HomeLjepotaVrijeme je da za 5 minuta tretmana budete svježe i lijepe

Vrijeme je da za 5 minuta tretmana budete svježe i lijepe

Mnogo bolji estetski rezultat se postiže kombinacijom procedura. Hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, plazma, su već duže vrijeme alternativa estetskim operacijama i sve više žena i muškaraca se odlučuje za njih. Tretman nije invazivan, ne zahtjeva oporavak, brzo se izvodi, siguran je, neposredno vidljiv rezultat a nema odsustva sa posla. Sve o tretmanima za lifting lica pišu Prof. Dr. Reuf Karabeg i prof. Dr. Amela Karabeg.

 

Prof. Dr. Reuf Karabeg i prof. Dr. Amela Karabeg

 

Usporavanje procesa starenja i saznati kako postići ljepši izgled za samo nekoliko minuta tretmana su ciljevi ovog članka. Tretmani nisu invazivni, ne zahtjevaju oporavak, brzo se izvode, sigurni su. A rezultat je odmah vidljiv i nema odsustva sa posla. Bolje rečeno, može se uraditi i na pauzi svakodnevnog posla.

Inače se starenjem gubi potkožno masno tkivo, javljaju se bore, suhoća i atrofija kože i potkožnog masnog tkiva. Uzrok starenja su i vanjski faktori, a jedno od njih je izlaganje ultraljubičastim zracima koji dovode do oštećenja vezivnog tkiva, pa se koža nabora, postaje suha, javljaju se prošireni kapilari i promjena pigmentacije.

FOTO: Radovi doktora

Proces starenja se ne može zaustaviti, ali ga možemo usporiti uz pomoć neinvazivnih metoda. Navodimo najvažnije metode koje koristimo.

Hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, plazma(PRP), lipofiling (popunjavanje bora vlastitom mašću), lokalna primjena radiofrekvencije, dermoabrazija itd. su već duže vrijeme alternativa estetskim operacijama, te se sve više žena i muškaraca odlučuje za neke od ovih procedura. 

Dvostruko je dejstvo filera: popravljanje tonusa i čvrstoće kože i podsticanje stvaranja novog kolagena. Premium fileri kao npr. Juvaderm Volift, se mogu koristiti za tretman dubokih bora, konturisanje lica, povećanje volumena usana, brade, obraza. Pacijenti su beskrajno zadovoljni rezultatom procedure. 

Imaju vlastitu tajnu za prirodan izgled i/ili neoperisani ili netretirani izgled pacijenta

Jedan od djelića koji doprinosi globalnoj tajni prirodnog izgleda koji ostvarimo u praksi je u umjerenosti. Prirodan izgled podrazumijeva da se ne naruši mimika lica i da nema tzv. plastičnog izgleda lica. Dešava se da pacijentice imaju želje koje nisu u skladu sa konturama lica. Hirurg ne smije da pristane na takve nerealne zahtjeve, jer u protivnom rezultati mogu biti razočaravajući. Zato je važna konsultacija sa estetskim hirurgom koji će uvažiti želje pacijenta, ali u granicama realnog. 

Ključ uspjeha: prava tehnika, adekvatan tretman, personaliziran pristup, educiran hirurg

Detaljan pregled lica pomaže hirurgu da izabere pravu tehniku i adekvatan tretman: filer, botoks, transplantacija masnog tkiva, plazma-PRP, piling, dermoabrazija, mezoterapija i sl. ili kombinacija (koju svaki hirug posjeduje) za svakog pojedinačnog pacijenta. Ključ uspjeha je individualni pristup. Precizna tehnika i poznavanje anatomije lica omogućava hirurgu da postigne najbolje rezultate bez neželjenih efekata. Često nam se javljaju pacijentice sa predimenzioniranim usnama koje liče na pačije, a koje su rezultat neprofesionalno urađenog tretmana. Razlog je taj što se koristi neadekvatna tehnika, nepoznavanje anatomije lica i jeftini, manje kvalitetni fileri. Uz pravilan odabir ljekara bitan je odabir preparata, pošto danas na tržištu ima puno filera od različitih proizvođača.

