Utjecaj UV zraka na kosu

0

Kada bi vas pitali da li koristite kremu koja sadrži SPF tokom perioda sunca, vjerujemo da bi odgovor 99% ispitanika bio potvrdan. Ali šta bi se desilo kada bi to isto pitanje postavili u kontekstu kose? Vjerojatno negativan odgovor koji bi dali u vama budi pitanje mogu li uopšte UV zraci da oštete naše vlasište i kosu .. odgovor je definitivno DA!

Većina nije svjesna da i kosa ima potrebe. Kako na kosi ne osjećamo fizičke manifestacije poput onih koje alarmira naša koža, o istoj zaštiti ne vodimo računa. Iz tog razloga govorimo o ovoj temi, budući da UV zraci i te kako mogu oštetiti našu kosu i značajno utjecati na teksturu, elastičnost i boju direktnim oštećenjem zaštitnog lipidnog sloja vaše kose, degradacijom unutrašnje strukture proteina, kao i pigmenta kose. Također, navodimo i povezanost suhoće sa oštećenjem od UV zraka, uslijed njihovog podsticanja slobodnih radikala koji djeluju unutar kutikula čineći kosu dehidriranom.

Mehanizam oštećenja

Kao što smo već rekli, svjetlo u ultraljubičastom spektru, uključujući UVA i UVB svjetlo, može ozbiljno oštetiti kosu.

Radiološke osobine ovog spektra mogu uništiti pojedinačne vlasi, folikule koji proizvode dlaku, rastaviti proteinske veze (djelujući na sjaj i kvalitet dlake), izblijediti boju kose. Većina štetnih efekata koje sunce uzrokuje je jednostavno zbog isparavanja prirodnih ulja koja održavaju vlasište zdravim i sjajnim. Izlaganje toploti i direktnom UV zračenju dovodi do toga da mnoga od ovih ulja ispare sa vaših vlasišta, oduzimajući vlagu i prirodni sjaj vašoj kosi. To može dovesti do toga da kosa postane suha, krhka i lomljiva u kratkom roku, ali može i ozbiljno da zaustavi budući rast ako se ne kontroliše. Radijacija UV svjetla vremenom izvlači dodatnu vlažnost iz vlasišta, ali i prirodno zaustavlja proizvodnju novih kutikula kose i dovodi do oštećenja pora u folikulu dlake.

UVA / UVB zraci menjaju pigment u lancima folikula, tako da gubitak boje može biti značajan. Navodimo primjer o kojem možete razmisliti i uporediti situaciju.

Da li ste ikada primijetili da zavjese na prozorima, namještaj, vrata ili bilo koji predmet u blizini sunčeve svjetlosti vremenom bledi? Isto to se dešava i sa kosom. UV zraci vremenom oštećuju proteinske i keratinske veze koje su u velikoj mjeri ono što vašoj kosi daje fleksibilnost, otpornost na kovrdžanje i pucanje, snagu i sjaj.

Utjecaj na lipide

Zdrave vlasi imaju prirodni, spoljašnji lipidni sloj koji služi kao barijera i zaštita od egzogenih faktora. Kada UVA i UVB zraci oštete lipidni sloj vaše kose i razbiju ovu barijeru, dolazi do gubitka vlažnosti i funkcije „lakoće kretanja“. Rezultat je dehidracija, kovrdžanje, tupost, gubitak prirodnog „zamaha i njihanja“.

Utjecaj na proteine

UV oštećenje ne utječe samo na površinu već može oslabiti i unutrašnju strukturu proteina vaše kose. Glavni sastojak koji drži kosu zajedno je keratin – ključ elastičnosti i snage. Dugotrajno oštećenje ovih proteina UV zracima čini kosu slabom i sklonu lomljenju i pucanju vrhova.

Utjecaj na pigment

UV zraci mogu oštetiti boju vaše kose, bilo da je prirodna ili hemijski obrađena. Ovaj utjecaj nastaje uslijed oštećenja melanina koji se raspada i raspršuje pa kosa postaje svjetlija.

Kod hemijski obojene kose, efekat se ostvaruje modifikacijom i degradacijom molekula boje.

#hairtips  Kako zaštititi kosu?

Osim preparata koji su specijalno namijenjeni zaštiti, navodimo i nekoliko savjeta koji mogu biti korisni:

~ uradite tretman dubinske hidratacije vlasišta,

~ koristite proizvode sa UV filterima,

~ koristite povremeno maske za regeneraciju,

~ nanosite prirodna ulja,

~ koristite preparate za zaštitu kose od oštećenja.

Kada govorimo o preparatima za kosu, uvijek podvlačimo značaj individualnog pristupa njezi uslijed različitosti među individuama. Zato je važno da koristite proizvode shodno vašim potrebama. U apoteci koja koristi uslugu pregleda kose i skalpa pomoću dijagnostičkog sistema, nakon pregleda na mikroskopskom nivou, dobijete detaljnu analizu i preporuku shodno trenutnom stanju. Zato, sada kada ste otkrili da je i vaša kosa izložena štetnom utjecaju sunca, pobrinite se za svoju kosu!

Kompanija Aksecnt&Co d.o.o. – Distributer aparata za analizu kože i kose

www.aksennt.com 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here