Transcendentalna meditacija: Način na koji živimo je naš vlastiti odabir

0
479

Istraživanja pokazuju da osobe koji redovno upražnjavaju transcendentalnu meditaciju, imaju bolje zdravlje, više uspjeha u poslu, veći osjećaj unutrašnje sreće i zadovoljstva, bolje međuljudske odnose i slično. Transcendentalna meditacija je najrasprostranjenija, najistraživanija tehnika i njena pozitivna djelovanja su naučno dokazana.

Jeste li se ikad pitali šta je to transcendentalna meditacija? U narednim redovima, više će nam otkriti i reći Džejna Hadžić, cetrificirana učiteljica Transcendentalne meditacije i Sattva Yoge. Rođena je i živi u Sarajevu. Studij Internacionalne ekonomije završila je u SAD-u. Boravila je šest mjeseci na Tajlandu, gdje je stekla zvanje učiteljice transcendentalne meditacije. Šta bi svaki početnik trebao znati o ovoj meditaciji, na koji način se prakticira, koja su pozitivna svojstva, samo su neki od odgovora koje će nam otkriti Džejna Hadžić, cetrificirana učiteljica Transcendentalne meditacije i Sattva Yoge

 1. Ko je Džejna Hadžić?

Uporna, znatiželjna, kreativna i sretna osoba.

 1. Danas većina vodi jako stresan i buran život? Kako pronaći mir i balans?

Ljudi su danas pretrpani obavezama, odgovornostima i očekivanjima koja misle da moraju ispuniti. Način na koji živimo je naš vlastiti odabir. Kada postanemo svjesni da imamo ulogu na ovom svijetu i da ostavljamo tragove svakim svojim djelom i izgovorenom riječi, onda počinjemo da se mijenjamo i budemo upravo ono što želimo vidjeti u društvu kojem živimo. Negativnosti koje se promovišu svuda oko nas upravo najviše doprinose mentalnoj napetosti. Život je veoma jednostavan, mir i balans su prirodno u nama. Ukoliko želimo, možemo prestati tolerisati i doskočiti stresu jednostavnim tehnikama.

 1. Bili ste u šestomjesečnoj izolaciji na Tajlandu, gdje ste dobili zvanje učiteljice transcendentalne meditacije. Recite nam kako i kada se javilo zanimanje za meditaciju?

Meditacija je došla u vrijeme kada je u mom životu i okolini bilo previše stresa. Znala sam da moram da zasučem rukave i krenem da radim na sebi, da od drame nemam ništa što mi može olakšati dušu. Nakon što sam naučila tehniku transcendentalne meditacije, to je bila ljubav na prvi pogled. Tajland i šestomjesečno školovanje koje se po programu održava u izolaciji od vanjskog svijeta, mi je dalo slobodu uma i otvorilo srce. Međutim, sva ljepota koju meditacija donosi se nikada ne završava, nemamo cilj prema kojem idemo, nemamo očekivanja zbog kojih možemo da se razočaramo. Jednostavno budemo i to je ta ljepota življenja.

 1. Koliko se Vaš život nakon toga promijenio i u kom smislu?

Postala sam više odana svojim snovima, a ne svojim traumama i strahovima. Promjenila sam svoj pristup životu, postala sam svjesna svakog trenutka i odabira koje pravim, bez pretjeranog razmišljanja, analize svake situacije i potrebe da sve kontrolišem.

 1. Šta je zapravo transcendentalna meditacija i na koji način se prakticira?

Transcendentalna meditacija podrazumjeva jednostavan, prirodan i nenaporan postupak koji se upražnjava dva puta dnevno, udobno sjedeći sa zatvorenim očima. Smatra se jednim od najdjelotvornijih načina samo-razvoja.

 1. Šta bi svaki početnik trebao znati o ovoj meditaciji?

Osnovno je da želite meditirati, a ne da bi trebali meditirati. Dovoljno je stvari koje nametnuto trebamo da radimo, imamo, kažemo. Meditacija odnosno yoga ne treba da bude nametnuta već da bude lični odabir i Vaša sloboda.  Transcendentalna meditacija je tehnika dubokog odmora, uči se jednom, a koristi cijeli život. Meditacija je baza, osnova bilo kakvog rada na sebi.

 1. Koja su pozitivna svojstva prakticiranja transcendentalne meditacije? Kako utječe na zdravlje?

Redovnom primjenom transcendentalne meditacije, iz dana u dan sve je manje stresa, a nervni sistem radi sve normalnije. Zato istraživanja pokazuju da osobe koji redovno upražnjavaju transcendentalnu meditaciju, imaju bolje zdravlje, više uspjeha u poslu, veći osećaj unutrašnje sreće i zadovoljstva, bolje međuljudske odnose i slično. Transcendentalna meditacija je najrasprostranjenija, najistraživanija tehnika i njezina pozitivna djelovanja su naučno dokazana.

 1. Postoji li nekoliko oblika meditacije? Koji?

Sve tehnike meditacije, a danas ih ima na hiljade i stalno izmišljaju nove, možemo podjeliti na tri grupe: tehnike meditacije koje zahtjevaju koncentraciju – kontrolu uma, meditacije koje uključuju kontemplaciju – razmišljanje o nečemu i transcendentalna meditacija kojom izlazimo iz polja mišljenja i ulazimo u polje bez misli. Postoje različite tehnike meditacije, a na osobi je da odabere onu koja joj najviše odgovara. Ne postoji jedna “ispravna” tehnika, jer svaka od tehnika ima svoje prednosti. Važno je odabrati jednu praksu meditacije i držati se nje.

 1. Koliko je svijest kod građana BiH razvijena o ovoj meditaciji?

Moja uloga je da radim na podizanju svijesti građana o zdravom i svjesnom načinu života kroz tehnike transcendentalne meditacije i Sattva yoge. Interes postoji, svijest se polako mijenja, jer građani žele pozitivne promjene u društvu u kojem žive, ali moraju znati da svaka promjena kreće od njih samih. Razmaženi smo, sve više stvari nam smeta. Hrana, voda, vazduh, vremenski uslovi, ništa nam više nije dovoljno dobro. Olako nalazimo krivce za stanje kolektivnog nezadovoljstva, ali teško sebe mijenjamo. Svi građani koji žele izaći iz zone samosažaljenja i negativnosti, sigurno će naići na put znanja o meditaciji i yogi.

 1. Šta Vas čini sretnom i ispunjenom?

Meditacija, duga šetnja, jaka crna čokolada, sunce i zagrljaj mi uvijek stavljaju osmjeh na lice, ali ljubav je za mene ključ do sretnog i ispunjenog života.

 1. Kako izgleda Vaš dan?

Nastojim da se probudim uvijek prije izlaska sunca, prije svitanja. To je moje vrijeme za pranayamu, meditaciju i asane. Nakon toga, spremna sam da započnem dan i dočekam izazove. Svaki dan vidim kao novu lekciju koju treba da naučim, jer znanja nikada nije dovoljno.

 1. Na koji način naše čitateljke mogu doći do Vas kako bi naučile ovu tehniku?

Putem društvenih mreža Facebook i Instagram, te putem e-mail adrese studio@meditacija.ba.

 1. Za kraj, imate li neku poruku ili savjet za naše čitateljke?

Prestanite umanjivati svoju vrijednost. Oslobodite se svega što vas sputava, glavu gore i hrabro koračajte kroz život. Živite sada. Nemojte misliti da ćete kasnije sve nadoknaditi.

beautfilu.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here