Fileri najnovije generacije

Uz pomoć filera (kojim se popunjava udubljenje) može se postići i  lifting efekat. Zavisno od toga koja se regija tretira, odabere se najprikladnija tehnika apliciranja, kao i adekvatan filer određene gustoće. Ne može se istim filerom tretirati područje nazolabijalnih brazdi i korigovati podočnjaci. Ovisno od gustoće filera trajnost postignutog učinka je cak do 12 mjeseci, a trajnost učinka kod proizvoda veće gustine može biti  čak i duže.

Prilikom procedure ubrizgavanja filera veoma je važno da odaberete licenciranog hirurga. Nemojte se nikada opredjeliti za jeftine filere i neprovjerene
i neiskusne estetske hirurge. Najbolja potvrda da je estetska procedura uljepšavanja lica uspjela, je da niko ne primjeti da ste ili šta ste radili na licu, ali da okolina primjeti da izgledate ljepše i svježije,sigurnije ,samouvjerenije.

Fileri nove generacije su biološkog porijekla i bazirani na hijaluronskoj kiselini koja se prirodno nalazi u organizmu, a funkcija je da na sebe veže vodu. Kako starimo smanjuje se količina hijaluronske kiseline uz gubitak volumena na određenim djelovima lica. Hijaluronskim filerima se tretira zona lica, vrata, dekoltea, kože na rukama, uklanjanje podočnjaka, povećanje i preoblikovanje usana, konturisanje jagodica, linije vilice i brade, nazolabijalnih brazdi (od nosa do uglova usana), marionetskih brazdi (od uglova usana prema bradi). 

Njihovim injiciranjem se smanjuju bore i vraća se volumen i elastičnost kože, podiže se tonus brade i obraza, preoblikuju se usne i čitavo lice. Osim toga, fileri utječu na regeneraciju i stvaranja novog kolagena. Ono što je važno jeste da svaki takav proizvod mora biti registrovan kako bi se spriječila distribucija neprovjerenih i potencijalno štetnih proizvoda.

Dakle,odabir (prvenstveno) ljekara i pravilan odabir preparata su prevažni za uspjeh. Jer danas ima puno estetskih hirurga (nažalost ,mnogi nelicencirani ljekari ali, tragičnije i osobe koje to nikako ne bi smjele, bez ikakve medicinske naobrazbe) ali na tržištru i filera od različitih proizvođača. Ipak, hijaluronska kiselina je zlatni standard. Fileri sa kojima radimo su fileri najnovije generacije koji su najkvalitetniji, a to su Juvaderm fileri (Voluma, Volbela, Volift), koje odlikuje bezbjednost, prirodan izgled i dugotrajnost. Oni traju duže nego što proizvođač obećava, a to je zbog niske molekularne težine i visoke gustoće filera. 

Upotreba botoksa u estetske svrhe  

Tretman botoksom predstavlja jedan od najidealnijih, najpopularnijih i najčešćih estetsko-kozmetskih zahvata. Uklanja bore u području čela, oko očiju, na usnama (pušačke), bradi,vratu itd. Tretiraju se bore u korjenu nosa (zona mrštenja), horizontalne bore čela, bore smijalice sa strane očiju, horizontalni nabori u području obje strane nosa, mišićne trake na vratu itd. 

POSEBNO IZDVAJAJU

Uz to navodimo i 2 dodatna razloga i dejstva botoksa nakon čije primjene biste se osjećali sigurnije i bolje su sprečavanje glavobolje (baš kad ne treba) i sprečavanje prekomjernog znojenja.

Migrena. Da ne biste imali nelagodu i glavobolje treba naglasiti da je botoks posebno koristan u liječenju migrena koja je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja se javlja periodično. Zastupljena je 12-20% žena i 6% muškaraca. Javlja se u dobi između 20-40 god, ali i u starijoj životnoj dobi. Botoks smanjuje spastičnost kod migrena i tako ublažava bolove koji mogu nestati poslije nekoliko tretmana a nekad i nakon samo jednog tretmana.

Socijalni i kozmetski razlozi  

Prekomjerno znojenje mogu uzrokovati napori, strah i najčešće zahvata pazušne jame, dlanove i tabane. Može se javiti i kao posljedica bolesti (tuberkuloza, šećerna bolest, pojačana funkcija štitne žlijezde), ali i zbog trudnoće, povećane tjelesne težine i klimaksa. Najčešće tretiramo problem znojenja pazuha, dlanova i najrjeđe stopala.

