijelu. Ovi hormoni pomažu tijelu na mnoge načine – fizički i emocionalno. Oni pomažu iscjeljivanju, uklanjanju bolova, osjećaju euforije i pomažu kod smirivanja živaca.

Može poboljšati cirkulaciju

Poboljšana cirkulacija samo je dio efekta redovnih terapija masažom u tijelu. Cirkulacija pomaže u opskrbljivanju bolnih, povrijeđenih ili zgrčenih mišića hranjivim tvarima i tako oni zacjeljuju. Pored toga, masaža potiče cirkulaciju koristeći tehniku pritiska rukama, što pokreće krv kroz oštećene dijelove tijela. Otpuštanjem pritiska potiče se protok nove krvi u tkivo. Tehnikom stiskanja, uvijanja i povlačenja uklanja se mliječna kiselina iz tkiva mišića. Kao rezultat toga, poboljšava se cirkulacija limfne tekućine, koja prenosi metaboličke otpadne tvari dalje od unutarnjih organa i mišića. To rezultira smanjenjem krvnog pritiska i opšte boljom funkcijom tijela.

Poboljšava držanje

Mnogi ljudi pate od bolova u leđima, vratu i mišićima. Međutim, primarni uzrok bola je loše držanje. Zapravo, hronični bol u leđima, koji je broj 1 razlog zbog neodlaska na posao i drugi najčešči uzrok invalidnosti, često je rezultat nepravilnog ili lošeg držanja dok sjedite ili stojite. Štaviše, prekomjerna težina, nepravilno držanje i ponavljanje određenih pokreta može biti uzrok napora u leđima i drugih potencijalnih problema. Kao rezultat, taj napor uzrokuje grčeve, bolove i napete mišiće u kukovima, stražnjici, leđima, vratu i nogama.

Terapija masažom može vratiti tijelo u prirodni položaj. Zapravo, poboljšanje držanja može biti jedan od najbeneficijalnijih i opuštajućih aspekata terapije masažom. Masaža opušta tijelo i mišiće koji uzrokuju napetost i bol lošim držanjem. Ovo omogućava tijelu da dođe u prirodni i bezbolni položaj. Kao dio uzastopnog programa terapije masažom, mišići u tijelo se opuštaju. Pored toga, zglobovi imaju veću slobodu, fleksibilnost, mogućnost pokreta, a mjesto pritiska se oslobađa. Kao rezultat, tijelo se vraća u prirodni položaj. Ukratko, terapija masažom pomaže u ispravljanju držanja i pokreta koji su se vremenom stvorili kao reakcija na bol.

Može poboljšati imunološki sistem

Masaže su od velikih koristi za vaše tijelo. Poznata je činjenica da su osobe koje pate od većeg nivoa stresa, osjetljivije na bolesti i povrede. Kada se stres kombinuje s lošim snom i lošom ishranom, to sve utječe na imunološki sistem tijela. Mogućnost da se prirodno brani od infekcija, patogena i bakterija se znatno umanjuje. Neki se možda pitaju kako to terapija masažom poboljšava imunološki sistem. Studije su pokazale da masaže ne samo smanjuju stres, već i poboljšavaju citotoksični kapacitet imunološkog sistema (nivo aktivnost prirodnih „ubica ćelija“ u tijelu) i poboljšava mogućnost bolje ishrane. Pored toga, masažna terapija može biti odličan dodatak bilo kojem programu vježbanja. Baš kako regularno vježbanje pomaže u održavanju figure, masaže mogu pomoći održavanju imunološkog sistema zdravim i jakim.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here