Uvrstite tikvu u vašu prehranu – osim što jača imunitet, čuva i liniju

0
419

Iako se tikva obično smatra povrćem, u stvari je voće, jer sadrži sjemenke. Ipak, nutritivno je sličnija povrću nego voću. Osim svog izvrsnog okusa, tikva je hranjiva i povezana je sa mnogim zdravstvenim benefitima. Evo nekoliko blagodati tikve!

Visoko hranjiva i bogata vitaminom A

Tikva ima impresivne nutritivne vrijednosti.

Jedna šoljica tikve (245 grama) sadrži:

Kalorije: 49

Masnoća: 0,2 grama

Proteini: 2 grama

Ugljikohidrati: 12 grama

Vlakna: 3 grama

Vitamin A: 245% referentnog dnevnog unosa (RDI)

Vitamin C: 19% RDI-a

Kalij: 16% RDI-a

Bakar: 11% IRD-a

Mangan: 11% IRD-a

Vitamin B2: 11% RDI-a

Vitamin E: 10% RDI-a

Gvožđe: 8% RDI-a

Male količine magnezijuma, fosfora, cinka, folata i nekoliko vitamina B grupe.

Osim što je prepuna vitamina i minerala, tikva sadrži i relativno malo kalorija, jer sadrži 94% vode. Također ima visok udio beta-karotena, karotenoida koji vaše tijelo pretvara u vitamin A. Osim toga, sjemenke bundeve su jestive, hranjive i povezane su s brojnim zdravstvenim prednostima.

Visok sadržaj antioksidansa može smanjiti rizik od hroničnih bolesti

Slobodni radikali su molekuli nastali metaboličkim procesom vašeg tijela. Iako su vrlo nestabilni, imaju korisne uloge, poput uništavanja štetnih bakterija. Međutim, prekomjerni slobodni radikali u vašem tijelu stvaraju stanje zvano oksidativni stres, koje je povezano s hroničnim bolestima, uključujući bolesti srca i rak. Tikve sadrže antioksidanse, kao što su alfa-karoten, beta-karoten i beta-kriptoksantin. Oni mogu neutralizirati slobodne radikale, zaustavljajući ih da oštete vaše ćelije. Studije na životinjama pokazale su da ovi antioksidanti štite kožu od oštećenja od sunca i smanjuju rizik od raka, očnih bolesti i drugih štetnih stanja.

Vitamin A, lutein i zeaksantin mogu zaštititi vaš vid

Sasvim je uobičajeno da se vid pogoršava s godinama. Srećom, jedenje pravih hranjivih sastojaka može smanjiti rizik od gubitka vida. Tikva ima puno hranjivih sastojaka koji su povezani sa jakim vidom kako vaše tijelo stari. Na primjer, njen sadržaj beta-karotena pruža vašem tijelu neophodni vitamin A. Istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina A vrlo čest uzrok sljepoće. Također, ljudi s većim unosom beta karotena imaju znatno manji rizik od katarakte, čestog uzroka sljepoće. Tikva je također jedan od najboljih izvora luteina i zeaksantina, koji su povezani sa manjim rizikom od starosne degeneracije makule. Uz to, sadrži velike količine vitamina C i E, koji djeluju kao antioksidanti i mogu spriječiti da slobodni radikali oštete vaše ćelije oka.

Hranjivi sastojci i niska kalorijska vrijednost mogu promovirati gubitak kilograma

Tikva se smatra hranjivom hranom, a uz to ima nevjerovatno malo kalorija iako je prepuna hranjivih sastojaka. Zapravo, tikva ima manje od 50 kalorija po šoljici (245 grama) i sastoji se od oko 94% vode.  Jednostavno rečeno, tikva je namirnica namijenjena mršavljenju jer je možete unijeti više od drugih izvora ugljikohidrata – poput riže i krompira – ali ipak unosite manje kalorija. Štaviše, tikva je dobar izvor vlakana, koja vam mogu pomoći u smanjenju ap

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here