Tretman botoksom,tehnika ubrizgavanja -tretman traje 3-5 minuta ,odmah na posao

Neposredno prije ubrizgavanja kod osjetljivih pacijenata nanese se anestetička krema. Aplikaciju botoksa vršimo malim iglama od 30G. Neposredno prije toga se botulinum toksin razblaži sa sterilnom fiziološkom otopinom. Injiciranje se vrši u sjedećem položaju ili ležećem sa uzdignutim uzglavljem. Tretmanu se mogu podvrgnuti zdrave osobe od 18-65 i više godina. Zahvat je bezbolan i traje 2-4 minute. Djelovanje botoksa je lokalizovano na mjestu gdje je injiciran.

Oprez! Na vama je odabir osobe koja će vas tretirati. Za prirodan izgled treba veliko iskustvo

Potrebno je veliko iskustvo, jer iskusan esteski hirurg daje botoks u tačno određen mišić a manje iskusni ljekari daju botoks potkožno. Zbog toga se mora dobro poznavati anatomija regije u koju se aplicira botoks za postizanje odličnog rezultata. Na žalost, danas se mnoge osobe koje nemaju licencu i nadriljekari bave aplikacijom botoksa. Ako ga koriste nestručne osobe, mogu da izazovu brojne negativne efekte ( slabost mišića, asimetrije, pad kapka, problemi sa govorom i gutanjem, pa čak i teže zdravstvene posljedice).

Samo iskusan ljekar može ispravno da procjeni da li postoje prave indikacije za primjenu i koja doza je dovoljna. Potpuno blokirana mimika djeluje vještački i dobije se kontra efekat. Treba napraviti balans a za to treba iskustvo. Procedura se može izvoditi u bilo koje godišnje doba. Botoks se može kombinovati sa drugim procedurama prvenstveno hijaluronskim filerima i mezoterapijom i PRP metodom što često radimo u našoj poliklinici.

Transplantacija masnog tkiva 

Veoma često pacijentice zahtjevaju da se volumen usana poveća sopstvenim masnim tkivom. Aplikacija prirodnog, autolognog i trajnog filera, a to je vlastito masno tkivo, već prelazi u invazivnu fazu. Učinak ovog filera nije moguće predvidjeti, jer se radi o transplantaciji masnog tkiva i zbog toga se ne zna koliko će se presađenog masnog tkiva održati na drugom mjestu, tačnije koliko će ga se „primiti na mjestu postavljanja’’. 

Kombinovane procedure 

Mnogo bolji estetski rezultat se postiže kombinacijom procedura. Hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, plazma, su već duže vrijeme alternativa estetskim operacijama i sve više žena i muškaraca se odlučuje za njih. Tretman nije invazivan, ne zahtjeva oporavak, brzo se izvodi, siguran je, neposredno vidljiv rezultat a nema odsustva sa posla. Premium fileri kao npr. Juvaderm Volift koji se može koristiti za tretman dubokih bora, konturisanje lica, povećanje volumena usana, brade, obraza. 

Tako npr. uz face lifting se može kombinovati tehnika zatezanja očnih kapaka tzv. Blefaroplastika, kada se dobije mnogo bolji rezultat. Može se koristiti i liposukcija za uklanjanje podbradka koji narušava izgled lica. Potom dermoabrazija kojom se uklanjaju fleke i ožiljci od akni. Nezamjenjiv je i botoks kojim se tretiraju bore oko očiju, čela, glabelarne regije (bore između očiju). 

Realna očekivanja 

Pored odabira licenciranog i iskusnog ljekara važno je da pacijent ima realna očekivanja. Pošto je svaki pacijent individualnih zahtjeva, tj.postoje individualne razlike u izgledu svakog pojedinog lica, postizanje oblika usana ili jagodica, kao što ima neka slavna ličnost, najčešće nije moguće ili je izuzetno teško moguće. Važno je da se ne pretjeruje tj. tu dolazi do izražaja uloga ljekara koji ne treba da prelazi granice prirodnog izgleda. 

Pacijent često postavlja pitanja šta se dešava kada se filer resorbuje tj. da li će stanje kožni deformitet, najčešće udubljenje ili brazda, izgledati lošije nego prije njegove primjene. Naravno da nije, stanje će biti isto ili još i malo bolje nego prije procedure. 

Alernativa hirurškom tretmanu 

Pacijenti su beskrajno zadovoljni rezultatom procedura. Tretman koji traje od 2-4 minute, daje rezultat od 4-12 mjeseci ovisno od procedure.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE