HomeFitness&zdravljeVernes Pereonal: Sve što trebate znati o kalorijama 

Vernes Pereonal: Sve što trebate znati o kalorijama 

Ljeti dolazimo u velike izazove sa kalorijama, a tu prvenstveno se misli na tečne kalorije, gdje velike količine kalorija možemo da veoma brzo na ukusan način unesemo u sebe.

Piše: Vernes Pereonal

Vernes Pereonal je Health&Fitness Coach i profesor sporta i tjelesnog odgoja. Vlasnik je tri fitnessa u Tešnju, Usori i Doboju a ovim poslom se bavi unazad 15 godina. Zadnjih 5 godina je zajedno sa svojim timom usavršio program mršanja NewBody4Life sa kojim pomažu osobama starijim od 30 godina da dođu do svoje željene kilaže, zdravlja i izgleda. Unazad 3 godine je uspostavio i svoju aplikaciju i rade online programe mršanja sa ljudima širom svijeta. Trenutno u programu imaju preko 200 žena iz 15 različitih zemalja.

Kalorije nisu na „dobrom glasu“. Kalorije krivimo za sve, počevši od toga da osjećamo grižnju savjest jer smo uživali u omiljenom slatkišu do toga kako nam ne mogu omiljene pantale. Da razjasnimo stvar, kalorije su gorivo našem tijelu, samo trebate da pravite balans svoje prehrane. Sve ostalo prepuštamo da nam objasni neko ko je u ovom poslu više od 15 godina. Kalorija je mjerna jedinica za energiji, u prehrani kalorija znači količinu energije koju hrana ili piće daje čovjeku kada je pojede ili popije.

Kompletna filozofija dobijanje kilaže, održavanje kilaže i skidanje se svodi na balans te energije, odnosno kalorija.

Ako unosite više kalorija nego što trošite vi ćete dobijati na kilaži, ako trošite više kalorija nego što unosite onda će vam kilaža padati, a ako vam kilaža stoji onda količina kalorija koju unosite i trošite je jednaka. Što se količine kalorija tiče 1 kalorija iz jabuke i 1 kalorija iz čokolade su apsolutno iste. To je isto kao kada trebate da pređete jedan kilometar; npr. da li ga prešli preko vode, zemljom ili išli zrakom, taj jedan kilometar je uvijek jedan kilometar.

Što u konačnici znači da možeš da jedeš po cijeli dan čokoladu i ako si u kalorijskom deficitu (da više trošiš kalorija nego što unosiš) ti ćeš gubiti na kilaži.

Naravno, kada unosite 100kal kroz čokoladu vi ne unosite skoro ništa korisno u vaše tijelo, a ako unesete 100kal iz jabuke unijet će te neke vitmine, minerale, vlakna, sve ono što je potrebno organizmu. Količina kalorija koja je potrebna svakom čovjeku nije ista, ona zavisi od dobi, spoli, tjelesne težine i visine, tjelesnog tipa, dnevne aktivnosti. Zbog toga neki mogu da jedu više a da se ne udebljaju.

Ljeti dolazimo u velike izazove sa kalorijama, a tu prvenstveno mislim na tečne kalorije, gdje velike količine kalorija možemo da veoma brzo na ukusan način unesemo u sebe. Tu spadaju sva osvježavajuća pića, sokovi gazirani, negazirani, cijeđeni, vode sa okusom, sladoledi i slično. Postoje i one takozvane skrivene kalorije. Nprimjer neke kafe, cappuccina, macchiata mogu imati i do 400/500 kalorija. Što je količina kalorija jednog kompletnog obroka.

Obratite pažnju i na to ako vam je zdravlje i vaš izgled bitan

Moj savjet za kraj je da gledate tabele nutritivnih vrijednosti hrane i piće koje konzumirate i da postajete svjesni količine kalorija koju unosite kroz dan u sebe. Što se potrošnje tiče kroz adekvatne vježbe snage, odano težinske treninge možete ubrzati svoj bazalni metabolizam odnosno potrošnju kalorija kada ništa ne radite, što vam u konačnici omogućava da unosite više kalorija a ne debljate se.

A za svakodnevni balans energije redovna šetnja i kretanje je idealna stvar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE