HomeFitness&zdravljeVježbanje tokom menstrualnog ciklusa, da li je dozvoljeno?

Vježbanje tokom menstrualnog ciklusa, da li je dozvoljeno?

Da li Vas pomisao na vježbanje tokom menstrualnog ciklusa tjera da zauvijek odložite svoju opremu sa strane?

Ukoliko imate nedoumica oko treninga i kako on može utjecati na vaše tijelo, niste sami. Postoji mnoštvo razloga zbog kojih ljudi preskaču svoje treninge u ovom periodu mjeseca, ali zapravo nema razloga da preskačete trening.

Prednosti vježbanja tokom menstrualnog ciklusa

Pridržavanje rutine koju imate može pomoći u ublažavanju menstrualnih tegoba koje prate menstruaciju. 

Doktori objašnjavaju da se tokom menstruacije žene osjećaju umorno i manje energično zbog progesterona i estrogena koji budu veoma niski.

Uslovno rečeno preskakanjem treninga nećete „uštediti“ energiju ili osjećaj umora. Umjesto da preskačete trening, iskoristite tu priliku da naučite nešto novo, te vam donosimo savjete koji će vam sigurno goditi tokom ciklusa.

Ublažite simptome PMS-a

Ako se osjećate umorno i ako se vaše raspoloženje mijenja u danima prije menstruacije, aerodbne vježbe mogu ublažiti osjećaj umora i razdražljivosti.

Osobodite se endorfina 

Prednost vježbe je u tome što se u toku vježbanja oslobađa hormon endorfin. Budući da je endorfin „prirodni lijek“ protiv bolova, tokom vježbe možete osjetiti olakšanje.

Poboljšajte svoje raspoloženje

Vježba poboljšava mentalno raspoloženje i povećava cirkulaciju. Vježbe ublažavaju grčeve, glavobolju ili bolove u leđima koji se javljaju zbog menstruacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE