Uradite detox i čiščenje vašeg tijela nakon praznika

0
596

Sezona praznika u većini slučajeva znači da smo okruženi rafiniranim ugljikohidratima, alkoholom i porodicom, zbog čega često unosimo veće količine hrane. Povećanje težine tokom praznika je stvaran problem, i to zahvaljujući konzumiranju više ugljikohidrata, šećera i alkohola nego što je normalno – što mnogi od nas rade tokom praznika.

Nakon proslave možda ćete se osjećati kao da vam treba reset. Iako nema ništa loše u tome da se malo prepustite užitku, sjetite se kako dobar okus kolačića može otežati povratak uobičajenim zdravim navikama. Zbog toga, u nastavku pročitajte savjete stručnjaka koji će vam pomoći u toj misiji.

Napravite plan vježbanja i držite ga se

Iako je ovaj savjet u neku ruku preventivan, morate se pripremiti za uspjeh. Najbolji savjet koji imamo kada je riječ o tjelovježbi je – počnite danas! Preporučuje se planiranje treninga prije vremena i ulaganje napora kako biste se pridržavali plana. Također, pijte puno puno vode.

Isprobajte probavne enzime

Svi znamo da praznici mogu biti stresni. Iako ovo može stvoriti određenu napetost kod članova porodice, to također može utjecati na našu probavu. Stres može smanjiti broj enzima koje vaše tijelo stvara, što zauzvrat otežava razbijanje unesene hrane. Preporučuje se uzimanje probavnog enzima širokog spektra, koji će vašem tijelu pomoći da razgradi proteine, masti, ugljikohidrate i vlakna. To može pomoći smanjiti nadutost i poboljšati probavu, čak i kada ste pod stresom.

Uzmite suplemente selena

Osjećate se tromo nakon toliko pire krompira? Isprobajte dodatak koji sadrži selen. Pokazalo se da selen pomaže u održavanju štitnjače, što zauzvrat pomaže u regulaciji vašeg metabolizma.

Jedite dovoljno proteina

Za zdravlje probavnog sistema preporučuje se povećanje unosa proteina za doručak.  Cilj je za doručak unijeti 20 do 25 grama visokokvalitetnih proteina kako bi šećer u krvi bio stabilan i pomogao smanjiti nadutost zbog preopterećenja ugljikohidratima. Isprobajte jaja, pureću šunku ili visokokvalitetni proteinski prah.

Jedite cjelovite ugljikohidrate

Zamijenite kolačiće ugljikohidratima poput slatkog krompira i paprik. Ti su ugljikohidrati puni hranjivih sastojcima koji su vam potrebni za detoksikaciju. Osim toga, ugljikohidrati u cjelovitoj hrani polako se probavljaju kako bi se održao stabilan šećer u krvi kako bi se smanjila želja za više ugljikohidrata.

Jedite više prokulica

Preporučuje se unos prokulica, kupusa i kelja. Razlog je taj što sadrže hranjive sastojke koji će vam pomoći u pravilnom radu jetre i eliminirati toksine.

Budite kreativni s hidratacijom

Biti hidratiziran jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti kako biste pomogli svom tijelu da se detoksicira od dva mjeseca prerađenih ugljikohidrata i obilnog alkohola. Ali, ne morate samo piti vodu da biste iskoristili blagodati. Naravno, voda podržava probavu i izlučivanje, ali to može biti i u obliku sočnog voća i povrća, juha, čorbi i biljnih čajeva bez kofeina.

Počnite uzimati probiotike

Ako još niste počeli uzimati probiotike, nema boljeg vremena od sadašnjeg. Još jedan izvrstan način za uklanjanje napuhanosti je svakodnevno uzimanje probiotika; zdrava crijeva poboljšat će probavu i stoga uzrokovati manje nadutosti. Probiotici pomažu vašim crijevima povećavajući broj dobrih bakterija.

Riješite se stagnacije

Ako ste pod stresom, energija vašeg tijela neće se pomicati, a jedan od simptoma je nadutost. Neki od najboljih lijekova za nadutost su čaj od đumbira, čaj od mente i rotkvice ako imate zatvor. Hrana koja uzrokuje stagnaciju je masna hrana, hidrogenirana ulja, crveno meso, mliječni proizvodi, prerađeno brašno, kolači i čips.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here